Baby | De algemene ontwikkeling

 

In de eerste twee jaar ontwikkelt je baby zich op allerlei gebieden. Je kind groeit snel, maar het ontwikkelt bijvoorbeeld ook een dagritme en nachtritme en het leert praten. Om zich te kunnen ontwikkelen, hebben baby's vooral verzorging en veiligheid nodig.

Ontwikkeling van je kind

Verzorging en veiligheid

Baby's zijn volledig afhankelijk van anderen. Om zich te kunnen ontwikkelen, hebben zij verzorging en veiligheid nodig.

Hechting

Vanaf de eerste dag bouwen baby's een vertrouwensband op met de mensen om zich heen. Dit noemen we hechting. Kinderen gaan mensen vertrouwen die liefde aan hen geven, contact met hen maken en goed reageren op wat zij nodig hebben. Zij hechten zich vaak eerst aan hun ouders en andere gezinsleden, en daarna ook aan andere mensen in hun omgeving, zoals opa's en oma's, en medewerkers van het kinderdagverblijf.

Eenkennigheid en scheidingsangst

Baby's ontdekken het verschil tussen hun ouders en andere mensen. Daarbij kunnen ze eenkennig worden. Ook scheidingsangst hoort bij deze fase. Dat hangt samen met de veiligheid die ze ervaren. Als kinderen zich veilig voelen, kunnen zij de wereld verder gaan ontdekken.

Slapen en bewegen

In hun eerste jaren krijgen kinderen een dag-nachtritme. Ze gaan 's nachts meer slapen dan overdag. Ze ontwikkelen zich ook motorisch: ze leren grijpen en vastpakken, zitten, kruipen, om uiteindelijk te gaan staan en lopen.

Taal

Baby's maken grote stappen in hun taalontwikkeling: ze beginnen anderen te begrijpen en gaan hun eerste woordjes zeggen.

Zelf doen

Ook krijgen ze een eigen wil en eigen gevoelens. Kinderen van ongeveer 2 jaar oud willen en kunnen steeds meer zelf doen. Daarvoor hebben ze vertrouwen nodig in de mensen om zich heen en in zichzelf. Ouders kunnen hun kind daar van jongs af aan al in ondersteunen.

Hoe kun je de ontwikkeling ondersteunen?

Jonge kinderen hebben verzorging, steun en hulp nodig van hun ouders. Maar het is niet op elk moment duidelijk waar een kind behoefte aan heeft. Als ouder leer je  je kind steeds beter begrijpen. Je kunt ontdekken wat werkt door ervaring, door uit te proberen en ook door er met anderen over te praten. Kinderen ontwikkelen zich heel snel. Als ouder ontwikkel je met je kind mee.

In de eerste periode volg je vooral de wensen van je kind. Als je kind honger heeft, dan voed je het. Als je kind moe is, laat je het slapen. En als je kind huilt, dan maak je contact en troost je je kind. Door op de wensen van je kind te reageren, bied je je kind veiligheid. Een ritme zorgt voor houvast, en ook dat geeft veiligheid. Je kunt daarvoor zorgen door op een vast tijdstip te gaan eten, of een vast slaapritueel te gebruiken. Ook door uitleg te geven bij wat jullie allemaal doen, krijgt je kind langzaam inzicht in vaste patronen.

Kinderen maken graag contact met anderen. Ze voelen zich veilig als ze in de buurt zijn van bekenden. Door met je kind te spelen en tegen je kind te kletsen, maak je contact en nodig je je baby uit om terug te brabbelen. Daarmee leg je de basis van de taalontwikkeling en communicatie.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders