Opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen

Er zijn Oekraïense kinderen en jongeren die zonder hun ouders naar Nederland zijn gevlucht. Ze zijn alleen naar Nederland gekomen of in het gezelschap van één of meerdere volwassenen, die niet hun ouders zijn. Als een minderjarige zonder begeleiding van zijn ouders reist, wordt gevraagd contact op te nemen met Nidos of met de Raad voor de Kinderbescherming.

Aanmelden minderjarige vluchtelingen

Aanmelden minderjarigen die mét volwassenen reizen

Als de minderjarige vluchteling in het gezelschap is van meereizende volwassenen, die niet zijn of haar ouders zijn, dan moet de Raad voor de Kinderbescherming worden ingeschakeld.

Aanmelden minderjarigen die alleen reizen

Als de minderjarige vluchteling zónder ouders of andere volwassenen reist die voor de minderjarige kunnen en willen zorgen, dan moet de minderjarige worden aangemeld bij Nidos via bureauopvang@nidos.nl of  088 - 50 11 265. 

Aanmelden van minderjarige alleenstaande vluchtelingen bij Nidos en de Raad voor de Kinderbescherming past binnen de landelijke afspraken over de opvang en begeleiding van alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Meer hierover lees je op Rijksoverheid.nl.

Goede begeleiding beschermt kwetsbare vluchteling

Reden voor deze landelijke afspraken is om kinderen en jongeren zo goed mogelijke opvang en begeleiding te bieden. Sommige jongeren zien de afwezigheid van hun ouders namelijk als kans om “op avontuur” te gaan in Europa of daarbuiten. Hierdoor kunnen ze uit beeld raken.

Daarnaast zijn jonge vluchtelingen kwetsbaar voor mensenhandel, arbeidsuitbuiting en seksueel misbruik. Zo kunnen bijvoorbeeld volwassenen vanuit Oekraïne of elders doen alsof ze de ouders zijn van de jongere, maar in werkelijkheid onderdeel zijn van een mensenhandel netwerk. Bekijk voor meer informatie ook de pagina Aandacht voor uitbuiting bij vluchtelingen.

Extra informatie

Nidos biedt een handreiking voor professionals over de begeleiding van alleenstaande minderjarige Oekraïense vluchtelingen. In deze handreiking vind je aandachtspunten en aanbevelingen die belangrijk zijn bij de opvang en begeleiding van deze jongeren.

Alle pagina's over vluchtelingen

Naar het overzicht