Hulp van het wijkteam: hoe werkt dat?

Zit je ergens mee en kom je er zelf niet uit? Bijvoorbeeld als er thuis vaak ruzie is of als je je zorgen maakt over geld. Dan kun je praten met iemand uit het wijkteam in jouw buurt. Een hulpverlener luistert naar je en denkt met je mee over oplossingen. Hoe maak je een afspraak met een wijkteam en hoe helpt het wijkteam jou?

Afspraak maken met een wijkteam

Zoek online een wijkteam dicht bij huis of op school. Soms heeft een wijkteam een eigen site. Je kunt ook kijken op de website van de gemeente waar je woont. Daar staat ook waar het wijkteam zit en hoe je het kunt bereiken. Meestal kun je bellen of mailen om een afspraak te maken. Op de pagina van het wijkteam of de gemeente staat waar je naartoe moet komen als je een afspraak hebt gemaakt. Je hoeft je geen zorgen te maken over geld: de hulp van een wijkteam is gratis. En als je het spannend vindt, mag je iemand meenemen naar het gesprek. Bijvoorbeeld een ouder of vriend.

Eerste gesprek met het wijkteam

In het eerste gesprek vertel je aan iemand van het wijkteam waarmee je zit. Bijvoorbeeld dat je je niet fijn voelt op school of dat er thuis veel ruzies zijn. Een hulpverlener uit het wijkteam luistert naar je en stelt vragen om je te leren kennen. Ook vraagt de hulpverlener meer over wat er aan hand is om je probleem beter te begrijpen. Misschien heb je genoeg aan de tips die het wijkteam je in dit gesprek geeft. Dat is mooi! Het kan ook zijn dat je meer hulp nodig hebt. Dan maak je samen met het wijkteam een plan dat bij jou past.

Hoe krijg je de hulp die bij jou past?

Het wijkteam kijkt samen met jou welke hulp je nodig hebt. Daarvoor maken jullie samen een plan waarin staat:

  • wat je vraag of probleem is.
  • wat je wilt veranderen.
  • welke stappen nodig zijn om je te helpen.
  • welke oplossingen jullie gaan zoeken, bijvoorbeeld extra begeleiding op school of tijdelijk bij een tante of oom wonen.
  • en misschien: welke speciale hulp je nodig hebt, bijvoorbeeld van een psycholoog. Het wijkteam zorgt dan dat je daar naartoe kunt.

Als het plan klaar is, kan de hulp beginnen. Het wijkteam doet alles in overleg met jou en soms ook met je ouders. Dit hangt af van de situatie en je leeftijd.

Wanneer stopt de hulp van een wijkteam?

De hulp stopt als jij vindt dat je geholpen bent. Bijvoorbeeld omdat jij je beter voelt of omdat het thuis beter gaat. Je beslist samen met jouw hulpverlener van het wijkteam of de hulp kan stoppen. Soms neemt het wijkteam na het stoppen van de hulp nog contact met je op om te kijken hoe het gaat. Je kunt ook zelf weer contact zoeken met het wijkteam als je dat nodig vindt. Ze zijn er voor jou.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren