Persoonlijk leiderschap

Organisaties vragen steeds vaker van professionals om verantwoordelijkheid te dragen, initiatief te nemen en bewust te handelen. Dat kan alleen als je als professional zelf richting geeft aan de invulling van je werk en je persoonlijke ontwikkeling. Dit heet persoonlijk leiderschap. Om persoonlijk leiderschap te ontwikkelen, is het nodig dat je jezelf goed kent.

Wat betekent persoonlijk leiderschap?

Persoonlijk leiderschap gaat over jou als persoon. Het gaat over wie je bent als mens, hoe je in het leven staat, wat je gevormd heeft en hoe je dat vertaalt naar je werk en het leiden van anderen. Als professional toon je persoonlijk leiderschap door de leiding te nemen over je werk en je persoonlijke ontwikkeling. Je doet wat jij leuk vindt en blijft je ontwikkelen in de richting die jij wilt.

Zelf richting geven aan de invulling van je leven en je werk, is een belangrijk aspect van persoonlijk leiderschap. Hiervoor is het nodig dat je jouw unieke karaktereigenschappen en kwaliteiten kunt inzetten binnen de organisatie waar je werkt, maar ook dat je je verbeterpunten herkent en daaraan werkt.

Waarom is persoonlijk leiderschap belangrijk?

Als professional ben je je eigen instrument. In elke situatie, neem je jezelf, jouw kennis en je vaardigheden mee. Het is daarom belangrijk om te onderzoeken wat de waarden en principes zijn van waaruit je handelt. Zo kun je bewuste keuzes maken in je werk en de doelen kiezen die bij jou passen.

Wat zijn kenmerken van persoonlijk leiderschap?

Een belangrijk kenmerk van persoonlijk leiderschap is emotionele intelligentie. Dit is de mate waarin we onze eigen emoties en die van anderen kunnen herkennen en daarmee kunnen omgaan. Professionals die zeker zijn over hun emoties, zijn beter in staat om hun leven, zowel zakelijk als privé, te sturen.

Naast emotionele intelligentie is authenticiteit ook een eigenschap van persoonlijk leiderschap. Authenticiteit staat voor echt en origineel zijn. Een authentiek persoon blijft dicht bij zichzelf staan. Je bent authentiek als je trouw bent aan je innerlijk en oprecht handelt. Als authentieke professional durf je jezelf als persoon neer te zetten. Je verbindt je persoonlijkheid en drijfveren aan jouw manier van werken.

Hoe neem je leiding over jouw werk?

Een voorwaarde voor het ontwikkelen van persoonlijk leiderschap is zelfkennis. Persoonlijk leiderschap gaat over jou als persoon. Het is daarom belangrijk dat je kennis hebt over hoe je bent gevormd tot wie je bent. Hierbij hoort ook weten waar je goed in bent en wat je minder sterke kanten zijn. Wat drijft mij? Waar word ik enthousiast van? Waar doe ik het voor? Maar ook: wat wil ik bereiken en wat heb ik daarvoor nodig? Inzicht in je persoonlijke eigenschappen, drijfveren en vaardigheden is nodig om persoonlijk leiderschap te ontwikkelen

Lees Hoe geef ik richting aan mijn werk? voor informatie en tools over hoe je persoonlijk leiderschap ontwikkelt.

foto Martine Broere

Martine Broere

senior medewerker inhoud