Wat kan ik doen als ik gepest word?

Als je gepest wordt, is het belangrijk om erover te praten, om hulp te vragen en duidelijk te zeggen of uit te leggen dat je iets niet fijn vindt. Gepest worden kan pijn doen. Misschien ben je verdrietig of heel boos. Het is in elk geval belangrijk om te weten dat het pesten niet jouw schuld is. Hieronder vind je verschillende tips die je mogelijk kunnen helpen.

Wat kan ik doen?

Pesten is een groepsproces. Dat betekent dat er vaak meerdere personen of groepen bij betrokken zijn. Behalve degene die pest zijn er vaak anderen bij, die bijvoorbeeld meelachen. Als je gepest wordt, is het heel belangrijk dat je erover praat, om hulp vraagt en duidelijk aangeeft en uitlegt dat je wilt dat het pesten stopt.

Praat erover

Het is belangrijk erover te praten met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld met je ouders, vrienden, leraar, een oom of tante. Als je erover praat, kan dat enorm opluchten. Je voelt je dan minder alleen. Zoek een moment waarop je met elkaar kunt praten, bijvoorbeeld tijdens het eten, tussen de lessen door of als jullie samen wat aan het doen zijn. Bedenk dan samen wat je kunt doen om het pesten aan te pakken. Lees meer op de pagina Praten over pesten: met wie en hoe?.

Vraag om hulp

Hierboven noemden we al wat mensen in je omgeving die je kunnen helpen, zoals je ouders. Maar er zijn nog veel andere mensen die kunnen helpen. Gebeurt het pesten bijvoorbeeld veel op school, op de sportclub of op straat? Vraag dan bijvoorbeeld je leraar, klasgenoten, de sporttrainer of de jongerenwerker uit de wijk om hulp. Samen kunnen jullie dan kijken wat je kunt doen en wat er nodig is. Je hoeft het echt niet alleen te doen.

Zeg duidelijk dat je wilt dat het pesten stopt

Het kan helpen om duidelijk te zeggen wat het gedrag met je doet, en wat je zou willen dat de ander doet. Als je dat spannend vindt, vraag dan of een vriend(in), klasgenoot of leraar je wil helpen. Je uitspreken kan ook helpen wanneer de pester niet weet dat hij pest. Misschien denkt hij namelijk dat het grappig of normaal is, en heeft hij niet door dat het jou raakt. Door aan te geven waar je last van hebt, maak je duidelijk waar de pester mee moet stoppen, en waarom.

Online pesten

Soms gaat het pesten online door, dat vraagt soms om een andere aanpak. De volgende tips kunnen je verder helpen als je online wordt gepest:

Praat erover

Net als met offline pesten is het belangrijk met iemand te praten die je vertrouwt, bijvoorbeeld vrienden of, je ouders of iemand anders uit je omgeving. Bedenk dat je niet de enige bent die hiermee te maken krijgt en dat je niet alleen staat. Lees meer op de pagina Praten over pesten: met wie en hoe?.

Probeer met de pester te praten

Soms heeft de pester niet door dat zijn acties onaardig overkomen. Veel pesters denken dat ze grappig zijn, terwijl jij dat niet vindt. Werkt praten niet? Blokkeer de pester.

Gaat het pesten door? Reageer niet op het pestbericht. Hoe moeilijk dat soms ook is. Bewaar screenshots, e-mails en andere berichten zodat je kunt laten zien wat er gebeurd is. Als het uit de hand loopt kun je dit ook gebruiken als bewijsmateriaal bij de politie.

Doe een melding bij het platform

Licht de beheerder van de website in en vraag of eventuele foto's of filmpjes verwijderd kunnen worden. Bij grote platforms zoals Instagram kun je posts of chatberichten rapporteren wegens pesten of intimidatie, via een speciaal daarvoor bedoelde functie. Je ziet dan bijvoorbeeld vaak een optie 'rapporteer'. Vaak kun je ook via het Helpcentrum een melding maken van lastigvallen, pesten of intimidatie.

Bij wie kan ik terecht?

Behalve je ouders, vrienden, familie, mensen op je school, mensen van de sportclub of andere mensen uit je omgeving, zijn er organisaties waar je terechtkunt. Zo zijn er in iedere gemeente mensen die je kunnen helpen, bijvoorbeeld jongerenwerkers of mensen uit het wijkteam van de gemeente.

Weet je niet zo goed hoe je deze organisaties kunt bereiken? Vraag je ouders of leraar dan om er samen met jou naar te kijken of kijk op de volgende websites:

  • Voor informatie en tips kun je terecht bij Pestweb
  • Je kunt iedere dag tussen 11.00 en 21.00 uur gratis chatten of bellen met de Kindertelefoon. Dit kan ook anoniem. Het nummer is: 0800-0432.
  • Als er online iets vervelends is gebeurd, kun je via Meldknop.nl informatie en tips vinden, en zien hoe je contact kunt opnemen met een organisatie die je kan helpen.

Pesten kan gevoelens van eenzaamheid, minderwaardigheid en uitzichtloosheid veroorzaken, met soms zelfs zelfmoordgedachten. Blijf daar niet mee rondlopen, maar praat erover. Dat lucht vaak op, wat je echt kan helpen. Als je er niet met iemand uit je omgeving over wilt of kunt praten, zoek dan contact met Stichting 113 Zelfmoordpreventie. Het nummer is: 0800-0113. Via de website van 113 kun je ook chatten met een medewerker.

Pestweb - Ik word gepest Pestweb - online pesten Meldknop.nl Stop Pesten Nu - Ik word gepest (voor kinderen) Pimento - Doe iets aan pesten (voor jongeren) Jeugdjournaal - Waarom worden zo veel kinderen gepest? 

Meer over pesten

Weten welke informatie we hebben voor jongeren, ouders, professionals en beleidsmakers?

Bekijk het overzicht

Mirella van den Burg

Mirella van den Burg, MSc

adviseur onderwijs en veiligheid