Omgaan met de gevolgen van het coronavirus

Vraag en antwoord voor kinderen

Laatste actualisatie: 27 maart 2020

Er is ook een pagina met informatie voor jongeren.

Over het virus

Hoe komt het dat het coronavirus nu over de hele wereld voorkomt?

Kijk voor een antwoord op die vraag naar dit bericht van het Jeugdjournaal.

Waarom is het belangrijk vaak je handen goed te wassen?

Via je handen verspreiden virussen zich heel makkelijk. Zonder dat je het doorhebt, zit je vaak met je handen aan je gezicht, mond of ogen. Zo kun je het virus binnenkrijgen. Door goed en vaak je handen te wassen, word je minder snel ziek. Ook zorgt handen wassen ervoor dat je ander minder makkelijk besmet. Op de site van het RIVM vind je tips over hoe je goed je handen kunt wassen. En bekijk de instructie en adviezen hieronder.

Waarom moet ik thuisblijven?

Het coronavirus verspreidt zich snel. Mensen hebben contact met elkaar en zo kunnen zij elkaar besmetten. Daarom is íedereen nodig in de strijd tegen coronavirus. Ook jij! Het lijkt erop dat kinderen niet zo snel ziek worden van het virus. En als kinderen ziek worden, hebben ze alleen lichte klachten. Bijvoorbeeld verkouden zijn of een beetje koorts. Veel mensen onderzoeken nu hoe dat precies zit. Er bestaat wél een kans dat kinderen andere mensen besmetten. Misschien wel mensen die zelf niet heel gezond zijn. Zij kunnen wel heel ziek worden van het coronavirus. We helpen alle Nederlanders, door: 

 • goed en regelmatig je handen te wassen
 • te hoesten en niesen in de binnenkant van je ellenboog
 • papieren zakdoekjes te gebruiken
 • geen handen te schudden
 • thuis te blijven als je (een beetje) verkouden bent, keelpijn hebt, niest of verhoging of koorts hebt, of als iemand thuis dit heeft
 • met niet teveel vriendjes en vriendinnetjes tegelijk spelen
 • minimaal 1,5 meter afstand te houden van anderen (behalve van de mensen waar je al in één huis mee woont)
 • even niet meer bij opa en oma, of de oudere buurman of buurvrouw op bezoek te gaan

Samen zorgen we ervoor dat niet teveel mensen tegelijk in het ziekenhuis komen met het coronavirus.

Als we dit niet doen, kunnen te veel mensen zieke mensen tegelijk zorg nodig hebben in het ziekenhuis. En dat kunnen de hardwerkende artsen, verpleegkundigen en ander zorgpersoneel niet aan. Ook zijn er dan misschien niet genoeg bedden meer zijn op de Intensive Care in het ziekenhuis. Dus help jij mee?

Waarom moet ik 1,5 meter afstand houden van andere mensen?

Dat is om te zorgen dat mensen het coronavirus niet aan elkaar doorgeven. Als iemand hoest of niest, komen kleine druppeltjes met coronavirus in de lucht. Die druppeltjes kun je inademen. Als je niest komen deze druppels vaak niet verder dan ongeveer 1,5 meter. Het is belangrijk ook geen handen te schudden. Want zo kun je een ander ook de druppeltjes geven. Wil je meer weten over niezen en een virus overdragen? Kijk dan dit filmpje van SchoolTV. Je mag wel dicht bij de mensen komen die in jouw huis wonen. Knuffelen met papa of mama mag dus gewoon!

Het virus kan ook kort overleven op spullen. Het virus overleeft beter op harde en gladde dingen, zoals een deurklink of je telefoon. En minder op papier en karton. De kans is kleiner dat je besmet wordt met het coronavirus via spullen dan via mensen. Maar het kan wel. Daarom is het goed om je handen vaak en goed te wassen. En af en toe bijvoorbeeld de deurklinken schoon te maken.

Moet ik bang zijn voor het coronavirus?

Nee, dat hoeft niet. Het is natuurlijk niet gek dat je een beetje bang bent, want het is een bijzondere tijd. Iedereen heeft het erover, thuis, op school, op tv en op internet. En er zijn bijzondere maatregelen in het land. Alle restaurants en bioscopen zijn bijvoorbeeld dicht de komende weken.

Vooral oudere mensen of mensen die al ziek zijn kunnen ziek worden van het coronavirus. Kinderen en jongeren krijgen vaak alleen lichte klachten, zoals verkoudheid. Benieuwd naar hoe het is om als kind het coronavirus te hebben (en alweer beter te zijn)? Kijk dan dit filmpje op NOS Jeugdjournaal.

En weet dat alle mensen in Nederland hard hun best doen om zo snel mogelijk te zorgen dat niet teveel mensen tegelijk ziek worden. Zodat het niet te druk wordt in het ziekenhuis. Bijna alle mensen in Nederland helpen een handje mee. Door goed afstand van elkaar te houden in de supermarkt. En door zoveel mogelijk thuis te werken, als dat kan. En het belangrijkste: door thuis te blijven als je verkouden bent, veel moet niezen, last van je keel hebt, als je verhoging of koorts hebt, of als iemand anders thuis dit heeft. Samen helpen we elkaar!

Maak je je toch nog zorgen? Praat erover met je ouders, vrienden of andere mensen die belangrijk voor je zijn. Je kan ook eens meepraten met andere kinderen op het forum van de Kindertelefoon!

Waar komt het coronavirus vandaan? Zijn er wel genoeg ziekenhuisbedden? En waarom hamsteren mensen?

Benieuwd naar de antwoorden? Kijk dan dit filmpje van het Jeugdjournaal.

Meer weten over virussen, quarantaine en vaccineren?

Kijk dan de filmpjes van Topdoks.

Vragen over (buiten) spelen

Kan ik nog wel buitenspelen met vriendjes?

Ja dat mag, als je jonger bent dan 13 jaar. Let wel op een paar dingen:

 • Het is beter dat je niet met teveel kinderen tegelijk dichtbij elkaar speelt. Zorg dat er minstens 1,5 meter tussen jullie zit. Spelletjes die daar fijn voor zijn: een bal overtrappen, badminton, samen fietsen, frisbeeën of een parcours rennen of skaten.
 • Heb je (een beetje) keelpijn, ben je verkouden, heb je koorts of voel je je niet lekker? Dan moet je binnen blijven. Zo besmet je andere kinderen én hun ouders, opa of oma niet.
 • Heeft iemand bij jou thuis koorts? Dan moet je extra voorzichtig zijn en binnen blijven.
 • Video)bel van te voren met je vriendjes over deze regels. Je kunt dan afspreken welke spelletjes jullie buiten nog kunnen doen, met een beetje ruimte tussen jullie in!
 • Overleg ook altijd even met je ouders. Wat wil je gaan doen buiten? En wat spreken jullie hierover af?
 • Papa’s en mama’s die mee zijn, houden natuurlijk ook 1,5 meter afstand van elkaar.
 • Vergeet ook niet je handen te wassen als je uitgespeeld bent!

Het is lekker weer, kan ik naar het strand of het bos?

Het is beter om niet te gaan. Heel veel mensen gaan met mooi weer naar het bos of het strand. Het is dan moeilijk om 1,5 meter afstand te houden. Burgemeesters kunnen zelfs beslissen om drukke plekken te sluiten.

Je kunt wel in de tuin, op het balkon of in de straat spelen. Je mag alleen op straat spelen met vriendjes als je jonger bent dan 13 jaar. Ga je met vriendjes naar buiten? Zappsport@Home heeft een nieuw programma waarbij Nederlandse topsporters je uitdagen met sportieve challenges. Je kunt meedoen door de  afleveringen te kijken op tv, YouTube, Instagram en TikTok. Kijk voor meer informatie hierover ook naar de tips voor buitenspelen (in de vraag hierboven).

Kan ik nog thuis met vrienden afspreken (bijvoorbeeld om te gamen)?

Ja dat kan. Wel is het belangrijk dat je hierover afspraken maakt.

 • Spreek met maximaal één of twee vrienden tegelijk af. Je mag niet meer dan 3 mensen bij je thuis uitnodigen. Houd ook thuis minimaal 1,5 meter afstand.
 • Zorg ervoor dat iedereen zijn handen wast als hij of zij binnenkomt.
 • Spreek van te voren af dat het niet doorgaat als iemand niest, verkouden is, keelpijn heeft of verhoging of koorts heeft. Ook als iemand bij een van je vrienden thuis, zoals de vader of moeder, koorts heeft, moet ook je vriend of vriendin thuisblijven. Ook als iemand bij jou thuis deze klachten heeft, moet jij thuisblijven. En mag je niemand bij jouw thuis uitnodigen. Zo voorkom je dat je je vrienden aansteekt.
 • Zorg ervoor dat je controllers schoon zijn als je gaat gamen. Maak ze ook weer schoon als je klaar bent.
 • Ga niet dichtbij elkaar op de bank zitten, maar zorg dat er een lege stoel tussenstaat.
 • Misschien kun je als je met elkaar gaat gamen wel afspreken om online te gamen in plaats van af te spreken.

Lees bij het Jeugdjournaal nog eens de regels na die vanaf 23 maart zijn ingegaan.

Social media en nieuws

Wat moet ik geloven als ik verschillende berichten hoor?

Met je smartphone lees je makkelijk de allerlaatste nieuwtjes over het coronavirus. Helaas is er ook ‘nepnieuws’. Nepnieuws kom je vooral tegen in doorgestuurde berichtjes via Whatsapp of TikTok. Deze berichtjes lijken soms heel ernstig, maar zijn niet altijd waar.

Hoe weet je of het echt of nepnieuws is?

Als er bij het nieuws staat van wie het bericht is, bijvoorbeeld van de Universiteit Groningen, kun je op de website van de universiteit kijken of het bericht daar ook staat. Ook kun je bij andere officiële nieuwssites, zoals het Jeugdjournaal of Kidsweek, zien of de informatie klopt. Of praat er met je ouders over.

Bij het Jeugdjournaal en de Kidsweek werken ervaren journalisten die goed nadenken over wat voor nieuws ze brengen en hoe ze het jou vertellen. In dit bericht van Kidsweek leggen ze van 5 berichten uit waarom deze niet waar zijn. Deze journalisten houden zich aan feiten en ze proberen mensen niet extra bang te maken door bijvoorbeeld ‘monster-virus’ te zeggen.

Wat kan ik doen als ik veel vervelende berichten lees?

Stop even met het nieuws volgen, als je het niet fijn vindt. Vertel je ouders dat je het vervelend vindt en waarom dat zo is. Of doe iets anders. Speel een spelletje, lees een boek, kijk een film, of ga even naar buiten. Afleiding met leuke dingen is voor iedereen een goede manier om met al het nieuws om te gaan.

School 

Gaat de eindtoets van groep 8 nog door?

Nee, de eindtoets gaat dit jaar niet door voor leerlingen in groep 8. Leraren en schoolleiders zijn erg druk met de opvang van kinderen in school van ouders die bijvoorbeeld in de zorg werken. En om kinderen digitaal les te geven. Daarom heeft minister Slob, die gaat over onderwijs, besloten dat voor één keer de eindtoets van groep 8 niet doorgaat. Als het goed is heb je wel al een schooladvies voor de middelbare school gekregen van de juf of meester. Volgend jaar kijkt de middelbare school heel goed of je op het juiste niveau zit en of je misschien beter naar een ander niveau kan.Het laatste nieuws hierover vind je op de site van de Rijksoverheid.

Thuis en familie

Wat kan ik doen als ik me verveel?

Door het coronavirus zijn de scholen dicht en krijgen mensen het advies om thuis te blijven. In het begin vind het waarschijnlijk nog wel leuk, om lekker tv te kijken of een spelletje op de PlayStation of Xbox te spelen. Maar na een tijdje kan dit natuurlijk een beetje saai worden. Hieronder hebben we een paar leuke dingen verzameld die je kan doen als je thuis zit.

 • Het is gezond om lekker te blijven bewegen. Spreek bijvoorbeeld met je ouders of met vriendjes of vriendinnetjes af welke oefeningen je thuis of in de tuin kan doen. Zo kan je jouw eigen gymles maken!
 • Veel vakanties gaan nu niet door. Maar... heb je al eens in je eigen huis gekampeerd? Leg je matras in de woonkamer of onder de eettafel, bouw je eigen tent met kussens en een laken en neem je zaklamp mee voor als het donker wordt!
 • Misschien heb je al huiswerk gekregen van school om thuis te doen. Als je extra wilt oefenen kan je op de verschillende websites allerlei leuke dingen vinden, zoals kleurplaten, werkbladen en leuke spelletjes.
 • Dans mee met Kinderen voor Kinderen. Er wordt iedere dag een nieuwe video gedeeld op hun YouTube-kanaal.
 • Ga naar de website van Het Klokhuis. Hier staan veel leuke filmpjes, maar je kunt hier bijvoorbeeld ook je eigen game maken.
 • Bekijk de filmpjes van Freek Vonk, die voor nu even meester is. Kun je toch nog een beetje op avontuur!
 • Je kunt ook met andere kinderen online praten via Microsoft Teams. In dit filmpje leggen kinderen uit hoe het werkt.
 • Zit er tussen de tips hierboven niet iets waar jij zin in hebt of heb je ze misschien allemaal al gedaan? Je kan natuurlijk altijd tips vragen aan je ouders of vragen of misschien willen zij wel op internet met jou meezoeken naar tips.
 • Of… je doet even niks! Het is helemaal niet erg om je een keer te vervelen.

Wat kan ik doen als het thuis druk is?

Het is voor iedereen wennen. Voor jou, maar ook voor je ouders. Je krijgt thuis les én de meeste ouders werken vanuit huis. Misschien hebben je ouders niet altijd tijd om met je huiswerk te helpen of om met je te spelen. Of misschien vind je het te druk in de huiskamer, nu je ouders en broers of zussen thuis zijn.

Hopelijk helpen deze tips:

 • Maak een schema met je ouders. Hoe laat sta je op? Welke schooltaken en klusjes ga je allemaal doen en hoe laat? Bij welke taken of klusjes heb je hulp nodig en wat kun je alleen doen? Plan ook pauzes in!
 • Plan tijd in om samen leuke dingen te doen. Bijvoorbeeld om 10 uur pauze: voetballen in de tuin. Of na je schooltaken koekjes bakken. Kijk ook naar de tips tegen verveling.
 • Spreek af wanneer je elkaar niet stoort. Bijvoorbeeld als jij je huiswerk maakt of als je ouders een belangrijk telefoongesprek hebben. Snap je iets niet van je huiswerk? Sla die vraag dan even over. 
 • Spreek af dat jij een eigen plek hebt waar je naartoe gaat als je alleen wilt zijn. Dit kan je kamer zijn, of een zelfgemaakte hut in huis.
 • Doe samen met je gezin het spel Happy Hall - Do it Together. Je gaat met het hele gezin aan de slag met de emotiekalender en ander korte opdrachten. Zo weet je hoe het met iedereen gaat, hoe je de ander blij kan maken en wanneer je iemand beter met rust kan laten.

Waarom kan ik nu niet naar opa en oma?

Het lijkt erop dat kinderen niet zo ziek worden van het virus. Je kan wel andere mensen besmetten. Oudere mensen, zoals opa’s en oma’s, kunnen dan erg ziek worden. Blijf thuis, dan kun je ze niet besmetten.

Wat kan ik doen als ik opa en oma erg mis?

Het is logisch dat je opa en oma mist. Gelukkig kun je af en toe via de telefoon of computer bijkletsen. Maar er kan veel meer:

 • Online spelletjes spelen. Zoals schaken, Uno online of Wordfeud.
 • Tussen je schoolwerk door kan opa of oma je voorlezen. Of lees opa en oma voor!
 • Online les van opa of oma. Denk aan: breiles van oma of tekenles van opa.
 • Samen een verhaal maken. Spreek om beurten een paar zinnen in via bijvoorbeeld Whatsapp. Verzin zo samen een verhaal.
 • Een raadspelletje spelen. Verstuur een geluid naar opa en oma. Kijk hoe lang het duurt, voor ze weten wat het is. Of stuur een foto. Je mag ze een beetje helpen met een hint.
 • Maak samen een tekening. Jij schrijft vijf dingen op die je gaat tekenen. Opa of oma maakt een rijtje met vijf kleuren. Leg de rijtjes naast elkaar en teken wat er uitkomt. Bijvoorbeeld een mooie geel-paars gestreepte olifant. Of een oranje boom. Stuur opa en oma een foto van het resultaat.

Interview met minister-president Rutte en toespraak Koning Willem-Alexander

Bekijk hieronder het interview van het Jeugdjournaal met minister-president Rutte waarin hij vragen over het coronavirus beantwoordt.

Of kijk dit korte filmpje van de toespraak van Koning Willem-Alexander over de coronacrisis.

NJi gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. Sluit mededeling over cookies