Wat is cognitieve gedragstherapie?

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een verzamelnaam voor hulpvormen waarin cliënten leren hoe ze beter kunnen omgaan met hun negatieve gedachten en gevoelens over zichzelf en hun omgeving. Op deze pagina lees je meer over wat cognitieve gedragstherapie inhoudt en welke opleiding je kunt volgen als je cognitief gedragstherapeut wil worden.

Hoe helpt cognitieve gedragstherapie?

In ons dagelijks leven hebben we allemaal gedachten en gevoelens, maar we zijn ons er vaak niet meteen van bewust. Maar deze gedachten en gevoelens vormen de basis waarop ons gedrag is gebaseerd, vooral als het gaat om negatieve emoties.

Wanneer we vastlopen in deze emoties en negatieve gevoelens, kan cognitieve gedragstherapie ons helpen door te onderzoeken of de gedachten die deze gevoelens veroorzaken wel helpend zijn en of ons gedrag overeenkomt met onze wensen.

Vaak beseffen we dat dit niet het geval is, omdat we onplezierige gedachten en gevoelens willen vermijden en ze niet onderzoeken of bespreken. Bovendien maken we vaak denkfouten die ons denken beïnvloeden. Cognitieve gedragstherapie leert ons deze denkfouten te herkennen en uit te dagen met behulp van verschillende methoden. Dit betekent dat we onze gedachten kritisch bekijken, hun waarheidsgehalte beoordelen en kijken of ze wel kloppen en nagaan of ze helpend zijn.

G-schema in cognitieve gedragstherapie

Alle aspecten - gedachten, gevoelens en gedrag - worden samengebracht in een G-schema, een essentieel instrument in de cognitieve gedragstherapie. Het doel van deze therapie is om mensen in staat te stellen dit G-schema toe te passen en de uitdaagmethoden zelfstandig te gebruiken, zodat ze beter kunnen omgaan met negatieve gedachten en minder psychisch lijden ervaren.

Evidence-based behandeling

Cognitieve gedragstherapie is een evidence-based behandeling, wat betekent dat er veel wetenschappelijk bewijs is dat deze therapie daadwerkelijk effectief is bij de behandeling van verschillende psychische stoornissen.

Kwaliteit en registratie

Als professional kun je je kwalificeren als cognitief gedragstherapeut door middel van gespecialiseerde opleidingen. De Vereniging voor Cognitieve Gedragstherapie (VGCt) waarborgt de kwaliteit van deze opleidingen door ervoor te zorgen dat ze de meest actuele wetenschappelijke onderbouwing bevatten.

Het is belangrijk dat cognitief gedragstherapeuten hun kennis actueel houden door nascholing en cursussen, zodat ze op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen in de therapie voor verschillende stoornissen.

De Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën

Bram van den Berg