Baby | De algemene ontwikkeling

In de eerste twee jaar ontwikkelt je baby zich op allerlei gebieden. Je kind groeit niet alleen snel, maar ontwikkelt bijvoorbeeld ook een dag- en nachtritme en leert praten. Om zich te kunnen ontwikkelen hebben baby's vooral verzorging en veiligheid nodig.

Verzorging en veiligheid

Baby's zijn volledig afhankelijk van anderen. Om zich te kunnen ontwikkelen, hebben zij verzorging en veiligheid nodig. Vanaf de eerste dag bouwen baby's een vertrouwensband op met de mensen om zich heen. Dit noemen we hechting. Kinderen gaan mensen vertrouwen die liefde aan hen geven, contact met hen maken en goed reageren op wat zij nodig hebben. Zij hechten zich vaak eerst aan hun ouders en andere gezinsleden, en vervolgens ook aan andere mensen in hun omgeving, zoals opa's en oma's, en medewerkers van het kinderdagverblijf. Kinderen ontwikkelen ook scheidingsangst, wat samenhangt met de veiligheid die ze ervaren. Wanneer kinderen zich veilig voelen, kunnen zij de wereld verder gaan ontdekken.

In hun eerste jaren ontwikkelen kinderen zich op allerlei gebieden. Ze krijgen een dag-nachtritme, waarbij ze 's nachts meer gaan slapen dan overdag. Ze ontdekken het verschil tussen hun ouders en andere mensen, waarbij ze eenkennigheid kunnen ontwikkelen. Ze ontwikkelen zich motorisch: ze leren grijpen en vastpakken, zitten, kruipen, om uiteindelijk te gaan staan en lopen. Ze maken grote stappen in hun taalontwikkeling: beginnen anderen te begrijpen en gaan hun eerste woordjes zeggen. Ook krijgen ze een eigen wil en eigen gevoelens. Kinderen van ongeveer 2 jaar oud willen en kunnen steeds meer zelf doen. Daarvoor hebben ze vertrouwen nodig in de mensen om zich heen en in zichzelf. Ouders kunnen hun kind daar van jongs af aan al in ondersteunen.

Wat kun je als ouder doen?

Jonge kinderen hebben verzorging, steun en hulp nodig van hun ouders. Maar waar een kind op welk moment behoefte aan heeft, is niet altijd duidelijk. Als ouder leer je de signalen van je kind steeds beter begrijpen. Door ervaring, door uit te proberen en ook door er met anderen over te praten, kun je ontdekken wat werkt. Kinderen ontwikkelen zich heel snel. Als ouder ontwikkel je met je kind mee.

In de eerste periode volg je vooral de wensen van je kind. Als je kind honger heeft, dan voed je het, als je kind moe is, laat je het slapen, en als je kind huilt, dan maak je contact en troost je je kind. Door op de wensen van je kind te reageren, bied je je kind veiligheid. Een ritme zorgt voor houvast, en ook dat geeft veiligheid. Je kunt daarvoor zorgen door op een vast tijdstip te gaan eten, of een vast slaapritueel te gebruiken. Ook door uitleg te geven bij wat jullie allemaal doen, krijgt je kind langzaam inzicht in vaste patronen.

Kinderen maken graag contact met anderen. Ze voelen zich veilig als ze in de buurt zijn van bekenden. Door met je kind te spelen en tegen je kind te kletsen, maak je contact en nodig je je baby uit om terug te brabbelen. Daarmee leg je de basis van de taalontwikkeling en communicatie.

Kinderen worden langzaam zelfstandiger, krijgen een sterkere eigen wil en laten die steeds duidelijker blijken. Peuters zijn soms lastig, bijvoorbeeld bij het eten of slapen, of door driftbuien. Door je kind ruimte te geven om zelf dingen te ontdekken, maar tegelijkertijd ook grenzen te stellen en uitleg te geven, leert je kind de wereld stapje voor stapje kennen en begrijpen.

Zoek je als ouder of opvoeder hulp of advies? Bekijk hier waar je terecht kunt.

Hulp en advies voor ouders