Wat speelt er rond seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Wat zijn actualiteiten met betrekking tot seksueel grensoverschrijdend gedrag? Op deze pagina vind je een overzicht van de belangrijkste ontwikkelingen.

Juni 2022: Hot Girl Summer-lijsten

Uit een onderzoek van NOS Stories blijkt dat jongeren, vooral meiden, zogenoemde Hot Girl Summer-lijsten bijhouden. Deze lijsten bestaan uit verschillende, vaak seksueel getinte, opdrachten en worden gedeeld in online groepen, op TikTok of zelfs in schoolapps. Jongeren worden beloond door middel van punten als zij bijvoorbeeld zoenen, seks hebben of een dick pic sturen naar mensen die zij niet kennen. Sommige meiden doen het om te laten zien dat ze het niet eens zijn met verschillen in normen voor seksualiteit van mannen en vrouwen. Er zijn echter ook gevallen waarbij jongeren hun vrijwilligheid in het geding komt, omdat zij dingen doen die zij zonder de groepsdruk of zonder de beloning van punten niet hadden gedaan of niet hadden willen doen.

Lees ook het NJi-nieuwsbericht Zomerlijst zet aan tot experimenteren

Mei 2022: Grensoverschrijdend gedrag in de jeugdzorg

Sinds 2018 heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) 414 meldingen ontvangen van seksueel grensoverschrijdend gedrag in de jeugdzorg. Ongeveer de helft van de meldingen is gericht tegen een andere jongere, en in bijna een kwart gaat het om een hulpverlener. Hulpverleners zijn dan vaak maar iets ouder dan de jongeren zelf, het zijn bijvoorbeeld stagiairs of jonge hulpverleners die verliefd worden. In een kleiner deel gaat het om hulpverleners die doelbewust kinderen misbruiken.

Lees ook het NJi-nieuwsbericht Meer grensoverschrijding in jeugdzorg

Februari 2022: Kabinet versterkt aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag

De overheid ziet het als noodzakelijk om een doorbraak te forceren in de strijd tegen seksueel grensoverschrijdend gedrag. Mari√ętte Hamer wordt benoemd tot regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Zij krijgt de opdracht te adviseren bij de totstandkoming en uitvoering van een actieplan. Er moet volgens het kabinet meer gedaan worden aan bewustwording en een veilige cultuur, zonder intimidatie en machtsmisbruik.

Lees hier het nieuwsbericht van de Rijksoverheid

Februari 2022: Ajax-directeur stapt op

Marc Overmars, directeur voetbalzaken van Ajax, maakt in februari bekend per direct op te stappen vanwege meldingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Januari 2022: Aflevering BOOS over The Voice

In januari 2022 was er veel media-aandacht naar aanleiding van een aflevering van het programma #BOOS (BNN/VARA). In de aflevering van #BOOS vertellen meerdere vrouwen over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij het televisieprogramma The Voice of Holland. Het is aanleiding voor een grootschalig publiekelijk debat over seksueel grensoverschrijdend gedrag.

De actualiteiten zijn ook een aanleiding voor vragen van opvoeders en professionals die met kinderen werken. Hoe praat je over deze gebeurtenissen? Wat betekent dit voor een kind en voor de opvoeding? Er is behoefte aan meer kennis over seksuele opvoeding.

Oktober 2017: #MeToo

Naar aanleiding van berichten over seksueel grensoverschrijdend gedrag door Hollywood-producent Harvey Weinstein verspreidde op Twitter de MeToo-beweging. Hierbij maakten mensen in een Tweet bekend dat zij te maken hebben gehad met seksuele intimidatie, aanranding of seksueel misbruik en voegden daar '#MeToo' aan toe.

Slachtofferhulp Nederland geeft aan dat ze in de tijd hierna een stijging in het aantal hulpvragen zien. Ze vermoeden dat mede door deze beweging de drempel om hulp te vragen lijkt te zijn verlaagd.

Nieuwsberichten

Alle pagina's over seksueel grensoverschrijdend gedrag

Naar het overzicht

Marthe van Voorst van Beest