Mijn kind wordt gepest

Gepest worden kan veel pijn doen. Als jouw kind gepest wordt, is het belangrijk om snel iets te doen. Maar hoe kun je het beste helpen?

Het pesten stoppen

Als je kind gepest wordt, is het belangrijk om alert te zijn, er voor je kind te zijn en samen te zoeken naar manieren om het pesten tegen te gaan. Concrete acties zijn bijvoorbeeld:

 • Praat met je kind, stel open vragen en laat je kind vrij om het hele verhaal te vertellen. Vraag bijvoorbeeld hoe vaak die gepest wordt, hoe lang het al duurt, en hoe je kind ermee omgaat. Voer het gesprek bij voorkeur op een vertrouwde en rustige plek, of tijdens een gezamenlijke activiteit, zoals fietsen of spelen. Merk je dat je kind overgaat naar een ander onderwerp? Misschien heeft die tijd nodig. Laat het onderwerp dan rusten en pak het op een ander moment weer op.
 • Bedenk samen hoe jullie het pesten kunnen stoppen. Je kind is misschien bang dat ingrijpen het alleen maar erger maakt. Toon daar begrip voor, en kies samen een oplossing waarvan jullie allebei denken dat het wel werkt.
 • Praat met iemand uit de omgeving waar er gepest wordt. Als dit op school is, bespreek het dan met de leerkracht of met de anti-pestcoördinator (vaak is dit de vertrouwenspersoon). De school, maar bijvoorbeeld ook de sportvereniging, is verantwoordelijk voor een veilige omgeving en kan helpen het pesten te stoppen. Doe dit wel in overleg met je kind, en vraag de school of trainer ook om met je kind te overleggen over eventuele acties.
 • Als het pesten al heel lang duurt en het niet lukt om via de school of andere organisatie een oplossing te vinden, of wanneer er een gevaarlijke situatie ontstaat zoals stalken, dreiging of afpersing, kun je contact opnemen met de politie en eventueel aangifte doen. Neem dan bewijsmateriaal mee, voor zover dat er is. Bijvoorbeeld screenshots of e-mails bij online pesten.

Online pesten

Soms wordt er ook online gepest. Online pesten gebeurt meestal door personen uit de omgeving van degene die gepest wordt. Het pesten vindt dan ineens niet alleen plaats op school of op straat, maar ook thuis, via internet. Over het algemeen gelden dezelfde tips: praat met je kind en luister naar het verhaal dat het te vertellen heeft, bedenk samen oplossingen. Praat ook met iemand van de school of club waar degene die pest ook op zit. Wat je verder kunt doen:

 • Maak duidelijk dat je kind geen schuld heeft aan het pesten.
 • Verbied het internetgebruik niet, maar kijk wat er nog wel mogelijk is zonder last te hebben van het pesten. Blijf met je kind in gesprek over wat er online gebeurt en op welke platforms het kind actief is. Meer hierover lees je in het dossier Mediaopvoeding.
 • Neem je kind serieus, maar kijk ook of de zorgen terecht zijn. Misschien is het bericht niet speciaal voor je kind bedoeld, of is het niet kwetsend bedoeld.

Daarnaast kun je met je kind het volgende bespreken:

 • Probeer te praten met degene die pest. Soms hebben pesters niet door dat hun acties onaardig overkomen.
 • Werkt praten niet? Blokkeer het account van de pester.
 • Gaat het pesten door? Reageer niet op pestberichten, hoe moeilijk dat soms ook is.
 • Bewaar screenshots, e-mails en andere berichten als bewijsmateriaal. Als de situatie uit de hand loopt en je aangifte wilt doen bij de politie, dan heb je bewijsmateriaal nodig.
 • Geef aan dat je kind bij jou terechtkan of bespreek samen waar en bij wie het kind terechtkan. Als je kind niet alles met jou wil bespreken, moedig het dan aan om ook te praten met vrienden of iemand anders die je kind vertrouwt. Het is belangrijk dat je kind niet in een isolement terechtkomt, en weet dat die er niet alleen voor staat.
 • Licht de beheerder van de website in en vraag of eventuele foto's of filmpjes verwijderd kunnen worden. Platforms als Instagram hebben vaak een functie voor het rapporteren van posts. Vaak kun je ook in het Helpcentrum een melding maken van lastigvallen, pesten of intimidatie.

Ook kan het helpen om met je kind te praten over mediagebruik. Wat kun je beter niet online zetten? Meer hierover lees je in het dossier Mediaopvoeding.

Weerbaarheid

Kinderen die gepest worden, hebben vaak last van onzekerheid. Weerbaarheid kan je kind helpen om voor zichzelf op te komen. Kijk ook eens op de pagina Hoe maak ik mijn kind weerbaar tegen pesten?. Onthoud dat pesten een groepsproces is, waar je kind geen schuld aan heeft. Het is belangrijk om je kind te laten weten dat het pestgedrag niet aan zichzelf ligt.

Pesten kan er ook voor zorgen dat je kind zich zo eenzaam en minderwaardig voelt, dat het zelfmoordgedachten ontwikkelt. Lees op deze pagina wat je kunt doen als je je hier zorgen over maakt. 

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders