• WERKEN AAN DE KWALITEIT
  • VAN DE JEUGDSECTOR
Scheiding

Wegwijzer Kind en scheiding

In Nederland worden diverse preventieve programma’s aangeboden voor kinderen die met een scheiding geconfronteerd zijn. In die programma's wordt groepsgewijs stilgestaan bij de impact van een scheiding op het gezin en manieren om hiermee om te gaan. De serie bijeenkomsten voor kinderen is vaak gecombineerd met een aanbod voor de ouders. U vindt hier de beschrijvingen en kenmerken van deze programma's. Daarnaast noemen we ook andere initiatieven waarbij kinderen uitdrukkelijk betrokken worden.

Preventieve programma's voor kinderen

Er zijn 12 preventieve programma's voor kinderen beschreven.

U kunt selecteren op leeftijd, setting waar het programma wordt uitgevoerd en het aantal bijeenkomsten. Ook kunt u filteren op de onderwerpen die aan bod komen en de werkvormen die worden toegepast.


Naar de programma's

Andere kindgerichte initiatieven

Behalve de beschreven programma's zijn er nog andere initiatieven waarbij kinderen uitdrukkelijk betrokken worden. De initiatieven lopen uiteen van kinderen een stem geven bij het opstellen van een ouderschapsplan tot een online platform waarin kinderen van gescheiden ouders elkaar steun bieden.


Kindgerichte initiatieven

Totstandkoming

Het Nederlands Jeugdinstituut, Universiteit Utrecht, TNO en het Trimbos-instituut hebben dit overzicht samen met de aanbieders van de beschreven programma's opgesteld. Het overzicht is tot stand gekomen dankzij een financiering van ZonMw.

Vragen?

Roos Kooijman is contactpersoon.

Foto Roos  Kooijman

NJi gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.