Leven en werken met het coronavirus

Over het coronavirus en de maatregelen

Informatie voor jongeren en jongvolwassenen- laatste actualisatie: 18 november 2020

Er zijn algemene regels tegen verspreiding van het coronavirus. Het is niet altijd even makkelijk om je te houden aan deze regels. Toch blijft het belangrijk dat iedereen zich eraan houdt. Ook jij. Dat is namelijk de enige manier om het virus onder controle te houden. Belangrijk is dat je ook nu zelf goed nadenkt over wat wel en niet verstandig is. Wat weten we over het virus en de maatregelen?

Wat zijn de basisregels?

Er zijn basisregels om het coronavirus onder controle te houden. Deze gelden ook voor jou.

 • Ben je verkouden of heb je andere klachten die bij corona passen? Blijf thuis en laat je zo snel mogelijk testen. Bel 0800-1202 voor een afspraak. Je kunt ook online een afspraak maken. Ben je positief getest? Het is belangrijk om mee te werken aan het bron- en contactonderzoek.
 • Houd anderhalve meter afstand van anderen. Jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen afstand van je leeftijdsgenoten te houden.
 • Was vaak je handen.
 • Werk zoveel mogelijk thuis. Dat geldt natuurlijk niet voor je bijbaan in de supermarkt!
 • Ga niet naar drukke plekken. Ga dus ergens anders heen als het te druk is om anderhalve meter afstand te houden van andere mensen.
 • Reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Verder is het ook belangrijk dat je zelf nadenkt over wat wel en niet verstandig is. Breng kwetsbare personen en ouderen niet in gevaar en houd je aan deze basisregels.

Wat weten we over het coronavirus?

We weten steeds meer over het coronavirus. Toch schopt het nog steeds van alles in de war. Ben je benieuwd hoe dat komt? Bekijk dan het filmpje hier onder.

Coronavirus jongeren

Bekijk dit filmpje over wat het coronavirus doet

Welke maatregelen gelden er sinds 4 november?

Op de persconferentie van 4 november zijn nieuwe, verzwarende maatregelen bekendgemaakt. Deze maatregelen komen bovenop de maatregelen van de gedeeltelijke lockdown en ze gelden zeker tot 18 november.

Deze regels zijn voor jou belangrijk:

 • Momenteel geldt het dringende advies om op scholen en in publieke ruimtes zoals supermarkten en winkelcentra een mondkapje te dragen. Vanaf 1 december worden mondkapjes in publieke ruimtes verplicht. In het openbaar vervoer is nu al een mondkapje verplicht!
 • Je mag maximaal drie mensen per dag bij jou thuis, in de tuin of op je balkon uitnodigen. Je hoeft kinderen jonger dan 13 jaar niet mee te tellen. Houd anderhalve meter afstand in huis van je leeftijdsgenoten en volwassenen.
 • In de horeca en bij coffeeshops kun je alleen nog eten en drinken afhalen. Let op: alcohol kun je na 8 uur 's avonds niet meer kopen en ook de coffeeshops zijn na 8 uur 's avonds helemaal gesloten.
 • Na 8 uur 's avonds is er een alcoholverbod op straat of in publieke ruimtes.
 • Alle winkels sluiten na 8 uur 's avonds, behalve supermarkten. Koopavonden zijn afgeschaft.
 • De publiek toegankelijke doorstroomruimtes zijn weer open. Dat zijn bijvoorbeeld: bioscopen, musea, buurthuizen, bibliotheken en zwembaden. Er gelden wel extra maatregelen op de locaties.
 • Boven de 18 jaar mag je alleen individueel of met z'n tweeën sporten, op anderhalve meter afstand.
 • Wedstrijden van teamsporten zijn niet toegestaan. Je kunt wel naar de sportschool, samen hardlopen of tennissen. Onder de 18 jaar mag je wel in teamverband blijven sporten en wedstrijden spelen met teams van je eigen club. De douches en kleedkamers van alle sportlocaties zijn gesloten.
 • Je mag met drie andere personen ouder dan 13 jaar afspreken buiten het huis, bijvoorbeeld om te voetballen buiten of een rondje te wandelen. Samen ben je een gezelschap. Let op: ook als je bijvoorbeeld met z'n vieren in het park bent, en je toevallig een andere vriend tegenkomt, moet je diegene erbij optellen. In dit geval betekent dat dus dat je de regels overtreedt en een boete kunt krijgen. Als je jonger dan 18 jaar bent, hoef je geen afstand van je leeftijdsgenoten te houden.

Lees alle maatregelen en uitzonderingen op de website van de rijksoverheid of bekijk de routekaart met alle maatregelen.

Wat houdt de tweede golf in?

Eigenlijk herhaalt zich op dit moment wat er in maart en april gebeurde: er worden veel mensen ziek in korte tijd. We zitten in een tweede golf, maar er zijn een aantal dingen anders dan tijdens de eerste golf. We weten nu meer over het virus dan in maart. Zo weten we meer over waar er besmettingen zijn, wat het virus precies doet, hoe we patiënten beter kunnen behandelen en hoe we de verspreiding van het virus beter tegen kunnen gaan.

In onderstaande video wordt dit allemaal wordt uitgelegd en beantwoorden Mark Rutte en Diederik Gommers vragen van jongeren.

NOSop3 tweede golf

Bekijk de uitleg en antwoorden over de tweede golf

Moet ik een mondkapje dragen?

De overheid adviseert aan iedereen ouder dan 13 jaar om een mondkapje te dragen op plekken waar het lastig is om afstand te houden. Denk bijvoorbeeld aan een supermarkt, school of museum. Dit dringende advies geldt ook voor scholen, met uitzondering van basisscholen. Binnenkort wordt het verplicht om een mondkapje te dragen.

Als je met het openbaar vervoer reist (de bus, tram, metro of trein), is het al wél verplicht om een mondkapje te dragen. Wat nou het nut is van het dragen van een mondkapje? Dat wordt uitgelegd in het onderstaande filmpje.

NOS - mondkapjes

Bekijk het filmpje over het nut van mondkapjes

Meer weten over hoe het dringende advies over het dragen van een mondkapje er is gekomen? Lees dan het artikel Waarom jij nu toch het advies krijgt om op school een mondkapje te dragen van NOSStories.

Welke gemeenten of veiligheidsregio’s nemen extra maatregelen?

Nederland is verdeeld in 25 veiligheidsregio’s. De veiligheidsregio’s mogen extra maatregelen nemen als dit nodig is om het coronavirus onder controle te houden.

Kijk op de site van de Rijksoverheid om te zien welke veiligheidsregio’s extra maatregelen nemen. Ga je een dagje naar een andere stad? Kijk dan eerst op de site van die gemeente welke regels er gelden.

Waarom zijn de pijlen vaak gericht op jongeren?

Het gedrag van jongeren ligt flink onder vuur. Dat heb je misschien wel gemerkt. Dit komt door een sterke toename van het aantal besmettingen onder jongeren. Het kan soms aanvoelen alsof de schuld bij de jongeren ligt, wat erg vervelend is. Om te begrijpen waarom er nu zoveel naar jongeren wordt gekeken, maakte NOSop3 een filmpje. Daarin laten ze zien hoe het coronavirus zich momenteel onder jongeren verspreid en wat de gevolgen zijn.

NOSop3 verspreiding door jongeren

Bekijk filmpje NOSop3 over verspreiding virus door jongeren

Kun je klachten houden als je het coronavirus hebt gehad?

Ja. Uit onderzoek blijkt dat best veel mensen langere tijd klachten houden na het coronavirus. Onderschat het coronavirus dus niet. Dat je jong bent, is geen garantie dat je er niet ziek van wordt.

Onderzoeken laten zien dat mensen met milde klachten van het virus soms nog weken of maanden klachten houden. Ze hebben bijvoorbeeld last van erge vermoeidheid, aanhoudende hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen en ademhalingsproblemen. Bekijk op deze site van NOSop3 hoe het zit met de klachten na corona. 

Ik ben verkouden. Moet ik me laten testen op het coronavirus?

Ja. De test is voor iedereen die klachten heeft, ook milde klachten zoals verkoudheid. Misschien denk je dat jouw verkoudheid wel meevalt. Toch is het belangrijk je wel te laten testen, omdat er toch de kans is dat je het coronavirus hebt. Bel dus toch met 0800 1202 voor een afspraak, of maak je afspraak online. De test is gratis. Na de test weet je zeker of je het coronavirus wel of niet hebt. En zo zorg je ervoor dat je je familie en vrienden niet ongemerkt besmet.

Rijksoverheid laten testen

Bekijk het filmpje over hoe testen op coronavirus werkt

Waarom meewerken aan bron- en contactonderzoek?

Als je positief getest bent op het coronavirus is het belangrijk om mee te werken aan het bron- en contactonderzoek. Brononderzoek is er om op te sporen door wie je mogelijk bent besmet. In contactonderzoek onderzoekt de GGD met wie je contact hebt gehad. Bijvoorbeeld huisgenoten, familie en vrienden. Maar ook overige contacten op andere plekken. Die mensen kun je misschien besmet hebben.

Wees eerlijk tegen de GGD over met wie je contact hebt gehad. Het onderzoek is er niet voor om je dwars te zitten. Het is om het virus onder controle te houden. Alleen als de GGD weet met wie je contact hebt gehad, kunnen ze hen hierover informeren. En advies geven over wat ze moeten doen. Doe je dat niet? Dan is de kans dat je vrienden weer andere mensen besmetten. Misschien wel hun opa, oma of ouders. En zo neemt het aantal besmettingen weer toe, waardoor de maatregelen misschien weer strenger worden. 

Rijksoverheid: wanneer je het coronavirus hebt

Bekijk dit filmpje voor uitleg over bron- en contactonderzoek

Waarom hoeven kinderen en jongeren geen anderhalve meter afstand te houden?

Voor kinderen en jongeren is het heel belangrijk om leeftijdsgenoten te zien. Dat is één van de redenen dat kinderen en jongeren onder de 18 jaar geen afstand van elkaar hoeven te houden. Ook is de kans dat een kind van 12 jaar of jonger het virus doorgeeft aan andere kinderen of volwassenen is héél klein. Daarom hoeven kinderen op de basisschool ook geen afstand te houden van de leerkracht.

Kinderen tot en met 12 jaar en jongeren tussen de 13 en 18 jaar kunnen besmet raken met het coronavirus. Meestal krijgen ze bijna geen klachten. Hoe jonger een kind is, hoe minder vaak ze het coronavirus aan anderen doorgeven. Jongeren van 12 tot en met 17 jaar hebben wel een grotere rol in verspreiding van het virus. Als zij het virus hebben, besmetten zij wel meer anderen.

Meestal geven vooral leeftijdsgenoten het coronavirus aan elkaar. Het coronavirus verspreidt zich dus vooral tussen personen van ongeveer dezelfde leeftijd. Verspreiding van het virus van kinderen of jongeren naar volwassenen komt minder vaak voor. Het komt wel voor. Die volwassene kan het dan weer doorgeven aan andere volwassenen. Dus daarom moeten jongeren wel afstand houden van volwassenen die niet bij hun thuis wonen. Bijvoorbeeld leerkrachten, of familie zoals een oom of tante.

Lees meer over de rol van kinderen en jongeren in de verspreiding van het coronavirus op de website van het RIVM.

Jouw reactie

Heb je vragen of opmerkingen over de informatie over omgaan met de gevolgen van het coronavirus op onze website? Dan kun je reageren via coronavirus@nji.nl. Hiermee kunnen we de informatie op onze website actualiseren.

NJi gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. Sluit mededeling over cookies