Inkomen en schulden
Informatie voor gemeenten- laatste actualisatie: 17 december 2020Het kabinet heeft op maandag 8 maart aangekondigd dat de huidige coronamaatregelen voorlopig gehandhaafd blijven, met een paar correcties en kleine aanpassingen. We passen de informatie op onze website hier zo spoedig mogelijk op aan. Kijk voor meer informatie over de aankondiging op de website van de Rijksoverheid.
Veel jongeren raken door de coronacrisis hun bijbaan kwijt. Schulden kunnen hierdoor mogelijk snel oplopen. Probeer jongeren die beginnende schulden hebben snel op te zoeken en hulp aan te bieden vanuit een maatwerkbudget. Dat kost vaak minder dan dure schuldhulptrajecten achteraf. Wooncorporaties, zorgverzekeraars en telefoonaanbieders krijgen als eerste signaleren dat rekeningen niet worden betaald. Samen met hen kunnen gemeenten het ontstaan van schulden vroeg signaleren.
Tips
- Voorkom dat jongeren bij het aanvragen van inkomensondersteuning lang moeten wachten op een uitkering door een langdurig, ingewikkeld administratief traject. Hun vaste lasten lopen ondertussen gewoon door. Het Algemeen Dagblad beschrijft hoe de gemeente Rotterdam ervoor zorgt dat jongvolwassenen sneller een uitkering krijgen.
- Voorkom financiële problemen door maatwerk en flexibiliteit in het toepassen van regels. Voorbeelden:
- In een publicatie van het Nederlands Jeugdinstituut en Movisie staat beschreven welke mogelijkheden voor maatwerk er zijn voor jongvolwassenen in de Participatiewet.
- Gebruik maatwerkbudgetten en wees flexibel in de financiële ondersteuning en in het uitvoeren van regelingen. Lees hoe verschillende gemeenten experimenteren met maatwerkbudgetten.
- Attendeer de jongeren in de gemeente op de GeldChecker, de online geldkrant van het Nibud voor jongeren. Het Nibud maakte een speciale editie over de coronacrisis. Jongeren krijgen antwoord op vragen als: Waar moeten jongeren op letten? Waar kunnen zij financiële hulp krijgen? Wat zijn de beste do's and don'ts in deze tijd?
- Bekijk hier verschillende voorbeelden van gemeenten die juist nu in deze coronatijd zich extra inzetten om schulden bij jongvolwassenen te voorkomen.
- Bekijk het Movisie-dossier Wat werkt bij de aanpak van armoede en schulden.
- Bekijk de informatie op 16-27.nl over jongeren en schulden.