Ik ben uit huis geplaatst, wat nu?

Uit huis geplaatst worden kan heftige gevoelens bij je oproepen. Hoe ga je het beste om met boosheid, verdriet of angst? En wie kan je daarmee helpen?

Je gevoelens zijn normaal

Uit huis geplaatst worden is voor kinderen, jongeren, ouders, vrienden en familie een ingrijpende ervaring. Je voelt je misschien boos, onbegrepen, verlaten, verdrietig of bang. Het kan dat je je schaamt of je schuldig voelt tegenover je ouders en anderen die jou hebben geholpen. Of je bent opgelucht, omdat je wat rust krijgt. Je kunt alles tegelijk voelen of juist een verdoofd gevoel hebben. Hoe je je ook voelt, het is een normale reactie op wat je meemaakt. Andere jongeren voelen zich in die situatie net zo.

Contact met thuis

Mis je je ouders of wil je juist even geen contact? Praat met je hulpverlener over wat je wilt. Als je nog niet precies weet wie je wil zien en wanneer, dan kun je daar samen over nadenken. Misschien wil je graag naar je oude school of sportclub blijven gaan en jouw vrienden blijven zien. Met je hulpverlener praat je over wat mogelijk is en op welke manier. Zo kan er met jouw wensen rekening gehouden worden. Bijvoorbeeld of vrienden en familie jou kunnen bezoeken en of je dat wilt. Of zijn er spullen thuis die je graag op je nieuwe plek wilt hebben? Denk aan kleding of een eigen dekbed?

Praten over mijn uithuisplaatsing

Met de mensen op je nieuwe woonplek kun je bespreken wie je wilt laten weten dat je bent verhuisd, en waarom dat is gebeurd. Het is aan jou wat je wil delen met de mensen om je heen, zoals je klasgenoten. Vertel het bijvoorbeeld eerst aan de mentor van school. Samen kunnen jullie bedenken of en hoe je het aan de klas vertelt. Niet iedereen snapt wat een uithuisplaatsing is en wat dat voor jou betekent. Het kan fijn zijn als klasgenoten weten wat jouw situatie is en daar rekening mee kunnen houden.

Met gevoelens omgaan

De een helpt het om afleiding te zoeken in sporten, met vrienden afspreken of winkelen. Een ander schrijft graag alles van zich af. Misschien weet je al wat voor jou de beste manier is om met boosheid, verdriet, schuldgevoel of angst om te gaan. Zo niet, praat er dan over met iemand die je vertrouwt. Dat kan helpen. Het is logisch dat je op je nieuwe woonplek tijd nodig hebt om te verwerken wat er gebeurd is. Tegelijkertijd moet je ook nog wennen aan de nieuwe situatie. Dat is een hele klus. Kom je er niet uit met de mensen om je heen? Vertel dit aan jouw hulpverlener. Die helpt je dan verder.

Wie kan mij helpen omgaan met mijn gevoelens?

Naast je hulpverlener kun je terecht bij verschillende organisaties:

JongWijs

Vind je het fijn om met andere uit huis geplaatste jongeren te praten? Bij JongWijs zijn dat jongeren die al een tijdje in een pleeggezin wonen en weten hoe dat is. JongWijs organiseert regelmatig activiteiten voor pleegkinderen.

Hulp en contact via internet of telefonisch

Als je het fijn vindt om je verhaal te delen met een onbekende, kun je terecht op Jongeren Hulp Online. Hier vind je meer dan twintig soorten hulplijnen die snel, anoniem en gratis ondersteuning bieden. Je bereikt ze via e-mail, telefoon of chat. Op de website zie je welke site bij jouw hulpvraag past, zoals de Kindertelefoon: 0800-0432.

Een maatjesproject door ervaringsdeskundigen

Een ervaringsdeskundige is iemand die hetzelfde heeft meegemaakt als jij en daardoor snapt wat je voelt. Als je dit fijn lijkt, kun je een maatjesproject zoeken bij jou in de buurt. Kijk bijvoorbeeld op de website van Expex of vraag jouw hulpverlener, pleegouder, mentor, leerkracht of buurtteam om hulp.

Jeugdstem

Blijf je met vragen zitten of heb je een klacht over jeugdzorg? Bel (088 - 555 10 00) of chat met een vertrouwenspersoon van Jeugdstem.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren