Wanneer is iets seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Ouders hebben vragen over de seksuele ontwikkeling van kinderen. Ze hebben seksueel gedrag van kinderen niet altijd in de hand. Wat is oké, waar liggen die grenzen? Seksueel grensoverschrijdend gedrag komt soms onbewust voor en daarbij worden mogelijk grenzen overschreden. Hier lees je wat je als ouder kan doen als je twijfelt.

Experimenteren hoort erbij

Kinderen zijn zichzelf en alles om hen heen aan het ontdekken. Ze spelen doktertje met vrienden of zoeken naar afbeeldingen van geslachtsdelen op het internet. Als ze ouder worden, ontwikkelen ze zich ook op seksueel vlak met leeftijdsgenoten. Hierbij kunnen ze soms over de grenzen van zichzelf of een ander heen gaan. Jongeren krijgen bijvoorbeeld te maken met ongewenste aanrakingen of seksueel getinte appjes. Alcohol, drugs en groepsdruk hebben ook invloed op dit gedrag.

Meer informatie over seksueel grensoverschrijdend gedrag bij jongeren lees je op de pagina Wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Grenzen van jouw kind

Bij seksueel grensoverschrijdend gedrag worden meestal grenzen van minstens één van de betrokkenen geschonden. Er zijn individuele grenzen die voor iedereen anders zijn. Wat voor het ene kind een lief bedoelde knuffel is, komt voor het andere kind misschien te dichtbij. En als een jongere een foto van diens geslachtsdeel stuurt, is dat voor de één ongewenst, maar een ander waardeert het misschien wel.

Je kunt als ouder je kind wijzen op consent. Consent houdt in dat duidelijk moet zijn dat het gedrag van beide kanten gewild is. Op de pagina Praten met je kind over seksueel grensoverschrijdend gedrag lees je hoe je kinderen en jongeren bewust maakt van deze grenzen.

Als je twijfelt

Als er zich een situatie voordoet en je twijfelt of het gedrag seksueel overschrijdend is, dan zijn er drie vragen die je kunt stellen:

  • Was er wederzijdse toestemming voor het gedrag? Ga na of alle betrokkenen écht zeker wisten dat iedereen dit wilde.
  • Was er sprake van een gelijkwaardige relatie tussen de betrokkenen in leeftijd, macht of intelligentie? Ga na of het gedrag voor alle betrokkenen passend was.
  • Was het gedrag vrijwillig voor alle betrokkenen? Ga na of de betrokkenen het echt zelf wilde, zonder dat sprake was van dwang of drang.

Twijfel je nog steeds over een situatie dat is gebeurd? De gids 'Over de grens?' helpt ouders aan de hand van het Vlaggensysteem in te schatten of het gedrag van je kind of anderen oké is of niet. Is het gedrag niet oké, dan kan het licht, ernstig of zwaar over de grens zijn. De gids legt ook uit hoe je als ouder moet reageren op dit gedrag.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders