Hoe wordt besloten welke hulp mijn kind krijgt?
Als ouder beslis je samen met je kind en de hulpverlener welke hulp jouw kind nodig heeft. Deze beslissing moet altijd in een aantal stappen gebeuren. Je hulpverlener kent deze stappen ook. In elke stap is het belangrijk dat jij en je kind betrokken zijn.
Stap 1: Wat is jouw vraag of de vraag van je kind?
Tijdens het eerste gesprek zoekt de hulpverlener samen met jou antwoorden op vragen. Zoals:
- Welk probleem is er?
- Hoe ernstig is het probleem?
- Waar komt het probleem vandaan?
- Wie zijn erbij betrokken?
- Wat zijn de gevolgen?
- Is je kind thuis veilig?
Soms zijn meerdere gesprekken nodig om deze vragen te beantwoorden.
Stap 2: Is er verder onderzoek nodig?
Het kan zijn dat de hulpverlener nog meer informatie nodig heeft. Dan maak je samen met de hulpverlener een plan. Hierin staat op welke vragen een antwoord nodig is om een goede keuze te maken voor hulp.
Vragenlijst of test invullen
Misschien vraagt de hulpverlener jou en je kind om een vragenlijst in te vullen. Of een test te doen. De hulpverlener wil dan niet alleen kijken naar oorzaken en gevolgen van het probleem. Maar ook naar positieve dingen bij je kind en jullie gezin. Denk hierbij aan mogelijke oplossingen en aan de steun die je vanuit je omgeving kunt krijgen.
Samen onderzoeken
Samen met de hulpverlener onderzoeken jullie heel uitgebreid de problemen en mogelijke oplossingen. Dit heet een analyse. De hulpverlener zet deze analyse in jullie dossier. Daarna bespreek de hulpverlener de analyse met een collega. Hierna vertelt de hulpverlener aan jullie wat deze collega heeft gezegd.
Stap 3: Wat willen jullie bereiken?
Samen met de hulpverlener bespreken jullie wat jij en je kind willen bereiken. Zoals:
- Wat wil je dat er thuis verandert?
- Hoe wil je dat het thuis gaat als de hulp afgelopen is?
- Wat kan jullie hierbij helpen? Wat gaat er al goed?
- Zijn er mensen om je heen die kunnen helpen?
Het kan zijn dat jij en je kind meerdere dingen willen veranderen. Dan kijk je samen met de hulpverlener wat jullie als eerste gaan aanpakken.
Stap 4: Samen beslissen over de hulp
In deze stap beslis je samen met je kind en de hulpverlener welke hulp nodig is. Misschien hebben jullie genoeg aan advies van de hulpverlener. Of aan hulp uit je omgeving. En soms is er professionele hulp nodig.
Afspraken maken
De hulpverlener schrijft in je dossier welke beslissing jullie samen hebben genomen. Jullie maken ook afspraken over het doorgeven van je gegevens aan andere hulpverleners. De hulpverlener heeft hiervoor je toestemming nodig. Het doorgeven van informatie kan handig zijn als er meerdere hulpverleners betrokken zijn bij jullie gezin. Je hoeft dan niet steeds opnieuw je verhaal te vertellen.
Stap 5: Kunnen familie of vrienden helpen?
De hulpverlener bespreekt ook wie uit je omgeving kan helpen. En welke professionele hulp mogelijk is.
Stap 6: De hulp bespreken en samen beslissen of er nog meer hulp nodig is
Je overlegt regelmatig met de hulpverlener hoe het met jullie gezin gaat. Soms gaat het goed en hebben jullie geen hulp meer nodig. Maar misschien loopt het thuis nog niet lekker. Dan overlegt de hulpverlener met jullie of er andere hulp nodig is.
Richtlijn Samen beslissen over hulp
Jeugdhulpverleners werken met een richtlijn Samen beslissen over hulp. Deze richtlijn helpt hen om samen met jou als ouder en je kind te beslissen over de best passende hulp.
De informatie, adviezen en tips op deze pagina zijn op deze richtlijn gebaseerd. Het is fijn als je van deze informatie op de hoogte bent. Zo weet je wat je kunt verwachten als je contact zoekt met een hulpverlener. De richtlijn is gebaseerd op literatuur en gesprekken met (ervarings)deskundigen.
De inhoud van deze pagina is tot stand gekomen in samenwerking met Landelijk Kenniscentrum LVB en Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie.
Lees ook
-
Hoe laat ik mijn kind meepraten over beslissingen over hulp?
Hoe laat ik mijn kind meepraten over beslissingen over hulp?Voor wieOudersHoe laat je je kind meepraten over beslissingen over hulp nodig? En hoe doe je zo dat het aansluit op het niveau van je kind?
-
Hoe kan ik samen met de hulpverlener beslissen over hulp voor mijn kind?
Hoe kan ik samen met de hulpverlener beslissen over hulp voor mijn kind?Voor wieOudersHet is belangrijk dat je als ouder meedenkt en meebeslist over de hulp voor je kind. Hoe pak je dit aan?
-
Ik ben het niet eens met de hulp voor mijn kind
Ik ben het niet eens met de hulp voor mijn kindVoor wieOudersHet is belangrijk om je als ouders te laten horen als je het niet eens bent met de hulp die een hulpverlener voorstelt voor je kind.
-
We zijn het als ouders niet met elkaar eens over de hulp
We zijn het als ouders niet met elkaar eens over de hulpVoor wieOudersAls ouders samen beslissen over hulp is niet altijd makkelijk. Bijvoorbeeld als je het niet met elkaar eens bent. Hoe ga je hiermee om?
Hulp of advies nodig?
Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.