Opvang van alleenstaande minderjarige vluchtelingen

Steeds vaker vluchten kinderen en jongeren zonder hun ouders naar Nederland. Ze komen alleen naar Nederland of in het gezelschap van een of meerdere volwassenen die niet hun ouders zijn. Als minderjarigen zonder begeleiding van hun ouders reizen, wordt gevraagd contact op te nemen met Nidos of met de Raad voor de Kinderbescherming.

Aanmelden minderjarige vluchtelingen

Aanmelden minderjarigen die mét volwassenen reizen

Als de minderjarige vluchteling in het gezelschap is van meereizende volwassenen die niet de ouders zijn, dan moet de Raad voor de Kinderbescherming worden ingeschakeld.

Aanmelden minderjarigen die alleen reizen

Als de minderjarige vluchteling reist zónder ouders of andere volwassenen die voor de minderjarige kunnen en willen zorgen, dan moet de minderjarige worden aangemeld bij Nidos via bureauopvang@nidos.nl of  088 - 50 11 265.

Aanmelden van minderjarige alleenstaande vluchtelingen bij Nidos en de Raad voor de Kinderbescherming past binnen de landelijke afspraken over de opvang en begeleiding van alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Meer hierover lees je op Rijksoverheid.nl.

Goede begeleiding beschermt kwetsbare vluchteling

Reden voor deze landelijke afspraken is om kinderen en jongeren zo goed mogelijke opvang en begeleiding te bieden. Sommige jongeren zien de afwezigheid van hun ouders namelijk als kans om 'op avontuur' te gaan in Europa of daarbuiten. Hierdoor kunnen ze uit beeld raken.

Daarnaast zijn jonge vluchtelingen kwetsbaar voor mensenhandel, arbeidsuitbuiting en seksueel misbruik. Volwassenen kunnen zich voordoen als de ouders van de jongere, terwijl ze in werkelijkheid onderdeel zijn van een mensenhandelnetwerk. Bekijk voor meer informatie hierover de pagina Aandacht voor uitbuiting bij vluchtelingen.

Waarom vluchten minderjarigen alleen naar Nederland?

Er zijn uiteenlopende redenen waarom kinderen en jongeren zonder hun ouders of familie vluchten. In een NOS-bericht noemt de Immigratie- en Naturalisatiedienst de mogelijkheid dat kinderen vooruitgestuurd zijn met het doel om later als gezin herenigd te worden. Vluchtelingenwerk Nederland vult daarop aan dat ook levenslange dienstplicht, seksueel misbruik en rekruteringen redenen kunnen zijn om alleen te vluchten. Daarnaast komt het ook voor dat jongeren hun familie ontvluchten vanwege dreigende uithuwelijking of meisjesbesnijdenis.

De VNG biedt een handreiking aan voor professionals over de begeleiding van alleenstaande minderjarige Oekraïense vluchtelingen. In deze handreiking vind je aandachtspunten en aanbevelingen die belangrijk zijn bij de opvang en begeleiding van deze jongeren. Ook zijn er informatiebrochures in verschillende talen voor opvanggezinnen van alleenstaande minderjarige vluchtelingen.

Geen foto van de persoon aanwezig

Maryama Ismail

medewerker inhoud