Wat als ik om hulp vragen moeilijk vindt?

Soms kan het voelen alsof je als jongere bij niemand terecht kunt met je problemen. Het kan ook zijn dat je anderen geen hulp durft te vragen. Wat kun je daaraan doen?

Wie vraag ik om hulp als ik niet bij mijn ouders terechtkan?

Kun je met je vragen en zorgen niet terecht bij je ouders? Dan zijn er vast wel andere volwassenen die je kunnen helpen, bijvoorbeeld een opa, oma, oom, tante of leraar. Of je kunt terecht bij iemand van je eigen leeftijd, bijvoorbeeld een vriend of vriendin, een klasgenoot of iemand van je sportclub.

  • Bedenk bij wie je je veilig voelt en hoe je het gesprek het beste kunt beginnen. Stuur een vriend of klasgenoot bijvoorbeeld een appje om te vragen of jullie kunnen afspreken om ergens over te praten.
  • Misschien kun je een klasgenoot in de pauze even vragen om samen een wandeling te maken. Het voordeel van wandelen is dat je elkaar niet hoeft aan te kijken. Dat maakt het makkelijker om ergens een gesprek over te beginnen.
  • Ook een volwassene zoals een leraar of een trainer of coach kun je eerst via een berichtje vragen om een afspraak. Doe dat vooral als je het spannend vindt om direct op iemand af te stappen.

Ik vind het moeilijk hulp te vragen aan een bekende

Misschien vind je het makkelijker om vrienden online te ontmoeten. Wees wel voorzichtig met wat je anderen vertelt of schrijft. Je weet nooit zeker wat iemand met jouw informatie doet.

Zoek je als jongere hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor jongeren