Samenwerken bij het ondersteunen van de opvoeding

Opvoeden doe je samen. Niet alleen ouders spelen een belangrijke rol in de opvoeding van hun kind, maar ook scholen, sportverenigingen, zorgorganisaties, vrijwilligersorganisaties en buurtbewoners. Het is belangrijk voor het kind dat iedereen zoveel mogelijk samenwerkt. Maar hoe zorg je daarvoor als professional?

Het gesprek aangaan met andere professionals

Een goede samenwerking tussen professionals zorgt voor een sterk pedagogisch klimaat. Ofwel een positieve en voorspelbare omgeving voor kinderen waarin ze zich veilig voelen en gezien en gehoord worden. Wanneer kinderen opgroeien in een sterk pedagogisch klimaat is er een grotere kans dat ze zich goed ontwikkelen.

Lees meer over het pedagogisch klimaat

Samenwerken met het sociale netwerk van ouders

Uit onderzoek blijkt dat 80 procent van de ouders regelmatig praat met iemand uit hun sociale netwerk over de opvoeding, of advies krijgt van hen. Bekijk als professional de mogelijkheden van het inzetten van dit sociale netwerk.

Help bij het vinden van hulp dicht bij huis 

Voor veel ouders en mede-opvoeders is er dicht bij huis hulp te vinden. Hier zijn ze alleen niet altijd van op de hoogte. Je kunt ouders en mede-opvoeders goed helpen door voor hen uit te zoeken welke hulp er mogelijk is in de wijk. Denk bijvoorbeeld aan ouder- of spelinloop, mamacafés en opvoedspreekuren. 

Ga in gesprek met de verschillende hulporganisaties in de wijk en kijk hoe je ouders en mede-opvoeders samen kunt ondersteunen.

Opgroeien: wie zijn daarbij betrokken?

Het Nederlands Jeugdinstituut heeft een overzicht gemaakt om te laten zien wie er allemaal bij een gezin betrokken kunnen zijn en kunnen helpen met vragen rond opgroeien en opvoeden. Bijvoorbeeld vragen rondom gezondheid, inkomen, opvang en veiligheid. Bij wie kunnen ze terecht in hun sociale omgeving en bij welke professionals kunnen ze om hulp vragen?  

Het overzicht is een pdf-bestand. Klik op de afbeelding om het te openen.

Schema interactief overzicht Opgroeien in Nederland

Bekijk het overzicht Opgroeien in Nederland: wie zijn daarbij betrokken?

Lees meer over het overzicht Opgroeien in Nederland: wie zijn daarbij betrokken?

Pedagogische basisDe kracht van de pedagogische civil society

Foto Maartje van Dijken

Maartje van Dijken

senior medewerker inhoud