Cijfers over angststoornissen

Laatste actualisatie
Voor wie
Professionals
Beleidsmakers

Aantal jongeren met een angststoornis

Grafiek Percentage jongeren met angststoornis

Percentage van totaal aantal jongeren met een angststoornis

  13 t/m 17 jaar 18 t/m 24 jaar
totaal 10,5 10,1
gegeneraliseerde angststoornis 0,6 2,3
sociale fobie 3,7 4,7
specifieke fobie 4,5 5,4
paniekstoornis 0,2 0,6
agorafobie 0,7 0,2

Actuele landelijke cijfers over het aantal jongeren met een angststoornis, zoals gedefinieerd in de DSM-5, zijn beperkt aanwezig. Het meest recente landelijk onderzoek is het derde NEMESIS onderzoek naar de psychische gezondheid van volwassenen. De jongste groep die meedeed bestond uit 18- tot 24-jarigen (ten Have e.a., 2022). Daarnaast is in 1997 een populatiestudie 'Prevalentie van psychiatrische stoornissen bij Nederlandse adolescenten' uitgevoerd onder jongeren van 13 tot en met 17 jaar en hun ouders (Verhulst et. al., 1997).

Uit het Nemesis-3 onderzoek  blijkt dat 30 procent van de 18- tot 24-jarigen ooit in hun leven een angststoornis heeft gehad. Angststoornissen komen vaker voor bij jonge vrouwen dan jonge mannen (respectievelijk 37,6 procent en 23,1 procent). Circa 20 procent heeft in de 12 maanden voorafgaand aan het onderzoek te maken gehad met een angststoornis (ten Have e.a., 2022).

Onder jongeren van 13 tot en met 17 jaar  bleek dat ruim 10 procent van deze jongeren in de zes maanden voorafgaand aan de meting enige angststoornis had (Verhulst et al., 1997).

Volgens beide studies zijn de meest voorkomende angststoornissen de sociale fobie en de specifieke fobie. Deze stoornissen komen meer voor bij meisjes en jonge vrouwen dan bij jongens en jonge mannen.

Landelijke studies naar de prevalentie van angststoornissen onder kinderen ontbreken. De aanwezige cijfers zijn schattingen gebaseerd op voornamelijk  buitenlands onderzoek. Geschat wordt dat 2- 6 procent van de kinderen te maken heeft met een angststoornis (GGZ standaard, 2017).

Definitie

Een angststoornis wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een pathologische (ziekelijke) angst. Als angst geen reële grond heeft, de dreiging niet in de buurt is en iemand er sociale problemen door ondervindt, is er sprake van een stoornis.

Angststoornissen bij kinderen en jongeren uiten zich op allerlei manieren:

  • lichamelijk, zoals trillen, hoofdpijn, buikpijn
  • cognitief, zoals vervelende gedachten over nare dingen die kunnen gebeuren, overmatig piekeren
  • gedragsmatig, zoals angstige situaties uit de weg gaan, huilen, verstijven, bevriezen, prikkelbaar of opstandig gedrag, vragen om geruststelling

Meer informatie

Angst (NJi)Angst (KJP)

Deniz Ince

Drs. Deniz Ince

medewerker inhoud