Leven en werken met het coronavirus

Wat kan er wél tijdens de lockdown?

Laatste actualisatie: 22 januari 2021

Er is veel gesloten tijdens de lockdown: winkels, restaurants, cafés, musea. Logisch dat je baalt van alles wat niet kan. En toegegeven: deze periode doorkomen is een opgave, maar het is zeker niet onmogelijk. Misschien dat wat creativiteit en inspiratie je kan helpen. Hieronder lees je wat nog wel kan.

21 tips voor positieve vibes

Het is donker en koud. We zitten voorlopig nog wel even binnen. Niet zo gek dat je je wel eens eenzaam voelt of niet lekker in je vel zit. Onthoud: je bent niet alleen. En juist daarom hoef je je rotgevoel ook niet alleen op te lossen. In 3x7 tips vind je hier wat jij kunt doen om je wat beter te voelen. Deze tips worden op 25 januari aangevuld.

7 tips om het thuisblijven leuk te houden, ook tijdens de avondklok

Écht leuk kunnen we het niet meer maken, hè? Maar wel fijner. Komen de muren op je af en voelt de hele week aan als één grote maandag? Probeer deze tips eens voor een beetje gezelligheid in de tent. Je bekijkt ze op Instagram of je leest ze hieronder: 

 1. Maak playlists. Van nummers die je blij maken. Zoals een playlist met al je favo muziek van vroeger of met nummers die je terugbrengen naar een leuke vakantie. Zet ze elke dag even aan. Geniet in stilte of dans ongegeneerd in je kamer op je eigen lekkere vibes. Dat helpt sowieso!
 2. Ruim op. Eh, hoe is dat leuk? Doe het maar gewoon. Maak elke dag je bed op. Of ga los en ruim je hele kamer op. Iedere plank, ieder kastje. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Je voelt je dan rustiger, waardoor je ook meer zin en ruimte hebt om iets anders leuks te doen.
 3. Vrolijk je huis op. Koop leuke planten of bloemen voor jezelf. Even geen geld? Vraag je familie, buren of vrienden of ze een plant hebben die je kunt stekken. Een pannenkoekenplant bijvoorbeeld. Haal er een stekje af en laat het bij jouw thuis verder groeien.
 4. Maak je mooi. Laat de hele week je joggingsbroek in de kast liggen. Doe je mooiste kleding aan, bijvoorbeeld je lievelingssokken. Doe je haar. Draag make-up als dat goed voelt. Oftewel: doe je best om je mooi te maken. Dat zal goed voelen!
 5. Denk positief. Maak twee potten: eentje met 'explore' en eentje met 'embrace'. In de eerste pot gaan briefjes met dingen die je nog wilt doen. In de tweede stop je briefjes met dingen die je mag omarmen: complimentjes, dingen waar je trots op bent en waar je blij van wordt. Laat dit een week rusten en pak er dan af en toe een briefje uit om je op te vrolijken.
 6. Verbouw je huis. Niet met de sloophamer. Ga voor een herinrichting. Zet je bed eens aan de andere kant van je slaapkamer of verplaats wat meubelen. Hierdoor voelt je kamer of huis als nieuw! Een frisse start van het nieuwe jaar.
 7. Maak een slinger… voor in je huis. Klinkt heel lame, maar het kan heel leuk zijn. Maak er bijvoorbeeld een slinger met grappige foto's van je vrienden en familie. Of van andere dingen die je blij maken. Hang de slinger op een plek in huis waar je veel bent. Dat maakt je vast vrolijk.

7 tips om contact te maken

Zoek elkaar (online) op en gebruik deze 7 tips om contact te maken. Je bekijkt ze op Instagram of je leest ze hieronder:

 1. Online games. Zoek je vrienden, neven of nichten op in een leuke game. Een leuke afwisseling van al dat beeldbellen, toch? Speel bijvoorbeeld het spel Among Us.
 2. Bellen. Bel vandaag iemand op die je al een tijdje niet gesproken hebt. Misschien je opa, oma, tante, oom of klas- of studiegenoot? Je kunt je ook aanmelden bij Koetjes en Kalfjes. Hier word je gekoppeld aan een oudere die wel wat gezelligheid kan gebruiken. Leuk voor iemand anders én voor jou!
 3. Een lief bericht. Stuur iemand een (handgeschreven) kaart of een lief berichtje. Want het leukste van een lief bericht is het geven ervan. Heb je heel veel vrije tijd? Maak dan ook het kaartje zelf.
 4. Bakken. Maak de heerlijkste cake,taarts, cakepops of muffins. Leef je uit! Pak ze in en deel ze uit aan vrienden, familie of buren tijdens een wandeling door je dorp of stad. Succes gegarandeerd.
 5. Iets doen voor een ander. Doe je iets goed voor een ander? Grote kans dat jij je daar ook beter door voelt. Zoek online waar je in de buurt vrijwilligerswerk kunt doen. Of vraag je buren of je kunt helpen met boodschappen doen, de hond uitlaten of met thuisonderwijs van je buurkinderen.
 6. Join Us online. Voel je je alleen? En wil je nieuwe vrienden maken? Sluit je dan vandaag nog aan bij Join Us. Je connect daar met andere jongeren in kleine groepen en speelt ondertussen een spel of quiz. Check Join Us online.
 7. Lucht je hart. Vertel vandaag eens tegen iemand hoe je je écht voelt. Dat lucht op. Weet je niet tegen wie je dit kunt zeggen? Bel of chat bijvoorbeeld met @Ease. Of bel met de Kindertelefoon (tot en met 18 jaar). Of kijk op de pagina Wie kan mij helpen voor meer organisaties waarmee je kunt chatten of bellen!

Thuis en uitgaan

Je mag één vriend per dag op bezoek hebben. En zelf mag je ook één keer per dag ergens op bezoek. Als je onder de 18 bent, hoef je daarbij geen afstand van elkaar te houden. Dus wat kan er wel?

 • Trek een dag uit voor het moeilijkste recept uit je favoriete kookboek. Juist dát recept waar je normaal voorbij bladert. Nodig een vriend of vriendin uit en bak samen die taart met 21 lagen of dat recept met alleen al twee bladzijden aan ingrediënten.
 • Een heel klein feestje met één vriend of vriendin kan prima. Is het doordeweeks of woon je in een gehorig huis? Doe dan een silentdisco: allebei een koptelefoon op en luister naar dezelfde afspeellijst.
 • Geen zin om tijdens het mini-huisfeest zelf de muziek te regelen? Volg dan een gratis livestream. Of zet Boilerroom YouTube filmpjes op. Net wat je leuke muziek vindt. Een paar tips voor gratis livestreams en filmpjes:
 • Houd je van theater? Kijk dan eens op dekleinekomedie.nl voor leuke filmpjes in de adventskalender.

Veel eet- en drinkgelegenheden zijn open voor afhalen. Dus wat kan er wel?

 • Je kunt je huis ombouwen naar restaurant en eten bestellen om af te halen. Zo steun je ook de lokale ondernemers. Zorg wel dat je om negen uur 's avonds weer thuis bent met het eten, want dan begint de avondklok.
 • Wil je graag met een vriend of vriendin lekker eten, maar zit die avondklok in de weg? Je kunt ook ontbijt en lunch bestellen voor thuis. Dus: nodig één iemand uit, haal een ontbijtje voor twee af, zet een van de vele openhaardstreams aan en genieten maar.

Buiten

Je mag buiten met één ander persoon afspreken. Dus wat kan er wel?

 • Ga lekker aan de wandel en haal een 'coffee to go'. Wie weet kunnen jij en een vriend(in) nu eindelijk eens langer praten over je verzameling Pokémonkaarten, die vette serie op Netflix of dat spel wat jullie beiden spelen. En dat zonder dat de rest van je vrienden het gesprek onderbreken.
 • Toch met meer vrienden afspreken? Trek je walkie talkies van 2010 uit de kast en ga in duo’s het park in. Zorg dat jullie elkaar vinden terwijl de communicatie alleen verloopt via de walkie talkies. Let wel op het bereik.

Sport

Elke dag bewegen helpt om je goed te voelen. Binnen de maatregelen zijn er op het gebied van sport echt nog dingen die wel mogen.

Ben je ouder dan 18? Dan mag je met z’n tweeën sporten op anderhalve meter afstand. Tenzij je uit hetzelfde huishouden komt. Dan hoef je geen afstand te houden. Een rondje hardlopen of fietsen kan dus prima. Zorg wel dat je om negen uur 's avonds weer thuis bent, want dan begint de avondklok. En wat kan nog meer?

 • Ga thuis aan de slag met online pilates en yoga.
 • Wie zegt dat eSports geen sport is? Het is een uitgelezen moment om een middagje online te voetballen of te racen.
 • Denksport is ook sport. Heb je The Queens Gambit al gezien? Deze schaakserie heeft de schaaksport enorm op de kaart gezet. Deze lockdown is een goed moment om te leren schaken.
 • Koop of knutsel je eigen dartbord, hang het op in de woonkamer en roep na elke worp heel hard: ONE HUNDRED AND EIGHTY!

Ben je jonger dan 18? Dan mag je sporten in teamverband, wedstrijden spelen tegen teams van je eigen club en onder begeleiding van een jongerenwerker een potje voetballen in de voetbalkooi op de hoek. Gaat je sporttraining 's avonds niet door omdat de avondklok dan al begint? Vraag eens hij het jongerenwerk bij jou in de buurt of ze misschien extra sportactiviteiten overdag organiseren. Lees meer op de pagina over sporten.

Cultuur

Tekenen en schilderen

Museum

Bij verschillende musea kun je gratis online rondleidingen krijgen. Kijk voor een overzicht op thuismuseum.nl.

School en studie

Het meeste onderwijs zal weer vanuit huis gevolgd worden. Op school en tijdens het studeren kunnen de volgende dingen wel:

 • Zit je in je eindexamenjaar? Dan mag je sommige lessen op school volgen. Bespreek met je mentor wat bij jou op school mogelijk is.
 • Volg je praktijkonderwijs? Ook dat mag doorgaan.
 • Is het thuis niet prettig? Of misschien niet veilig? Dat kan door allerlei dingen komen. Het kan ook zijn dat je in een omgeving zit die niet heel motiverend is om aan school te zitten. In dat geval mag je ook les volgen op school.
 • Zit je op het mbo, de hbo of universiteit en heb je een examen of tentamen in de avond? Examen doen is nog nooit zo bijzonder geweest. Jij mag namelijk wel naar buiten na negen uur 's avonds uur als je naar je tentamen gaat, of er net vandaan komt. Geniet van de stille straten als je onderweg bent!
 • Studeer je? Je kunt samen studeren met je huisgenoten of een studiegenoot uitnodigen om samen te studeren. Overleg dit wel altijd goed.

Lees meer op de pagina Middelbare school en de pagina Mbo, hbo, wo.

Naast school is er nog zoveel meer om te leren. Ga pottenbakken of leer breien en verras je oma met een paar prachtige sokken. Je kunt ook een andere taal leren. Iedereen zal erg onder de indruk zijn als jij tijdens een digitale borrel vloeiend Zweeds spreekt.

Nog meer inspiratie nodig?

 • De EO laat een paar jongeren van 16-21 jaar aan het woord. Wat zijn hun tips?
 • Doe eens iets wat je nog nooit hebt gedaan. Ga op avontuur in je eigen huis en haal plezier uit de kleine dingen. Veel inspiratie hiervoor kun je halen uit de Elke dag iets leuks jongerenspecial of uit één van de andere Elke dag iets leuks pagina’s.
 • Misschien heb je soms het idee dat je de enige bent met geldproblemen of problemen op je studie. Dat is écht niet zo. De coronacrisis is voor veel jongeren moeilijk. Kijk hoe andere jongeren dit aanpakken en zoeken naar oplossingen. Dat brengt je vast ook op ideeën! Kijk de filmpjes op de website Open Rotterdam.

Meer weten over de coronamaatregelen tijdens de lockdown? Lees:

Jouw reactie

Heb je vragen of opmerkingen over de informatie over omgaan met de gevolgen van het coronavirus op onze website? Dan kun je reageren via coronavirus@nji.nl. Hiermee kunnen we de informatie op onze website actualiseren.

NJi gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. Sluit mededeling over cookies