Jongeren en jongvolwassenen

Jongeren en jongvolwassenen, die nog hun eigen identiteit moeten ontwikkelen, zijn meer dan volwassenen gevoelig voor de verleiding van radicale boodschappen. Wanneer ze verder radicaliseren heeft dat voor hen vergaande consequenties. Ook jonge kinderen kunnen in aanraking komen met radicalisering.

De laatste jaren krijgen jeugdhulp en jeugdbescherming regelmatig te maken met kinderen van wie de ouders jihadistische overtuigingen hebben. De veiligheid van deze kinderen kan dan in het geding komen. Dit speelde bijvoorbeeld bij gezinnen die naar Syrië en Irak vertrokken om zich bij Islamitische Staat aan te sluiten. Soms zijn die ouders zelf ook nog jong of zelfs minderjarig.

Het radicaliseringsproces

Het radicaliseringsproces kan op verschillende manieren verlopen. Het is hierdoor moeilijk vat te krijgen. Een jongere kan radicale ideeën geleidelijk of snel ontwikkelen. Soms is er een duidelijke aanleiding, vaak niet. Het is bekend welke factoren een rol kunnen spelen. Maar niet iedere jongere bij wie deze factoren aanwezig zijn, radicaliseert. De wijze waarop radicalisme naar buiten komt, verandert voortdurend. De maatschappelijke opvattingen over wat radicaal of extreem gedrag is, veranderen ook.

Het is een uitdaging om met al deze onzekerheden een antwoord te vinden op radicalisering en extremisme. Vanwege alles wat nog niet bekend is, loopt er veel onderzoek. Op grond van wat we weten, is het mogelijk om een aantal constanten aan te wijzen die een rol spelen bij radicalisering, ongeacht de inhoud van de radicale ideeën. Of iemand nu rechtsextremistisch, jihadistisch of radicaal antiglobalist is: achtergrond en verloop van het radicaliseringsproces vertonen opvallende overeenkomsten.

Alle pagina's over radicalisering

Naar het overzicht

Hannes van de Ven

Hannes van de Ven

adviseur werk en inkomen jongvolwassenen