Wat zijn actualiteiten met betrekking tot seksueel grensoverschrijdend gedrag? Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen.
Actuele ontwikkelingen
Juli 2023: kamerbrief over seksueel grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs
In de kamerbrief schrijft de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dat onderwijs nog geen veilige haven is voor iedere leerling en docent. Dit baseert hij onder andere op het eindrapport van ReasearchNed Nijmegen. Zij hebben onderzoek gedaan naar de omstandigheden en oorzaken van seksueel grensoverschrijdend gedrag in het onderwijs. Specifiek door met taken belasten personen. Uit het onderzoek blijkt dat het aantal meldingen in het schooljaar 2021-2022 aanzienlijk hoger is dan vier schooljaren daarvoor. De precieze omvang van het probleem en de oorzaken van de toenemende incidenten blijft echter onbekend. Wél blijkt dat seksueel grensoverschrijdend gedrag nog steeds vaak voorkomt in het onderwijs.
In de kamerbrief beschrijft de minister dat we toe moeten werken naar een open en seksueel integere cultuur. Dit betekent onder andere een cultuur waarin gewenst en ongewenst gedrag bespreekbaar is en waar iedereen de grenzen en wensen van zichzelf en een ander erkent.
Januari 2023: Nationaal Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld
Professionals in onderwijs, welzijn en zorg weten hoe zij seksualiteit bespreekbaar maken en helpen jongeren om elkaars wensen en grenzen te herkennen en te respecteren. Dat is een van de doelen van het Actieprogramma Aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Het kabinet heeft dat op 13 januari naar de Tweede Kamer gestuurd.
Met het actieprogramma wil het kabinet een cultuurverandering bereiken in de samenleving. Het kabinet zet onder meer wet- en regelgeving, publiekscampagnes en goede hulpverlening in om seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld aan te pakken. Voor het actieprogramma is de komende jaren 11 miljoen euro beschikbaar.
Lees meer over seksueel grensoverschrijdend gedrag
November 2022: Minister voor Langdurige Zorg en Sport wil verplichte VOG voor sporttrainers
Steeds meer sportverenigingen vragen hun trainers en bestuurders om een VOG over te leggen. Volgens Minister Helder zou dit verplicht moeten worden in het nieuwe Nationaal Sportakkoord. Een VOG laat zien dat je geen strafblad hebt dat relevant is voor je functie. Het Centrum Veilige Sport Nederland (CVSN) ondersteunt sportorganisaties met de Regeling Gratis VOG. Daarvoor moet een vereniging wel aan voorwaarden voldoen, zoals het hebben van een goed preventiebeleid. Daar kan het CVSN ook bij ondersteunen.
Lees meer over hoe je kunt zorgen voor een veilig klimaat in een groep kinderen of jongeren
Oktober 2022: Leonardo wordt nog steeds gepest om livestream Bilal Wahib
In maart 2021 onderzocht de politie een video van de rapper Bilal Whib, waarbij hij een jongen vroeg om zijn geslachtsdeel te laten zien voor geld. De jongen, Leonardo, deed dat en werd daarna uitgelachen. In oktober 2022 stapt Leonardo naar NOS Stories om te vertellen dat hij nog steeds gepest wordt daarmee. Hoewel Bilal zijn excuses heeft gemaakt en het filmpje is verwijderd, wordt het nog steeds veel gedeeld. Het delen van dit filmpje is een voorbeeld van shame sexting. Dit is het delen van seksueel getinte foto's of filmpjes zonder toestemming van de personen die op de beelden staan. Het pesten van Leonardo is een voorbeeld van victim blaming, waarbij het slachtoffer wordt aangesproken in plaats van de dader.
Lees meer over de gevolgen van pesten en de aanpak op onze pagina's over pesten
Juni 2022: Hot Girl Summer-lijsten
Uit een onderzoek van NOS Stories blijkt dat jongeren, vooral meiden, zogenoemde Hot Girl Summer-lijsten bijhouden. Deze lijsten bestaan uit verschillende, vaak seksueel getinte, opdrachten en worden gedeeld in online groepen, op TikTok of zelfs in schoolapps. Jongeren worden beloond door middel van punten als zij bijvoorbeeld zoenen, seks hebben of een dickpic sturen naar mensen die zij niet kennen. Sommige meiden doen het om te laten zien dat ze het niet eens zijn met verschillen in normen voor seksualiteit van mannen en vrouwen. Er zijn echter ook gevallen waarbij jongeren hun vrijwilligheid in het geding komt, omdat zij dingen doen die zij zonder de groepsdruk of zonder de beloning van punten niet hadden gedaan of niet hadden willen doen.
Lees ook het nieuwsbericht 'Zomerlijst zet aan tot experimenteren'
Mei 2022: Grensoverschrijdend gedrag in de jeugdzorg
Sinds 2018 heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) 414 meldingen ontvangen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de jeugdzorg. Ongeveer de helft van de meldingen is gericht tegen een andere jongere, en in bijna een kwart gaat het om een hulpverlener. Hulpverleners zijn dan vaak maar iets ouder dan de jongeren zelf, het zijn bijvoorbeeld stagiairs of jonge hulpverleners die verliefd worden. In een kleiner deel gaat het om hulpverleners die doelbewust kinderen misbruiken.
Lees ook het nieuwsbericht 'Meer grensoverschrijding in jeugdzorg'
Februari 2022: Kabinet versterkt aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag
De overheid ziet het als noodzakelijk om een doorbraak te forceren in de strijd tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Mariëtte Hamer wordt benoemd tot regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Zij krijgt de opdracht te adviseren bij de totstandkoming en uitvoering van een actieplan. Er moet volgens het kabinet meer gedaan worden aan bewustwording en een veilige cultuur, zonder intimidatie en machtsmisbruik.
Lees het nieuwsbericht van de Rijksoverheid
Februari 2022: Ajax-directeur stapt op
De directeur voetbalzaken van Ajax, Marc Overmars, maakt in februari bekend per direct op te stappen vanwege meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Januari 2022: Aflevering BOOS over The Voice of Holland
In januari 2022 was er veel media-aandacht naar aanleiding van een aflevering van het programma #BOOS (BNN/VARA). In de aflevering van #BOOS vertellen meerdere vrouwen over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het televisieprogramma The Voice of Holland. Het is aanleiding voor een grootschalig publiekelijk debat over seksueel grensoverschrijdend gedrag.
De actualiteiten zijn ook een aanleiding voor vragen van opvoeders en professionals die met kinderen werken. Hoe praat je over deze gebeurtenissen? Wat betekent dit voor een kind en voor de opvoeding? Er is behoefte aan meer kennis over seksuele opvoeding.
Oktober 2017: #MeToo
Naar aanleiding van berichten over seksueel grensoverschrijdend gedrag door Hollywood-producent Harvey Weinstein verspreidde op Twitter de MeToo-beweging. Hierbij maakten mensen in een Tweet bekend dat zij te maken hebben gehad met seksuele intimidatie, aanranding of seksueel misbruik en voegden daar '#MeToo' aan toe.
Slachtofferhulp Nederland geeft aan dat ze in de tijd hierna een stijging in het aantal hulpvragen zien. Ze vermoeden dat mede door deze beweging de drempel om hulp te vragen lijkt te zijn verlaagd.
Nieuwsberichten
-
Kabinet: Respecteer seksuele grenzen
Kabinet: Respecteer seksuele grenzen
Professionals in onderwijs, welzijn en zorg weten hoe zij seksualiteit bespreekbaar maken. Dat is een doel van een nieuw actieprogramma.
-
Jonge vrouw vaak slachtoffer grensoverschrijdend gedrag
Jonge vrouw vaak slachtoffer grensoverschrijdend gedrag
52 procent van de jonge vrouwen zegt recent slachtoffer te zijn geweest van seksueel grensoverschrijdend gedrag.
-
Jongere vaak slachtoffer seksueel geweld
Jongere vaak slachtoffer seksueel geweld
Veel jongeren van 15 tot en met 17 jaar hebben fysiek of online seksuele intimidatie of seksueel geweld meegemaakt.
-
Bescherming tegen seksueel geweld moet beter
Bescherming tegen seksueel geweld moet beter
De overheid maakt haar beschermingsplicht van kinderen tegen seksueel geweld onvoldoende waar, stelt de Nationaal Rapporteur Seksueel Geweld tegen Kinderen.
Nieuwsbrief Jeugd
Wil je elke week een overzicht van ons nieuws voor en over het jeugdveld? Meld je aan voor onze gratis Nieuwsbrief Jeugd.
