Hoe kan ik omgaan met stress en onzekerheid?

Doordat je slachtoffer bent van de toeslagenaffaire heb je misschien last van stress of voel je je niet goed. Je piekert bijvoorbeeld vaak, of je kunt je aandacht er niet goed bij houden. Het is logisch dat je hier last van hebt. Maar wel heel vervelend. Wat kun je doen om je beter te voelen?

Praat erover

Praat erover, dit kan opluchten. Bijvoorbeeld met je ouders. Of zijn er andere mensen in je omgeving aan wie je je verhaal kwijt kunt? Contact met andere mensen zorgt er vaak voor dat je je iets beter voelt.

Wil je liever met iemand anders praten? Bel dan met de Kindertelefoon, voor iedereen onder de 18, of de Alles Oké? Supportlijn voor jongvolwassenen. Zoek je iemand om mee te praten maar weet je niet wat goed bij jou past? Kijk dan eens op Jongerenhulponline.nl. Daar vind je organisaties die je snel, anoniem en gratis hulp bieden. Of kijk op de pagina Met wie kan ik bellen of chatten? voor meer chat- en hulplijnen speciaal voor jongeren.

Hoe voelen anderen zich?

In een video van Missing Chapter Foundation delen kinderen en jongeren hun ervaring. De staatssecretaris van Financiën van toen vroeg kinderen en jongeren om mee te denken over ondersteuning aan alle kinderen en jongeren die door de toeslagenaffaire zijn geraakt. Missing Chapter Foundation begeleidde dit. Vijf jongeren vertellen in deze video hoe zij geraakt zijn door de affaire.

Erg somber

Merk je dat je je al langere tijd somber of depressief voelt? Aarzel niet om hulp te zoeken. Je kunt altijd je huisarts bellen. Als je ook zelfmoordgedachtes hebt, kun je gratis bellen naar 0800-0113 of chatten op de website 113.nl.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren