Leven en werken met het coronavirus

Over het coronavirus en de maatregelen

Informatie voor jongeren en jongvolwassenen- laatste actualisatie: 20 augustus 2020

Er zijn algemene regels tegen verspreiding van het coronavirus. Het is niet altijd even makkelijk om je te houden aan deze regels. Toch blijft het belangrijk dat iedereen zich aan deze regels houdt. Ook jij. Dat is de enige manier om het virus onder controle te houden. Want het virus is nog niet weg. Gelukkig mag er heel veel wél. Het is wel belangrijk dat je ook zelf nadenkt over wat wel en niet verstandig is. Wat weten over het virus en de maatregelen?

Tijdens de persconferentie van 18 september heeft het kabinet enkele gewijzigde maatregelen bekend gemaakt vanwege de zorgelijke situatie in enkele regio's. Zie Rijksoverheid.nl. Ook nemen deze regio's aanvullende maatregelen. Omdat nieuwe maatregelen niet ten koste mogen gaan van kinderen en jongeren, is het belangrijk om samen een balans te zoeken. Lees meer

Waarom zijn de pijlen nu vooral gericht op jongeren?

Jongeren liggen de laatste weken flink onder vuur. Dit komt door een sterke toename van het aantal besmettingen onder jongeren. Het kan soms aanvoelen alsof de schuld bij de jongeren ligt, wat erg vervelend is. Om te begrijpen waarom er nu zoveel naar jongeren wordt gekeken, maakte NOSop3 een filmpje. Daarin laten ze zien hoe het coronavirus zich momenteel onder jongeren verspreid en wat de gevolgen zijn.

NOSop3 verspreiding door jongeren

Bekijk filmpje NOSop3 over verspreiding virus door jongeren

Hoe weten we hoe het staat met de verspreiding van het coronavirus?

De overheid probeert zo goed mogelijk in de gaten te houden hoe het staat met de verspreiding van het coronavirus. Ze verzamelen cijfers over het aantal geteste mensen, het aantal besmette mensen, het aantal mensen op de Intensive Care (IC) en het reproductiegetal. Een andere naam voor het reproductiegetal is besmettingsfactor. Dat cijfer zegt hoeveel andere mensen één persoon met het coronavirus gemiddeld besmet. Al deze cijfers kun je vinden op het Dashboard Coronavirus.

Maar niet iedereen die besmet heeft, krijgt duidelijke symptomen. Vooral jongeren hebben vaak geen klachten of hele milde klachten zoals een loopneus of een kuchje. Testen lijkt dan onzin omdat het ook een gewone verkoudheid kan zijn. Maar door niet te testen blijf je als het ware onzichtbaar en wordt het moeilijker om de verspreiding van het virus in de gaten te houden. Het is daarom belangrijk om je ook te testen als je maar hele milde klachten hebt.

De overheid gebruikt namelijk alle verzamelde cijfers om in de gaten te houden of we het coronavirus nog onder controle hebben. En om beslissingen te maken over de maatregelen en basisregels. Zijn er ergens te veel besmettingen? Dan kan het zijn dat er in die regio of gemeente extra maatregelen worden genomen. Of de overheid besluit om de landelijke maatregelen tegen corona strenger te maken.

NOSop3 Het getal dat je leven bepaalt

Bekijk uitleg van NOSop3 over het R-getal

Mogen gemeenten extra maatregelen nemen?

Ja. Nederland is verdeeld in 25 veiligheidsregio’s. De veiligheidsregio’s mogen extra maatregelen nemen als dit nodig is om het coronavirus onder controle te houden. Ze mogen bijvoorbeeld besluiten dat de horeca eerder moet sluiten, dat er op sommige plekken mondkapjes verplicht zijn of locaties waar het druk is sluiten zoals een park of winkelcentrum. Lees op de site van de  Rijksoverheid wat veiligheidsregio’s nog meer kunnen doen. Ga je een dagje naar een andere stad? Kijk dan eerst op de site van die gemeente welke regels er gelden. In Amsterdam en Rotterdam moet je in sommige straten in het centrum bijvoorbeeld een mondkapje op.

Kun je klachten houden als je het coronavirus hebt gehad?

Ja. Uit onderzoek blijkt dat best veel mensen langere tijd klachten houden na het coronavirus. Onderschat het coronavirus dus niet. Dat je jong bent, is geen garantie dat je er niet ziek van wordt.

Onderzoeken laten zien dat mensen met milde klachten van het virus soms nog weken of maanden klachten houden. Ze hebben bijvoorbeeld last van erge vermoeidheid, aanhoudende hoofdpijn, duizeligheid, hartkloppingen en ademhalingsproblemen. Bekijk op deze site van NOSop3 hoe het zit met de klachten na corona. 

Wat kan ik doen tegen het coronavirus?

Er zijn basisregels om het coronavirus onder controle te houden. Deze gelden ook voor jou.

  • Ben je verkouden of heb je andere klachten die bij corona passen? Blijf thuis en laat je zo snel mogelijk testen. Bel 0800- 1202 voor een afspraak. Je kunt ook online een afspraak maken. Ben je positief getest? Het is belangrijk om mee te werken aan het bron- en contactonderzoek.
  • Houd 1,5 meter afstand van anderen. Jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen afstand van je leeftijdsgenoten te houden.
  • Was vaak je handen.
  • Werk zoveel mogelijk thuis. Dat geldt natuurlijk niet voor je bijbaan in de supermarkt of horeca!
  • Ga niet naar drukke plekken. Ga dus ergens anders heen als het te druk is om anderhalve meter afstand te houden van andere mensen.
  • Reis zoveel mogelijk buiten de spits.

Verder is het ook belangrijk dat je zelf nadenkt over wat wel en niet verstandig is. Breng kwetsbare personen en ouderen niet in gevaar en houd je aan deze basisregels.

Ik ben verkouden. Moet ik me laten testen op het coronavirus?

Ja. De test is voor iedereen die klachten heeft, ook milde klachten zoals verkoudheid. Misschien denk je dat jouw verkoudheid wel meevalt. Toch is het belangrijk je wel te laten testen, omdat er toch de kans is dat je het coronavirus hebt. Bel dus toch met 0800 1202 voor een afspraak, of maak je afspraak online. De test is gratis. Na de test weet je zeker of je het coronavirus wel of niet hebt. En zo zorg je ervoor dat je je familie en vrienden niet ongemerkt besmet.

Rijksoverheid laten testen

Bekijk het filmpje over hoe testen op coronavirus werkt

Waarom meewerken aan bron- en contactonderzoek?

Als je positief getest bent op het coronavirus is het belangrijk om mee te werken aan het bron- en contactonderzoek. Brononderzoek is er om op te sporen door wie je mogelijk bent besmet. In contactonderzoek onderzoekt de GGD met wie je contact hebt gehad. Bijvoorbeeld huisgenoten, familie en vrienden. Maar ook overige contacten op andere plekken. Die mensen kun je misschien besmet hebben. Wees eerlijk tegen de GGD over met wie je contact hebt gehad. Het bron- en contactonderzoek is er niet voor om je dwars te zitten, het is om het virus onder controle te houden. Alleen als de GGD weet met wie je contact hebt gehad, kunnen ze hen hierover informeren. En advies geven over wat ze moeten doen. Doe je dat niet? Dan is de kans dat je vrienden weer andere mensen besmetten. Misschien wel hun opa, oma of ouders. En zo neemt het aantal besmettingen weer toe, waardoor de maatregelen misschien weer strenger worden. 

Rijksoverheid: wanneer je het coronavirus hebt

Bekijk dit filmpje voor uitleg over bron- en contactonderzoek

Waarom hoeven kinderen en jongeren geen anderhalve meter afstand te houden?

Voor kinderen en jongeren is het heel belangrijk om leeftijdsgenoten te zien. Dat is één van de redenen dat kinderen en jongeren onder de 18 jaar geen afstand van elkaar hoeven te houden. Ook is de kans dat een kind van 12 jaar of jonger het virus doorgeeft aan andere kinderen of volwassenen is héél klein. Daarom hoeven kinderen op de basisschool ook geen afstand te houden van de leerkracht.

Jongeren van 13 tot 18 jaar kunnen elkaar besmetten, maar de kans om elkaar te besmetten is kleiner dan de kans dat volwassenen elkaar besmetten. Daarom is besloten dat je géén afstand van leeftijdsgenoten hoeft te houden als je jonger bent dan 18 jaar. Maar wél van andere volwassenen.

Er is veel onderzoek gedaan naar kinderen en jongeren en het coronavirus in binnen- en buitenland. Wil je meer weten over de resultaten van de onderzoeken die zijn gedaan? Kijk dan op de site van het RIVM.

Wat zijn de regels in de horeca?

In de horeca gelden de basisregels. Je zit anderhalve meter uit elkaar, tenzij je uit één huishouden komt. Er zijn alleen zitplaatsen en er zijn speciale hygiënemaatregelen. Daarnaast vragen restaurants en cafés nu ook je contactgegevens. Die worden verzameld voor het bron- en contactonderzoek van de GGD.

Wat mag wel en niet bij de introductieweken voor studenten?

De introductieweken gaan er dit keer anders uitzien dan andere jaren. Balen. Omdat er weer meer coronabesmettingen zijn worden de regels weer strenger:

  • Studentenverenigingen mogen geen fysieke wervings- en introductieactiviteiten organiseren. Probeer als vervanging leuke online-vormen te organiseren. Je kunt bijvoorbeeld 'speeddaten' met elkaar via Zoom of maak een Snapchat voor leuke challenges. 
  • Onderwijsinstellingen mogen alleen informatieve activiteiten organiseren voor studenten, in kleine groepen. Activiteiten zijn in principe zoveel mogelijk online.
  • Studieverenigingen en studentensportverenigingen mogen activiteiten organiseren als deze nodig zijn voor de introductie van de studie of sport. Fysieke bijeenkomsten vinden plaats in kleine groepen. Met een eindtijd van uiterlijk 22:00 uur en er mag geen alcohol worden gedronken.
  • De leiding van de onderwijsinstelling en de voorzitter van de veiligheidsregio moeten toestemming geven voor de activiteiten.  

Wat betekent 'social distancing'?

Met 'sociale distancing' wordt bedoeld dat je minder fysiek contact hebt met mensen dan je gewend bent. En wanneer je contact hebt met anderen, je minimaal anderhalve meter afstand houdt. Dit is wat we nu doen in Nederland. Mensen werken bijvoorbeeld meer thuis, zoeken geen plekken op waar het druk is en reizen niet in de spits. Dit verkleint de kans dat je besmet raakt of dat je anderen besmet. 

Bekijk RTL Nieuws over afstand houden in supermarkt

Bekijk uitleg NOSop3 over social distancing 

Meer weten over immuunsysteem, virussen en de verspreiding?

Kijk dan op deze site van de Nationale Wetenschapsagenda. Wetenschappers leggen het aan je uit.

Jouw reactie

Heb je vragen of opmerkingen over de informatie over omgaan met de gevolgen van het coronavirus op onze website? Dan kun je reageren via coronavirus@nji.nl. Hiermee kunnen we de informatie op onze website actualiseren.

NJi gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. Sluit mededeling over cookies