Iets leuks buiten de deur

Heb je zin om lekker de deur uit te gaan met het gezin? Wij geven je tien tips.

1. Doe iets aardigs voor een ander 

Soms kan iemand wel een steuntje in de rug gebruiken. Vrolijk een ander op door iets leuks voor ze te doen.

Wat gaan jullie doen?

Jullie gaan iets liefs, leuks of aardigs verzinnen voor iemand in de buurt of familie.  Ga aan de slag voor die oudere buurvrouw, opa en oma of vrienden of vriendinnen. Maak een tekening, schrijf een verhaal, bak iets lekkers, zing een liedje, bel of beeldbel uitgebreid. Bedenk wat die ander op zal vrolijken.

Wat hebben jullie nodig?

 • Knutselspullen
 • Een glimlach en vriendelijke woorden

2. Botanisch stoepkrijten

Vroeger werd het onkruid tussen de stoeptegels zoveel mogelijk weggehaald. Tegenwoordig laten we het zoveel mogelijk staan. Onkruid is namelijk erg belangrijk voor insecten, die zijn er dol op. Daarnaast helpen deze stoepplantjes de stad af te koelen. Maar, wat groeit er allemaal? En hoe heten deze plantjes?

Wat gaan jullie doen?

Ga samen op pad met stoepkrijt. Kom je stoepplanten tegen? Zoek op welk plantje het is en krijt de naam bij het plantje op de stoep. Zo leer je zelf meer over stoepplantjes in de buurt. En je maakt andere mensen bewust van de wilde plantjes in de buurt. Dat maakt voor iedereen een wandeling in de buurt een stuk leuker!

Wat hebben jullie nodig?

 • Stoepkrijt
 • Onkruid in de omgeving
 • Een planten identificatieapp. Hiermee maak je een foto van het plantje, waarna de app je vertelt wat je ziet. Zo leren jullie zelf ook weer een heleboel.

3. Blotevoetenpad

Zijn jullie toe aan een nieuwe beleving tijdens het wandelen? Ga dan eens met de blote voeten door de natuur lopen. Zo genieten jullie niet alleen van de schoonheid, de geluiden en geuren van de natuur. Maar óók van hoe de natuur voelt. Van takjes onder de voeten tot zand tussen de tenen. Durven jullie het aan?

Wat gaan jullie doen?

Zoek samen op internet een leuk blotevoetenpad uit en ga ernaartoe. Je vindt blotevoetenpaden door heel Nederland. Bijvoorbeeld in de buurt van Bergen op Zoom; 2,5 kilometer op de blote voeten door de natuur. Dat is een unieke ervaring.

Wat hebben jullie nodig?

 • Blote voeten!
 • Internet

4. Buitenbingo

Ga lekker naar buiten en geniet van de natuur met buitenbingo. Wie heeft als eerste bingo op basis van wat jullie in de omgeving tegenkomen?

Wat gaan jullie doen?

Jullie gaan vandaag bingo doen in de buitenlucht. Maak voor elk gezinslid een papiertje met tien vakjes. Teken in ieder vakje een plaatje van iets wat bij dit seizoen hoort. Denk bijvoorbeeld bij de herfst aan paddenstoelen, oranje en gele blaadjes of spinnenwebben. Bij de lente kun je denken aan lammetjes, jonge eendjes of verschillende bloeiende bloemen. Ga samen buiten wandelen en geef iedere bingospeler een eigen papier. Kruis alles aan wat je tegenkomt tijdens de wandeling. Wie heeft als eerste zijn kaart vol?

Wat hebben jullie nodig?

 • Papier
 • Liniaal om vakjes te maken
 • Stiften/potloden
 • Een scherpe blik

5. Fotoshoot

Hebben jullie weinig leuke foto's van jullie gezin? Organiseer dan een gezinsfotoshoot.

Wat gaan jullie doen?

Kies samen mooie outfits uit, doe elkaars haar en ga naar jullie favoriete plek in de natuur. Maak foto's van elkaar. Of maak met de zelfontspanner op je smartphone of camera foto's van het hele gezin. Leg hiervoor je apparaat op een tafel of boomstronk. Welke foto is het leukst? Misschien kunnen jullie die wel laten printen voor op de muur.

Wat hebben jullie nodig?

 • Mooie kleding
 • Favoriete plek in de natuur
 • Een fotocamera of smartphone

6. Spelen met de regen

Zitten jullie liever binnen wanneer het regent? Begrijpelijk, maar het is dan juist heel leuk én gezond om naar buiten te gaan. Regen ruikt heerlijk, de lucht is extra schoon, het is rustig buiten en je kunt een heleboel waterpret beleven.

Wat gaan jullie doen?

Met regen kun je ontzettend veel leuke dingen doen buiten. Zet bijvoorbeeld vlak voordat het gaat regenen een tentje op in de tuin. Neem een spelletje mee en wat lekkers te eten en drinken. Geniet van de regen op het tentdoek. Je kunt ook lekker gaan dansen in de regen en in de plassen stampen. Of muziek maken met het geluid van regen op je paraplu, pannen en potten.

Wist je dat je ook kunst kunt maken met regen? Neem een stevig stuk karton mee naar buiten waar je eerder wat verfpigment op hebt gedaan. Leg het buiten en zie hoe de regen er een kunstwerk van maakt.

Vang ook eens met verschillende bakjes de regen op. In welk bakje zit meer water? Heeft regen op verschillende dagen ook verschillende kleuren? En hoe smaakt regenwater eigenlijk?

Wat hebben jullie nodig?

 • Regen
 • Waterverf, karton, kwasten
 • Plastic bekers

7. Speurtocht met schatkaart

Wie houdt er niet van een beetje spanning en avontuur? Zet daarom samen met je kinderen een speurtocht uit in de buurt mét schatkaart.

Wat gaan jullie doen?

Ga samen naar buiten. Neem spullen mee om de route van een speurtocht in de buurt uit te zetten. Bijvoorbeeld stoepkrijt of lintjes die je ergens aan kunt hangen. Teken de speurtocht uit op papier. Geef hierop ook aan waar de schat verborgen ligt. Schrijf op de schatkaart dat je een speurtocht hebt gemaakt. Gooi deze dan bij een buurkind door de brievenbus.

Volgt het buurkind de aanwijzingen goed op, dan wordt de schat gevonden! Zal er binnenkort misschien ook een schatkaart bij jullie in de brievenbus zitten?

Wat hebben jullie nodig?

 • Spullen om een speurtocht uit te zetten, zoals stoepkrijt en/of lintjes
 • Papier
 • Kleurpotloden of stiften
 • Schatten zoals een mooie steen, een tekening of een kaart met een aardig berichtje

8. Stoepkrijt Twister

Speel het bekende Twisterspel, maar dan net een beetje anders.

Wat gaan jullie doen?

Teken met stoepkrijt jullie eigen Twisterbord op de grond. Met minimaal vier verschillende kleuren en vormen. Maak het zo spel zo groot als jullie willen - afhankelijk hoeveel personen er mee doen - maar alle vormen en kleuren moeten wel bereikbaar zijn. Vraag één van de deelnemers om de opdrachten te geven. Zoals linkerhand op het rode hart, rechtervoet op de groene ruit, enzovoorts.

Wat hebben jullie nodig?

Stoepkrijt

9. Vogels in de buurt

Weten jullie welke vogels boven jullie huis vliegen? Dat gaan we eens uitzoeken.

Wat gaan jullie doen?

Ga op een computer of smartphone naar de website van de Vogelbescherming. Hier vind je welke vogels bij jou in de buurt leven. Kunnen jullie alle vogels vinden? Als je een printer in huis hebt kun je de pagina printen. Je kunt natuurlijk ook een smartphone gebruiken.

Wat hebben jullie nodig?

 • Computer of smartphone
 • Internet
 • Eventueel printer
 • Eventueel pen en papier

10. Zelfpluktuin

Pluk de dag - en je eigen eten.

Wat gaan jullie doen?

Zoek op internet een zelfpluktuin en ga ernaartoe. Er zijn heel wat zelfpluktuinen voor groente, fruit of bloemen in Nederland. De toegang is gratis. Jullie moeten natuurlijk wel betalen voor de geplukte groenten en fruit. Neem alles mee naar huis en maak er samen een heerlijk gerecht van. Smullen maar.

Wat hebben jullie nodig?

Een bak of mand om het geplukte eten in te doen

Heb jij een van deze leuke activiteiten gedaan met het gezin? Laat het ons en andere ouders weten door een foto van jullie activiteit te delen op social media en @het_nji te taggen.