Wanneer is iets seksueel grensoverschrijdend gedrag?

Grote kans dat jij de aflevering over The Voice van BOOS hebt gezien. Hier kwam aan het licht dat bij The Voice of Holland seksueel grensoverschrijdend gedrag had plaatsgevonden. Maar wat is seksueel grensoverschrijdend gedrag? En hoe weet je of je over iemands grens gaat?

Voorbeelden van grensoverschrijdend gedrag

Seksueel grensoverschrijdend gedrag is wanneer je iemand op een manier benadert die seksueel van aard is én over de grens van de andere persoon gaat. Om dit concreet te maken, kun je hier aan denken:  

  • Ongewenste aanrakingen 
  • Zoenen tegen iemands wil 
  • Aanranding  
  • Verkrachting 
  • Seksueel getinte appjes 
  • Tegen de wil van iemand doorsturen van seksueel getint beeldmateriaal zoals een dickpic 
  • Het chanteren met seksueel getint beeldmateriaal 

Bewust zijn van grenzen 

Veel seksueel grensoverschrijdend gedrag bij jongeren gebeurt onderling. Je bent jezelf en alles om je heen aan het ontdekken. Dat hoort bij de seksuele ontwikkeling. Maar dan kan het ook gebeuren dat je over elkaars grenzen gaat.

Toch is het belangrijk dat je je bewust bent van je grenzen én die van anderen. Wat jij normaal vindt kan voor iemand anders al te ver gaan. Het herkennen van grenzen kan heel moeilijk zijn. Praat daarom met elkaar. Het is goed om elkaar te kennen en te begrijpen. Zo kunnen jullie er samen voor zorgen dat het leuk blijft voor iedereen. 

Alcohol, drugs en groepsdruk  

Alcohol, drugs en groepsdruk kunnen een rol spelen bij seksueel grensoverschrijdend gedrag. Drugs en alcohol zorgen ervoor dat grenzen nog onduidelijker worden. Zowel het herkennen van grenzen bij een ander, als het aangeven van je grenzen wordt moeilijker. Ditzelfde geldt voor groepsdruk. Je voelt je misschien wel onder druk gezet om iets te doen wat je niet wil doen. Hoe moeilijk ook, probeer je hier niet door te laten leiden.  

Machtsverschil

Soms kun je het gevoel hebben dat iemand meer te zeggen heeft over de situatie dan jijzelf. Of misschien is er wel echt een verschil in macht of status. Bijvoorbeeld tussen jou en een leraar, sportcoach of werkgever. Het verschil in macht of status praat seksueel grensoverschrijdend gedrag nooit goed. Er bestaat geen enkele uitzondering.

Check the consent  

Waar 'consent checken' op neerkomt is dat er van twee personen een duidelijk 'ja' moet zijn. En zelfs als je allebei 'ja' hebt gezegd, kan het nog zo zijn dat dit enkele momenten later niet meer zo is.

Dit lijkt misschien ingewikkeld. Maar maak eens de vergelijking met het aanbieden van een kopje thee. Dan wordt het misschien ineens veel duidelijker:

Videobeschrijving

Tea and Consent

Twijfel je of het wel goed is wat er gebeurt?   

Je kunt op sense.info een check doen of gedrag over de grens is. Doe de check

Alle pagina's over seksueel grensoverschrijdend gedrag

Naar het overzicht

Marthe van Voorst van Beest