Balans tussen wat je kind wil doen en moet doen

Jongeren en kinderen hebben vaak veel te doen. Er komt veel op hen af via school, vrijetijdsbesteding en sociale contacten. Daarom is het belangrijk dat zij ook de tijd nemen om zich te ontspannen. Hoeveel tijd daarvoor nodig is, verschilt per kind. Hoe kun je een balans vinden tussen wat je kind zelf graag wil doen, moet doen, en nodig heeft?

Zorg voor balans

Na schooltijd hebben kinderen dagelijks gemiddeld nog zo'n zes uur te besteden. In deze uren vallen georganiseerde vrije tijd, zoals bij een sport- en cultuurclub of een vereniging. Daarnaast kunnen er verplichtingen zijn zoals huiswerk of een bijbaantje. En er is vrij te besteden tijd, waarin je kind zelf bedenkt wat het wil doen. Bijvoorbeeld Netflixen, lezen, buitenspelen of chillen.

Onderzoek van Unicef laat zien dat jongeren in Nederland regelmatig druk ervaren. Zo geeft een op de tien jongeren aan te weinig vrije tijd te hebben. Het is dan ook belangrijk dat er een balans is tussen wat moet en wat je kind zelf wil. Het ene kind wil graag de hele dag bezig zijn, terwijl een ander kind wat meer rust nodig heeft. Zoek met je kind naar die balans, zodat deze past bij zijn of haar behoefte en interesse. Over het algemeen kun je de volgende richtlijnen aanhouden: 

  • Zorg voor balans tussen online en offline bezigheden, en maak samen afspraken over beeldschermtijd.
  • Voor kinderen van 4 tot 18 jaar geldt de richtlijn dat ze elke dag ten minste een uur zouden moeten bewegen en drie keer per week sporten. Laagdrempelige manieren om dit te stimuleren zijn bijvoorbeeld naar school lopen of fietsen, en elke dag even buitenspelen.
  • Als kinderen te weinig buiten zijn, kan dat slecht zijn voor hun ogen. Een handige richtlijn hierbij is de '20-20-2-regel': neem na elke twintig minuten lezen of beeldschermgebruik een pauze en kijk twintig seconden in de verte. Én zorg ervoor dat je elke dag ten minste twee uur buiten bent. Buitenlicht is belangrijk voor je ogen. Dit geldt trouwens ook voor volwassenen. Probeer dus elke dag lekker samen naar buiten te gaan!
  • Verveling is helemaal niet erg, maar zoals bij alles geldt: té veel is nooit goed. Als je kind zich veel verveelt, of zich vaak niet nuttig of productief voelt, kan het goed zijn om samen naar een hobby te zoeken die hem of haar wel een goed gevoel geeft.

Georganiseerde vrije tijd

De meeste kinderen en jongeren maken graag gebruik van georganiseerde vrijetijdsbesteding, zoals een sport- of cultuurclub of een andere soort vereniging zoals scouting. Ze hebben plezier in het spel, komen tot rust en besteden tijd met vrienden. Daarnaast kunnen ze er ook heel veel leren. Dat gaat niet alleen over het talent dat ze daar ontwikkelen, maar ook over sociale vaardigheden, omgaan met emoties en omgaan met verantwoordelijkheid.

Neem de tijd om samen te ontdekken welke vrijetijdsbesteding bij jouw kind past. Als je kind bijvoorbeeld nieuwe vrienden wil maken, ga dan samen op zoek naar een gezellige club en kijk eens naar het aanbod teamsporten in de buurt. Of als je kind van muziek houdt, probeer dan bijvoorbeeld een keer een muziekles of dansles. Ga ook na of je kind graag een competitieve, prestatiegerichte hobby wil of niet. Het ene kind wil misschien graag wedstrijden winnen, beter worden en diploma's halen, waar het andere simpelweg leuke spelletjes wil doen met vrienden.

Een bijbaan

Nieuwe mensen ontmoeten, geld verdienen, je CV vullen met werkervaring. Er zijn voor jongeren veel redenen om een bijbaan te willen. Wil jouw kind een bijbaan? Dat mag vanaf 13 jaar. Tot en met 15 jaar mogen ze hierbij maximaal twaalf uur per week werken. Vanaf 16 jaar mogen ze veertig uur per week werken. Ga met je kind in gesprek om ervoor te zorgen dat een bijbaan niet ten koste gaat van school.

Marthe van Voorst van Beest