1 op 5 jongeren gebruikt een vape

Een op de vijf Nederlandse jongeren en jongvolwassenen tussen 12 en 25 jaar gebruikte in het afgelopen jaar weleens een e-sigaret. Dat blijkt uit cijfers van het Trimbos-instituut.

Vooral bij jongeren onder de 18 jaar is het gebruik van vapes hoog. In 2023 gebruikte 10,2 procent van de 12- tot 14-jarigen een e-sigaret. Bij 15- tot 17-jarigen is dit 23,3 procent.

27,4 procent van jongeren en jongvolwassenen rookte in 2023 minstens één gewone sigaret. 18,1 procent rookt maandelijks sigaretten. Roken neemt snel toe met de leeftijd. Onder 12- tot 14-jarigen rookt 5,5 procent maandelijks. Bij 22- tot 25-jarigen is dat al 36,1 procent. Steeds meer jongeren die maandelijks een e-sigaret gebruiken, roken ook maandelijks sigaretten; iets meer dan 39 procent.

Het Trimbos-instituut noemt de toename van vapegebruik zorgwekkend. Vooral het nicotinezout in vapes is gevaarlijk omdat het snel verslaafd maakt, aldus het instituut. Ook het toenemend aantal jongeren dat sigaretten rookt, is alarmerend. Volgens het Trimbos-instituut verstoort nicotine de aanleg van verbindingen in de hersenen. Daardoor hebben jongeren op latere leeftijd meer kans op concentratieproblemen of een depressie.

Bron: Trimbos-instituut

Meer informatie

Bericht Trimbos-instituutFactsheet Jongerenmonitor tabaks- en nicotineproductenFactsheet Elektronische sigaretten

Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.