Ik heb een vraag over opvoeden, waar ga ik heen?

Daar sta je dan: het klassieke peutergildrama in de supermarkt overkomt ook jou. Of je puber kijkt je verwijtend aan als je vraagt naar school en verdwijnt onmiddellijk naar de eigen kamer. Hoe los je dit soort dilemma's op en hoe voorkom je ze een volgende keer? Alle ouders kennen momenten dat ze het ook even niet meer weten. Als dit soort momenten je hele dag gaan vullen, wil je als ouder weten hoe je hier het best mee kunt omgaan. Waar kun je dan terecht?

Leren van anderen

Zoals een kind niet opgroeit zonder ooit een kapotte knie, zo leren ook ouders het ouderschap met vallen en opstaan. Opvoeden leer je door terug te kijken op hoe je zelf ooit bent opgegroeid. Je neemt over wat fijn was en verandert wat minder goed ging. Opvoeden leer je door te kijken naar andere opvoeders in je omgeving: andere ouders, broers of zussen met kinderen, maar ook professionele opvoeders als pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijven en leerkrachten op school. En ten slotte kun je opvoeden ook leren door filmpjes te kijken, websites te bezoeken, boeken te lezen, vragen te stellen en je te verdiepen in de wereld van een kind.

Inspiratie

Waar haal je inspiratie vandaan over hoe het anders kan? Dit kan door te kijken naar andere leuke ouders, over opvoeden te praten met vrienden, door boeken te lezen, families of professionele opvoeders te volgen op YouTube of via Facebookgroepen advies te vragen.

Website voor dagelijkse opvoedkwesties

Informatie over dagelijkse opvoedsituaties vind je op Opvoeden.nl. Hier vind je bijvoorbeeld informatie over

Opvoedparty online

Deel jouw vragen en oplossingen met je digitale buur. Ook als je geen vragen hebt, ben je welkom om mee te praten. Wie weet kun je iemand anders blij maken met jouw tip. Ga naar de website Opvoedparty.nl.

Telefonische hulplijnen

Het kan zijn dat je als ouder snel iemand nodig hebt. Even sparren, een luisterend oor of stoom afblazen. Via dit overzicht weet je waar je met welke vraag terecht kunt.

Opvoedondersteuning in jouw gemeente

In elke gemeente zijn opvoedondersteuners. Ze bestaan onder verschillende namen: Centrum voor Jeugd en Gezin, Opvoedbureau, Ouder en Kind Centrum, enzovoort. Mail of bel de GGD, het wijkteam of de gemeente. Ze helpen je graag verder. Of kijk op Opvoeden.nl/cjg en vul de naam van jouw gemeente in.

Opvoedcursus

Merk je dat er na het beantwoorden van je vraag over opvoeding toch vaak knelpunten zijn thuis, dan kun je ervoor kiezen om een opvoedcursus te volgen. Zo'n cursus biedt inspiratie voor het oplossen van praktische opvoeddilemma's, maar laat je ook denken over wat voor soort ouder je wilt zijn en hoe je wilt dat je kinderen terugkijken op hun jeugd. Opvoedondersteuners in je gemeente kunnen je vertellen waar zo'n cursus bij jou in de buurt georganiseerd wordt.

Opvoedcursussen zijn er ook online. Op de website Positief Opvoeden vind je een goede online cursus.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders