Wat kan ik doen voor iemand die slachtoffer is?

Als iemand slachtoffer is van seksueel grensoverschrijdend gedrag, dan is het vaak moeilijk voor diegene om hierover te praten. Jouw steun kan diegene enorm helpen. Let hierbij ook op jezelf, want iemand steunen kan veel emoties met zich meebrengen.  

Laat merken dat je er bent 

Er écht zijn voor iemand die zijn of haar ervaringen deelt, is heel belangrijk. Slachtoffers zijn namelijk vaak bang dat ze niet geloofd worden. Let daarom op dat je aandachtig naar diegene luistert. Leg je telefoon dus bijvoorbeeld even aan de kant. Ga echt even met elkaar zitten en luister naar het slachtoffer. Of loop juist samen een stuk door het bos, waar jullie niet gestoord worden.    

Er voor iemand zijn betekent overigens niet dat je altijd iets moet zeggen. Soms is luisteren al genoeg. Ben je toch op zoek naar iets wat je kunt zeggen? Bekijk dan deze positieve uitspraken na seksueel geweld.  

Kijk samen wat helpt

Soms wil je meteen iets proberen op te lossen. Je kunt bijvoorbeeld denken 'we moeten nu naar de politie!' of 'wie is het, ik zoek de dader op!'. Wees hier voorzichtig mee. Het verwerken van een ongewenste seksuele ervaring kan veel tijd kosten. Kijk wat past bij het tempo van het slachtoffer en hou hier rekening mee. Misschien kun je samen naar informatie op zoek. Of bellen met een organisatie als Centrum Seksueel Geweld.  

Let op jezelf 

Als jij hoort dat iemand die jij liefhebt een ongewenste seksuele ervaring heeft gehad, dan kan dit een hoop emoties bij je oproepen. Het is belangrijk dat jij hier ook met iemand over kunt praten. Let hierbij op dat je het verhaal niet zomaar doorvertelt. Je kunt het misschien iets vager houden, maar wel hulp vragen bij iemand die je vertrouwt.   

Ook jij kunt hulp krijgen 

Er zijn verschillende organisaties waar mensen terecht kunnen die te maken hebben gehad met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Weet dat ook jij hier terecht kunt voor hulp.  

Bekijk het overzicht op de pagina Waar kan ik terecht voor hulp?

Meer tips 

Lees ook de tien tips van Centrum Seksueel Geweld over het bieden van steun na seksueel geweld.

Alle pagina's over seksueel grensoverschrijdend gedrag

Naar het overzicht

Marthe van Voorst van Beest