Pesten bespreken in de klas

Iedereen kan helpen om ervoor te zorgen dat elk kind zich prettig voelt in de groep. Daarom is het belangrijk om in actie te komen als je ziet dat er gepest wordt. Het is alleen zo dat we niet allemaal op dezelfde manier willen of durven te reageren. Wat past bij de kinderen in jouw klas? De video en lessen op deze pagina helpen je om het gesprek te voeren. De video en lesbrief zijn bedoeld voor leerlingen uit groep 7 en 8.

Pesten tegengaan doe je samen

Hoe reageren de kinderen uit jouw klas als iemand gepest wordt? In de video en de lessen komen de verschillende manieren om op pesten te reageren aan bod en ontdekken de kinderen welke manier bij hen past. In de twee lessen uit de lesbrief staan verschillende werkvormen die je kunt inzetten in je groep. Je kunt ze combineren of los van elkaar gebruiken. Daarnaast is er ook een mogelijkheid beschreven om met de klas te praten over wat jij als leerkracht eigenlijk zou kunnen doen. Kortom: pesten tegengaan doe je samen!

Doel van de video en lesbrief:

  • Leerlingen weten dat er verschillende manieren zijn om op pesten te reageren en de gepeste te helpen.
  • Leerlingen bedenken welke manier bij hen past.
  • Leerlingen oefenen in verschillende situaties met verschillende reacties. Bijvoorbeeld in de vorm van een rollenspel of strip.

Download de lesbrief en bijbehorend werkblad

Lesbrief: Iedereen kan helpenWerkblad: Strip

Bekijk de video

Videobeschrijving

Bij het tegengaan van pesten kan iedereen helpen. De kinderen van groep 7 van de Da Costaschool vertellen in deze video hoe zij dat doen.

Week tegen pesten 2023: Goed voor elkaar!

Deze video en lesbrief is gemaakt in het kader van de Week Tegen Pesten 2023. Het thema is 'Goed voor elkaar!' Samen zorg je voor een gezellige en veilige sfeer in de klas.

Foto Mirella van den Burg

Mirella van den Burg, MSc

adviseur onderwijs en veiligheid