Opvoeden? Blijf erover praten
Laatste actualisatie: 15 januari 2021Wat doe jij als je een vraag hebt over opvoeden? Hier vind je tips voor ouders met alledaagse opvoedvragen.
Praten met andere ouders
Het is belangrijk om contact te houden met andere ouders. Het is fijn om te kunnen delen hoe jullie het nieuws van de nieuwe lockdown ervaren en hoe je deze periode aanpakt als ouder. Ook is het belangrijk te blijven praten over de dagelijkse opvoedkwesties die je tegenkomt als ouder. Hoe gaan andere ouders om met een driftige peuter of met een kind dat opeens slechter slaapt? Wat doen zij met een puber die veel gamet of het lastig vindt zich aan de maatregelen te houden? Praten geeft steun, het lucht op en het helpt goed om te gaan met je kinderen. Lees ook Steun aan ouders van jongeren in coronatijd.
Tips voor contact met ouders
Dagelijks contact met andere ouders is minder vanzelfsprekend. Veel manieren van contact zijn gelukkig altijd mogelijk.
- Via Whatsapp
Houd contact met ouders via Whatsapp. Gebruik de appgroep van school of vrienden om elkaar te steunen en tips uit te wisselen. - Opvoed-uurtje
Ga door met het koffiemoment via beeldbellen. Zo’n 'opvoed-uurtje' vervangt de koffieochtend of het praatje op het schoolplein. Leg jouw knelpunt voor: waar loop jij in deze tijd tegenaan? Deel ook de mooie momenten en geef elkaar inspirerende tips. - Opvoedparty online
Deel jouw vragen en oplossingen met je digitale buur. Ook als je geen vragen hebt, ben je welkom om mee te praten. Wie weet kan je iemand anders blij maken met jouw tip. Ga naar de website opvoedparty.nl. - Opvoedpraatje
Ken je ouders of buren met opvoedvragen? Zoek contact. Dat kan met een kaartje of via de Whatsapp. Iets leuks en luchtigs kan een ingang zijn om even samen over opvoeden te praten. - Buddygezinnen
Sommige ouders hadden tijdens de eerste lockdown een 'buddygezin'. Om elkaar te ondersteunen kun je zo'n contact voortzetten. Zeker als je er alleen voor staat, kan zo’n moment om je opvoeding letterlijk te delen veel ondersteuning geven. Zorg daarbij wel dat je je altijd aan de algemene richtlijnen houdt.
Blijf praten met professionals
Alle ouders hebben opvoedvragen. Deze vragen kun je stellen aan het consultatiebureau, de juf, meester, pedagogisch medewerker of de sporttrainer. Deze professionals denken graag met je mee, ook al zien je hen nu niet.
Tips: waar kan je terecht met opvoedvragen?
Kinderopvang of school
Bel of mail de juf, meester, mentor van de school, sporttrainer of kinderopvang medewerker die jou al eerder heeft gesteund. Ze staan voor je klaar.
Opvoedondersteuner in jouw gemeente
In elke gemeente zijn opvoedondersteuners. Mail of bel de GGD, het Centrum voor Jeugd en Gezin of de gemeente. Ze helpen je graag verder.
Website voor dagelijkse opvoedkwesties
Maak gebruik van de informatie over dagelijkse opvoedsituaties op opvoeden.nl:
- Hoe om te gaan met de driftbuien van je peuter
- Hoe om te gaan met een baby die veel huilt
- Hoe om te gaan met slecht slapen
- Hoe reageer je op brutaal en opstandig gedrag
- Omgaan met pubers
Telefonische hulplijnen
Het kan zijn dat je als ouder iemand nodig hebt. Even sparren, een luisterend oor of stoom afblazen. Via dit overzicht weet met welke vraag je waar terecht kunt.
Als opvoeden echt lastig wordt
Wat kun je als ouder doen om spanning te voorkomen? En wat doe je als deze toch oplopen? Bekijk dan de pagina Spanningen thuis voorkomen en oplossen.