We zijn het als ouders niet met elkaar eens over de hulp

Als ouders samen beslissen over hulp is belangrijk, maar niet altijd makkelijk. Bijvoorbeeld als je het met je partner of ex-partner niet eens bent over wat het beste is voor je kind. Hoe ga je hiermee om?

Samen verantwoordelijk voor de hulp

Als jij en je partner of ex-partner samen verantwoordelijk zijn voor de verzorging en opvoeding van je kind, dan zijn jullie ook samen verantwoordelijk voor beslissingen over hulp. Dat kan lastig zijn als jullie het niet met elkaar eens zijn. Het is belangrijk om altijd te denken aan wat het beste is voor je kind en elkaar daarover vragen te stellen. Ook als jij als enige ouder verantwoordelijk bent voor de verzorging en opvoeding, kan het goed zijn om de andere ouder te betrekken bij beslissingen over hulp en samen na te denken over wat jullie kind nodig heeft.

Blijf samen praten over de hulp

Als je merkt dat je partner of ex-partner een andere mening heeft over wat goed is voor je kind, blijf dan met elkaar praten. Deze tips kunnen helpen:

  • Praat over jouw zorgen zonder iemand de schuld te geven.
  • Kijk naar de mogelijkheden en bespreek samen de voordelen en nadelen.
  • Probeer geen discussie te voeren waarin jullie alleen maar gelijk willen krijgen. Leg uit waarom je vindt wat je vindt en laat de ander dit ook doen.
  • Denk allebei aan de toekomst die jullie voor je kind wensen. Probeer persoonlijke problemen tussen jullie er niet bij te betrekken. En bekijk waarover jullie het wel met elkaar eens zijn.
  • Geef de ander de tijd om aan jouw ideeën te wennen. Verwacht niet dat jullie het direct met elkaar eens zijn.

Voor ouders die uit elkaar zijn, zijn er programma's om hen te helpen beter met elkaar te praten en afspraken te maken. Bekijk het overzicht van verschillende programma's. Je kunt hier ook over praten met een hulpverlener of met je huisarts.

Denk altijd aan wat goed is voor je kind

Het belangrijkste is dat je altijd denkt aan wat het beste is voor je kind, ook al denk jij misschien iets anders. Het is normaal dat je vanuit je eigen standpunt beslissingen wilt nemen. Maar voor je kind is het fijner als jullie samen tot een besluit komen.

Probeer samen te bedenken: wat willen wij voor ons kind, nu en in de toekomst? Praat ook met je kind als jullie een beslissing nemen over hulp. Wil je hier meer over lezen? Ga dan naar de pagina Hoe laat ik mijn kind meepraten bij beslissingen over hulp? Het belangrijkste is dat jullie het samen eens worden, elkaar proberen te begrijpen en samen een oplossing zoeken.

Kom je er samen toch niet uit?

Als jullie er samen niet uitkomen, kan een hulpverlener jullie helpen om een beslissing te nemen over hulp. Ook kun je een conflictbemiddelaar inschakelen, iemand die kan helpen als er meningsverschillen of ruzies zijn. Wil je weten hoe je kunt praten met de hulpverlener over wat jij wilt? Ga naar de pagina Hoe kan ik meedenken over hulp voor mijn kind?

De inhoud van deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Landelijk Kenniscentrum LVB en Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders