Gevolgen van overgewicht

Het hebben van overgewicht kan vervelende gevolgen hebben voor het kind. Niet alleen zijn de gezondheidsrisico's hoog, ook ervaart het kind andere lasten. De meeste kinderen met overgewicht zijn of worden gepest. Dat vergroot de kans op een lage zelfwaardering en daarmee samenhangende psychosociale problemen, zoals verdriet en eenzaamheid. Daarnaast leidt overgewicht in de kindertijd vaak (bij tachtig procent van de kinderen) tot overgewicht op volwassen leeftijd.   

Als het overgewicht en de oorzaken ervan niet worden aangepakt, kan overgewicht overgaan in obesitas. Obesitas brengt nog meer risico's mee, zoals een slechtere algemene gezondheid en beperkingen bij alledaagse activiteiten. Uit een onderzoek blijkt dat kinderen met obesitas een vergelijkbare kwaliteit van leven rapporteren als kinderen met kanker.

  • Mil, E. van, & Struik, A. (2015). Overgewicht en obesitas bij kinderen. Verder kijken dan de kilo's. Amsterdam: Uitgeverij Boom.
  • Schrijvers, C.T.M. & Schoemaker, C.G. (red.) (2008). Spelen met gezondheid: leefstijl en psychische gezondheid van de Nederlandse jeugd. Bilthoven: RIVM.

Lees ook

Meer over overgewicht

Weten welke informatie we hebben voor professionals?

Bekijk het overzicht

Roos Kooijman

Roos Kooijman, MSc

inhoudelijk medewerker