Een hulpverlener in vertrouwen nemen

Na een uithuisplaatsing heb je vaak contact met verschillende hulpverleners. Soms is het lastig om een hulpverlener iets belangrijks te vertellen. Hoe zorg je dat je een fijn gesprek kunt hebben?

Iets in vertrouwen vertellen aan hulpverlener

Wil je een hulpverlener iets vertellen wat anderen niet mogen weten? Zeg dat dan altijd van tevoren. De hulpverlener hoort je dan uit te leggen dat alles wat je vertelt vertrouwelijk is. Behalve wanneer jouw veiligheid in gevaar is, bijvoorbeeld bij mishandeling of misbruik. In dat geval hoor je van de hulpverlener wat die met die informatie gaat doen om jou zo goed mogelijk te helpen en te beschermen.

Het kan dat je de hulpverlener alleen ziet wanneer jouw ouders erbij zijn. Misschien wil je liever iets vertellen zonder dat jouw ouders meeluisteren. Vraag dan een apart gesprek met die hulpverlener aan, bijvoorbeeld via de mail of app. De hulpverlener kan je daarna ook helpen als je iets belangrijks aan je ouders of anderen in je omgeving wilt vertellen.

Iemand meenemen naar een gesprek

Je mag zelf bepalen wie jij bij een gesprek met een hulpverlener of begeleider wilt hebben. Misschien is het fijn dat iemand jou steunt of meeluistert bij een belangrijk gesprek. Dan hoef je ook niet alles zelf te onthouden. Je kunt zelf kiezen wie je daarvoor vraagt. Het is wel prettig om de hulpverlener of begeleider van tevoren te laten weten dat je iemand bij een gesprek uitnodigt. Dan kan die er rekening mee houden.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren