Aandacht voor verkiezingen in het gezin

Op 16 maart 2022 gaat Nederland weer naar de stembus, dit keer voor de Gemeenteraadsverkiezingen 2022. Ga als gezin aan de slag met de verkiezingen: praat met elkaar over stemmen, doe een stemwijzer of organiseer een thuisdebat.

Wat vind jij belangrijk?

Verkiezingen gaan om keuzes maken over wat jij belangrijk vindt. Dat kan te maken hebben met wat er voor kinderen en gezinnen geregeld is. In de aanloop naar de verkiezingen is het goed om met elkaar te praten over wat verkiezingen zijn en hoe democratie werkt.

Praten over de verkiezingen met je kind

Hoe dichterbij de verkiezingen komen, hoe meer dit in het nieuws is. En ook op sociale media, in reclames en op straat zetten politieke partijen hun beste beentje voor. Grote kans dat je kinderen dit meekrijgen en hier vragen over hebben.

Praten over thema's die belangrijk zijn voor kinderen

Heb je kinderen onder de 18 jaar, dan mogen zij nog niet stemmen. Je kunt dus zeggen dat je als ouder ook voor hen stemt. Juist daarom is het belangrijk om met je kinderen te praten over wat zij belangrijk vinden. Je kunt het met kinderen hebben over wat de plannen zijn van de verschillende partijen in jullie gemeente. Op de website van jullie gemeente is hier meer over te lezen. 

Leren over democratie

Verkiezingen zijn een belangrijk onderdeel van onze democratie. Leren over de democratie is belangrijk. Hier is aandacht voor op school, maar leren over democratie gebeurt ook thuis. Bespreek met je kinderen wat politieke partijen wensen voor jullie gemeente. Heb het daarnaast over de principes van democratie:

  • Wat doe je als er iets wordt besloten en je bent het er niet mee eens?
  • Wat als een vriendje ergens anders over denkt dan jij, wat doe je dan?

Het vormt een kind om hierover na te denken. Help je kind dit te verkennen, diens eigen mening te laten vormen en luister vooral.

Voor de eerste keer stemmen

Als je kind in de afgelopen periode 18 jaar is geworden, dan mag het op 16 maart voor het eerst stemmen. Een grote stap. Misschien is je kind al een keer mee geweest toen je ging stemmen. Prodemos, de organisatie in Nederland die educatie geeft over de democratie en de rechtsstaat heeft voor jongeren de website stemjijook.nl ontwikkeld. Handig als dit de eerste keer is dat ze stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen.

Wil je kind meer weten over de gemeente en het werk dat hier gedaan wordt? Bekijk dan eens het STEM Magazine. Gemeenten hebben zelf vaak ook praktische informatie over hoe het proces van stemmen gaat. Bekijk hiervoor de website van jouw gemeente.

Doe samen een stemwijzer

Er zijn 345 gemeenten in Nederland. Elk met hun eigen partijen en partijplannen. Op de website van jouw gemeente kun je bekijken of zij een stemwijzer hebben ontwikkeld. Met de stemwijzer kun je door het beantwoorden van vragen bekijken welke partijen goed bij jullie wensen passen. Het kan natuurlijk zo zijn dat jullie het over bepaalde stellingen niet eens zijn. Over deze vragen kunnen jullie ook het gesprek aangaan.

Mag jouw kind nog niet stemmen? Doe dan samen eens de stemwijzer. Wat vinden zij belangrijk? En waarom vinden ze dat dan? Op die manier kun je er makkelijk achter komen wat er speelt bij jouw kinderen.

Organiseer een thuisdebat

Hebben jullie de verkiezingenvibe helemaal te pakken? Organiseer dan een thuisdebat. Het idee is dat een stelling wordt bedacht en twee teams worden gemaakt. Bij het debat is één persoon of team vóór de stelling en de andere persoon of team tégen. Leef je in en verdedig jouw standpunt. Ook als je eigenlijk voor een stelling bent, maar tijdens het debat tegen moet zijn. Dat vraagt soms wat creativiteit en doorzettingsvermogen, maar leuk en uitdagend is het zeker!

Voorbeelden van stellingen:

  • Onze gemeente moet meer investeren in woningen voor starters.
  • Cafés en restaurants moeten een onbeperkte openingstijd krijgen.
  • Het centrum van de stad moet autovrij worden.
  • Er moeten nieuwe zonnepanelenweides komen.

Verkiezingskrant

Stemmen kan lastig zijn voor mensen die niet zo goed kunnen lezen. Daarom heeft Stichting Lezen en Schrijven de Verkiezingskrant ontwikkeld. Deze krant biedt heldere informatie in eenvoudige taal. De verkiezingskrant lees je op Lezenenschrijven.nl.