Jongeren ondersteunen bij naleving richtlijnen
Laatste actualisatie: 25 januari 2021Door de levensfase waar jongeren in zitten, is het voor hen lastig om zich aan de coronarichtlijnen te houden. Dit beeld wordt bevestigd in onderzoek van de Universiteit van Amsterdam, Erasmus Universiteit Rotterdam & KU Leuven. De gemeente heeft naast handhaving diverse mogelijkheden om jongeren te helpen zich toch aan de maatregelen te houden.
Levensfase jongeren en regels
Zelfs zonder de coronacrisis is de levensfase waarin jongeren zitten een turbulente periode. De ontwikkelingen die bij deze fase horen zijn onderdelen van een normale en gezonde ontwikkeling, maar zorgen voor een extra uitdaging voor jongeren om zich aan de coronamaatregelen te houden.
Een aantal relevante ontwikkelingen die de uitdaging vergroten zijn bijvoorbeeld dat jongeren veel aan het experimenteren zijn en daarbij de grenzen opzoeken. De prefrontale cortex is daarnaast nog volop in ontwikkeling, terwijl juist dit deel geassocieerd wordt met plannen en impulsbeheersing. Verder kenmerkt de levensfase van jongeren zich ook door het ontwikkelen van onafhankelijkheid. Zij maken zich los van de ouders en ontwikkelen een eigen identiteit. Ook aan de relatie met leeftijdsgenoten wordt in deze fase meer belang gehecht, waardoor jongeren gevoeliger zijn voor groepsdruk.
Mogelijkheden van de gemeente
De gemeente heeft diverse mogelijkheden om jongeren te helpen bij het naleven van de maatregelen.
- Werk zoveel mogelijk samen met de partners uit de jeugdhulpverlening en de pedagogische basis, bijvoorbeeld de scholen en het jongerenwerk. Lees de tips en voorbeelden voor ondersteuning van jongerenwerkers.
- Zorg voor communicatie aan jongeren die aansluit bij hun belevingswereld.
- Betrek jongeren zoveel mogelijk bij activiteiten. Uit onderzoek blijkt dat jongeren nu meer bereid zijn om vrijwilligerswerk te doen. Verder zijn er al verschillende mooie voorbeelden beschikbaar, zoals jongeren die helpen bij het maken van voedselpakketten of een boodschappenservice beginnen voor mensen die de deur niet uitkunnen. Uit het onderzoek van de Universiteit van Amsterdam, Erasmus Universiteit en KU Leuven blijkt ook dat mensen die actief deelnemen aan de maatschappij en zich er voor inzetten de richtlijnen beter naleven.
- Het aanmoedigen van positief gedrag heeft meer effect dan het afkeuren van negatief gedrag. Een tip van de hersenstichting over het omgaan met jongeren en het puberbrein is om vooral positief gedrag aan te moedigen. De hersenen van jongeren zijn extra gevoelig voor beloningen. Dit neemt niet weg dat het belangrijk is om duidelijke grenzen te stellen.