Leven en werken met het coronavirus

Afspreken met vrienden

Informatie voor jongeren en jongvolwassenen- laatste actualisatie: 16 oktober 2020

Er zijn basisregels tegen verspreiding van het coronavirus. Gelukkig mag je nog wel met een aantal vrienden afspreken. Het is wel belangrijk dat je zelf nadenkt over wat wel en niet verstandig is. Veel van de nieuwe besmettingen vinden plaats onder vrienden en familie die samenkomen. Waar kun je op letten als je je vrienden of familie wilt zien?

Mag ik een feest bij mij thuis organiseren voor vrienden?

Ja dat mag. Het wordt wel een klein feestje, want je mag namelijk maximaal 3 gasten uitnodigen. Ook mag je maar 1 bezoek per dag, dus je kunt niet ’s middags 3 gasten ontvangen en ’s avonds nog een keer 3. Kinderen onder de 12 jaar hoef je niet mee te tellen. 

Nog een paar tips:

 • Maak afspraken over de hygiënemaatregelen. Zoals handen wassen als je binnenkomt. Deel ook geen glazen of blikjes met elkaar.
 • Zorg dat je vrienden thuis blijven als ze (lichte) klachten hebben. Kijk op de website van de rijksoverheid met welke klachten je vrienden thuis moeten blijven. Herinner je vrienden van tevoren aan deze afspraak.
 • Je mag ook in coronatijd geen overlast veroorzaken. En je mag de publieke gezondheid of de veiligheid niet in gevaar brengen. Houd er rekening mee dat je een waarschuwing of boete kúnt krijgen als je je hier niet aan houdt. Bijvoorbeeld als het te druk is en je vrienden ouder dan 18 jaar geen afstand van elkaar kunnen houden. 

Kan ik buiten afspreken met mijn vrienden?

Ja, dat kan. De regel voor buiten is dat je met een groep van maximaal 4 vrienden mag zijn. Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen anderhalve meter afstand te houden van leeftijdsgenoten. Ben je 18 jaar of ouder? Dan houd je wel afstand.

Hier let je op als je afspreekt:

 • Is het druk op de plek waar je hebt afgesproken? Keer om en zoek een andere plek op met je vrienden.
 • Zorg dat andere mensen genoeg ruimte hebben om anderhalve meter afstand te houden. Ga dus niet midden op de stoep staan met je vrienden. Wees extra voorzichtig met mensen van 70 jaar of ouder. Geef ze de ruimte.
 • Geef elkaar geen hand of boks.
 • Heb je (verkoudheids)klachten. Blijf dan binnen. En laat je testen. Kijk op de site van de rijksoverheid voor een overzicht van de klachten die wel/niet bij corona horen. 
 • Is er iemand bij jou thuis met verkoudheidsklachten én meer dan 38 graden koorts en/of benauwdheid? Ook dan moet je binnen blijven. Als uitzondering mogen huisgenoten zonder verkoudheidsklachten wel snel een boodschap doen.
 • Na 8 uur 's avonds is het verboden om alcohol op straat te drinken. Blijf dus niet buiten hangen met vrienden.

Kan ik een boete krijgen als ik met een groep vrienden in het park of op straat ben?

Ja. Als je met een groep van meer dan 4 personen in de publieke ruimte bent, kun je een boete krijgen. Dat geldt dus ook op straat, op een plein of in een park. Ben je met 4 vrienden in het park en kom je toevallig nog een vriend tegen met wie jullie even staan te praten? Let op, ook dan vormen jullie één gezelschap en kun je een boete krijgen.

Wat kan ik doen of zeggen als mijn vrienden zich niet aan de regels tegen corona houden?

Dat is een moeilijke situatie. Het zijn niet voor niets je vrienden: ze zijn belangrijk voor je. Het kan lastig zijn om je vrienden aan te spreken als jij je wel aan de regels wil houden. Bovendien kan het makkelijker zijn om je dan ook maar niet aan de regels te houden. Toch is het belangrijk om goed na te denken over of je er toch iets van wil zeggen. Anders weten ze niet hoe jij er over denkt en kunnen ze hier ook geen rekening mee houden een volgende keer. Maar hoe doe je dat? 

 • Het kan helpen om het gesprek te beginnen met wat je zelf graag wil doen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen: Ik vind het goed om me aan de regels te houden of ik wil graag afstand houden.
 • Je kunt je boodschap wat kracht geven door dat uit te leggen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat je bang bent om ziek te worden, andere mensen ziek te maken of dat je geen boete wil krijgen.
 • Wanneer je zegt wat je belangrijk vindt, omdat je dat echt voelt, komt het bij je vrienden ook overtuigend over. Dat zullen je vrienden zeker waarderen! Misschien ben je ook wel een voorbeeld voor iemand anders in je vriendengroep, die het eigenlijk niet durft te zeggen.

Vind je het toch nog lastig om te zeggen dat jij je wel aan de regels wil houden? Het kan ook helpen om voordat je afspreekt met je vrienden al even te laten weten dat jij bijvoorbeeld wel graag anderhalve meter afstand houdt, of met een kleinere groep vrienden afspreekt. Dat kan ook in de groepsapp. Heb je een grote vriendenclub? Je kunt ook één vriend van te voren even appen om het uit te leggen. 

Waarom zijn er extra maatregelen voor de groepsgroottes binnen en buiten?

Afgelopen weken is het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus flink omhoog gegaan. Ook de ziekenhuisopnames stijgen. Om het aantal nieuwe besmettingen af te remmen en ervoor te zorgen dat de ziekenhuizen niet overbelast raken, zijn er extra maatregelen ingevoerd. Veel van deze maatregelen hebben te maken met het verminderen van het aantal contacten dat mensen hebben met anderen. Veel mensen gingen weer naar het werk en spraken met veel vrienden en familie af. En hoe meer mensen je ziet, hoe groter de kans dat je elkaar besmet. Vandaar de regels voor gezelschappen van maximaal 4 personen. En maar 3 vrienden bij jou thuis uitnodigen. Zo wordt het ook voor de GGD makkelijker om te achterhalen wie met wie in contact is geweest en wie mogelijk ook besmet is. 

Lees op de pagina Over het virus en de maatregelen welke nieuwe maatregelen er nog meer zijn. 

Waarom is er een verschil in het maximaal aantal personen in bijvoorbeeld winkels en pretparken?

Bij de regels voor binnen en buiten, is er een verschil tussen plekken:

 • In woningen mag je maximaal 3 mensen uitnodigen.
 • Op evenementen binnen, zoals een bruiloft, mogen maximaal 30 mensen aanwezig zijn.
 • Op plekken waar je je verplaatst, zoals een museum, pretpark of kermis, mogen er meer mensen zijn. Hoeveel dat er zijn ligt aan de grootte van de plek en of je overal anderhalve meter kunt houden.

Het verschil is misschien verwarrend, maar dat heeft meerdere redenen. Een voorbeeld: het zou gek zijn als er in een groot pretpark maar 30 mensen mogen zijn. Daar is veel ruimte om anderhalve meter afstand te houden. En dat je thuis minder bezoek mag ontvangen, heeft te maken met dat veel besmettingen thuis, bij familiefeestjes en onder vriendengroepen gebeuren. Door minder sociale contacten te hebben, is de kans kleiner dat we elkaar besmetten. En het is voor de GGD makkelijker om er achter te komen met wie een besmet persoon contact heeft gehad.

Dat je nog wel naar religieuze bijeenkomsten met meer dan 30 personen mag gaan, heeft weer te maken met wettelijke redenen. Vrijheid van godsdienst staat in de grondwet. Dat je wél met 35 leerlingen in de klas mag zitten, heeft weer te maken met hoe belangrijk school is voor de ontwikkeling van kinderen en jongeren. En als kinderen niet naar school kunnen, kunnen ouders minder werken. Dat heeft weer veel gevolgen voor het dagelijks leven en de economie.

Ik wil uit eten, naar het café of naar de bios met vrienden. Mag dat?

Cafés en restaurants zijn gesloten. Je kunt nog wel naar de bios met vrienden met een groep van maximaal 4 personen. Reserveer wel van te voren. Geef ook aan dat je niet uit hetzelfde huishouden komt, zodat de bioscoop rekening kan houden met de anderhalve meter afstand. Als je jonger dan 18 jaar bent, hoef je geen afstand van elkaar te houden. Er mag gehandhaafd worden bij groepen vanaf 3 personen die geen afstand houden. Oftewel: jij en/of de bioscoop kan een boete krijgen.

Mag mijn vriend of vriendin bij mij blijven slapen?

Als je een relatie hebt en niet samenwoont is het logisch dat je graag samen wilt zijn. En bij elkaar wilt slapen. Ook in deze coronatijd. Let hier op:

 • Spreek niet af als een van de twee klachten heeft. Of als iemand bij een van jullie twee thuis koorts heeft of benauwd is.
 • Zorg er voor dat je vriend of vriendin anderhalve meter afstand houdt van je vader en moeder of huisgenoten van 18 jaar of ouder.
 • Maak deurklinken, de wc en de badkamer schoon.

Ben je ouder dan 18 jaar en heb je geen vaste relatie? Dan kun je wel met een vast iemand daten en fysiek contact hebben. Spreek af dat jullie wel anderhalve meter afstand van anderen blijven houden. Zo zorg je ervoor dat de kans op verspreiding van het coronavirus zo klein mogelijk blijft. 

Kan ik op vakantie?

Ja. Nederlandse vakantieparken en hotels zijn open. Houd er rekening mee dat het drukker kan zijn op parken en in steden tijdens de herfstvakantie. Neem geen onnodige risico’s.

Nog een paar tips om besmettingen te voorkomen:

 • Kies een bestemming waar het niet te druk is. Liever geen toeristische trekpleisters.
 • Ook op vakantie houd je je aan de basisregels. Drukte vermijden, geen handen schudden, anderhalve meter afstand, papieren zakdoekjes één keer gebruiken en thuisblijven en testen bij klachten.
 • Check van tevoren de coronamaatregelen in het vakantieland. In veel landen zijn de regels strenger dan in Nederland.
 • Houd er rekening mee dat de clubs, cafés en restaurants op je vakantiebestemming misschien niet open zijn. In veel landen is de politie strenger dan in Nederland en is de kans groot dat je een boete krijgt als je je niet aan de regels houdt van dat land.
 • Houd er rekening mee dat de overheid het dringende advies geeft om na vakantie in een land met kleurcode oranje of rood tien dagen in quarantaine te gaan. Dit betekent dat je dan niet kunt werken en dus geen loon krijgt. Tenzij je kunt thuiswerken, of als de kleurcode van het vakantieland pas oranje of rood is geworden toen je er al was.

Je mag ook naar het buitenland. Check de actuele reisadviezen per land op www.nederlandwereldwijd.nl. Houd er wel rekening mee dat het reisadvies nog kan veranderen. Bijvoorbeeld als het coronavirus zich daar weer snel verspreidt. Lees op deze pagina wat de kleurcodes rood, oranje, geel en groen bij de reisadviezen betekenen.

Jouw reactie

Heb je vragen of opmerkingen over de informatie over omgaan met de gevolgen van het coronavirus op onze website? Dan kun je reageren via coronavirus@nji.nl. Hiermee kunnen we de informatie op onze website actualiseren.

NJi gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies. Sluit mededeling over cookies