Jeugdparticipatie betekent dat kinderen en jongeren actief meedoen, meepraten en meebeslissen bij zaken die voor hen belangrijk zijn en op plekken waar zij zelf deel van uitmaken.
Zoals bij:
- voorzieningen waar zij zelf deel van uitmaken zoals kinderopvang, school, jongerenwerk en jeugdhulp. Of bij activiteiten gericht op de natuur, sport en cultuur.
- gemeentelijk, regionaal of landelijk beleid. Denk aan meedenken over wonen, jeugd- of klimaatbeleid.
- activiteiten ondersteunend aan anderen in de samenleving. Dit kan op lokaal, regionaal, landelijk of internationaal niveau.
We spreken van kinderparticipatie tot en met 12 jaar en van jongerenparticipatie vanaf 13 jaar.
Vanuit de wetenschap en op basis van praktijk- en ervaringskennis wordt dit onderwerp verder ontwikkeld. Wil je hierover meedenken of heb je ideeën die deze pagina's verrijken? Stuur dan een mail naar ikpraatmee@nji.nl.
Lees ook
-
Tips om aan de slag te gaan met ervaringskennis
Tips om aan de slag te gaan met ervaringskennis
ProfessionalsBeleidsmakersHoe haal je ervaringskennis zo op dat kinderen, jongeren en ouders gelijkwaardige gesprekspartners zijn? En hoe gebruik je deze kennis?
-
Waarom jeugdparticipatie?
Waarom jeugdparticipatie?
Jeugdparticipatie is om diverse reden belangrijk. Het NJi presenteert een overzicht over het belang van jeugdparticipatie. Lees meer informatie op deze pagina.
-
Tips voor inzetten ervaringsdeskundigheid
Tips voor inzetten ervaringsdeskundigheid
BeleidsmakersLees tips uit de praktijk over hoe je ervaringsdeskundige jongeren inzet in de jeugdhulp.
-
Gemeenten en jeugdparticipatie
Gemeenten en jeugdparticipatie
BeleidsmakersJeugdparticipatie is ook belangrijk voor gemeenten. Hier lees je hoe je als gemeente effectief de dialoog aangaat met kinderen en jongeren.
