De rol van de gemeente in het leven van jongeren

Op 16 maart 2022 mag jij stemmen op wie er in jouw gemeenteraad komt. Maar waarom is dit boeiend voor jou? En wat doet de gemeente voor jou als jongere? 

Vragen en antwoorden voor jongeren

De gemeenteraad wordt gekozen door de inwoners van een gemeente. Zij zijn de hoogste baas binnen de gemeente waar jij woont. Deze raad controleert de burgemeester en wethouders. Ook bepaalt de gemeenteraad wat de komende vier jaar de belangrijkste plannen worden. Dit kan gaan over wonen, wegen, klimaat, hulp en nog veel meer.

Concreet? Eigenlijk is alles wat jij ziet in jouw gemeente door de gemeenteraad bepaald. Dus bijvoorbeeld waar het bushokje staat, een speeltuin wordt opgeknapt, waar bomen worden gekapt of waar woningen komen. Ook op je eigen leven hebben de keuzes van de gemeenteraad veel invloed. Welke hulp krijg je als je werkloos raakt? Zijn er voldoende woningen om in te wonen? Als je hulp nodig hebt waar kun je dat dan krijgen?

Het is zoals de Nationle Jeugdraad altijd zegt: 'Alles = Politiek' en daarom is het belangrijk dat jij stemt!

Door te stemmen laat jij weten wat je belangrijk vindt. Net als in de landelijke politiek wordt in de gemeenteraad ook een coalitie gemaakt met partijen die samen een meerderheid vormen. Hoe meer stemmen een partij krijgt, hoe meer invloed zij hebben in jouw gemeente. Vind jij dat een partij goede ideeën heeft? Dan maakt jouw stem de kans groter dat hun ideeën een plek krijgen in jouw gemeente.

Het leuke van de gemeenteraad is dat ze niet ver weg zitten in Den Haag, maar juist heel dichtbij zijn. Dat betekent ook dat je heel gemakkelijk een praatje met ze kunt aanknopen. Veel raadsleden zijn benieuwd naar wat jij vindt. Dus als je twijfelt over het stemmen, probeer dan eens persoonlijk contact op te nemen met de kandidaatraadsleden. Misschien dat zij je verder kunnen helpen in de gemeente waar jij woont.

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen heeft ongeveer de helft van de jongeren gestemd. De andere helft dus niet!

Er wordt al jaren hard gewerkt om meer jongeren te laten stemmen. De gemeente speelt namelijk een belangrijke rol in het leven van jongeren. Van jeugdzorg tot klimaat, de beslissingen in de gemeenteraad kunnen een grote impact hebben op het doen en laten van jongeren.

Roep jij vrienden en familie in jouw omgeving ook op om te stemmen? Want het mag niet zo zijn dat de helft van de jongeren niks van zich laat horen.

Over de rol van de gemeente in jouw leven

Iedereen heeft weleens problemen. Misschien zit school tegen of zit je gewoon even niet lekker in je vel. Over het algemeen lukt het jongeren goed om met deze problemen om te gaan. Dit doen ze zelf, met hulp van ouders of misschien van school. Maar soms hebben kinderen en jongeren wat meer hulp nodig. De gemeente zorgt dat die hulp er is. Op welke manier dit gebeurt is per gemeente verschillend. De gekozen gemeenteraad bepaalt dit. Het is belangrijk om te stemmen als jij dit belangrijk vindt!

Voorbeelden van politieke keuzes:

  • Help je iedereen een klein beetje of alleen de jongeren met de grootste problemen?
  • Mag iedereen zelf kiezen bij welke hulpverlener ze hulp willen of moet de gemeente dat beslissen?

Landelijk moeten 100.000 woningen per jaar gebouwd worden. Grote kans dat dit ook in jouw gemeente gedaan wordt. Maar wat voor soort woningen komen er? Appartementen of juist meer rijtjeshuizen, sociale huurwoningen of meer koophuizen? Hier maakt de gemeente plannen voor. Misschien wil jij over een paar jaar wel op jezelf gaan wonen, dan is het fijn om te weten waar jouw gemeente op inzet en of dit aansluit bij jouw wensen.  

Voorbeelden van politieke keuzes:

  • Meer huizen bouwen voor mensen met een laag inkomen of meer huizen bouwen voor starters.
  • Hoogbouw en daardoor meer woonruimte, laagbouw en daardoor minder huizen.

Van zonnepanelen op bedrijfspanden tot windmolens in de weilanden. Gemeenten zijn druk bezig om klimaatdoelstellingen te halen. De manieren om deze doelstellingen te halen variëren nogal. Grote kans dat partijen hier hele verschillende ideeën over hebben. Goed om je hierin te verdiepen als dit voor jou heel belangrijk is.  

Voorbeelden van politieke keuzes:

  • Meer ruimte voor fietsers in plaats van auto's.
  • Mensen moeten zelf kiezen om te verduurzamen of de gemeente bepaalt hoe er verduurzaamd moet worden.

Niet iedereen heeft dezelfde kansen. Ouders hebben misschien niet veel geld of zijn helemaal niet in beeld. Hoe zorg je er dan voor dat jongeren wél gewoon kunnen sporten of een opleiding kunnen volgen? Dat is waar jouw gemeente plannen voor maakt.

Voorbeelden van politieke keuzes:

  • Iedereen is er zelf verantwoordelijk voor dat hun kinderen op goede scholen komen of de gemeente regelt dat iedereen zich op een eenvoudige manier kan aanmelden.

Jij en andere jongeren vormen de toekomst van jouw gemeente. Wanneer de gemeente naar jullie luistert en jullie een stem geeft, zorgt dit ervoor dat beleid beter aansluit bij de leefwereld van jongeren.

Hoe gemeenten jongeren een stem geven verschilt. Dit kan met een jongerenraad of doordat wethouders naar jongeren toegaan om hun mening te horen. Vind jij het belangrijk dat de gemeente samenwerkt met jongeren? Dan kun je kijken of er partijen zijn die hier actief mee aan de slag gaan.

Dm jouw vraag via Instagram

Heb je nog vragen over wat de gemeente voor jou doet? Laat het ons dan weten via een DM op Instagram. We geven je graag antwoord.