• WERKEN AAN DE KWALITEIT
  • VAN DE JEUGDSECTOR
Producten en diensten

Handleiding kortdurende video-hometraining in gezinnen met jonge kinderen

Voor professionals in de jeugdgezondheidszorg

Baby's, peuters en kleuters nemen allerlei initiatieven om contact te maken met hun ouders. Ouders reageren daarop intuïtief op een manier die het kind helpt om zich te ontwikkelen en sociaal-emotioneel gezond op te groeien. Meestal verloopt deze ontwikkeling positief, maar er kunnen zich situaties voordoen waardoor ouders onzeker worden en vragen hebben over het opgroeien van hun kind. Vaak zijn dat vragen over concreet gedrag: over het huilen van hun baby, het eten, slapen of temperament van hun kind. Ook ouders van een baby die lang in de couveuse lag vinden het soms moeilijk om na thuiskomst hun baby te 'verstaan' en zijn contactsignalen te herkennen.

Op het consultatiebureau vertellen de ouders hun zorgen aan de verpleegkundige of arts. Sinds 1995 kan de verpleegkundige van het consultatiebureau hen ondersteunen met kortdurende videohometraining (K-VHT). Aan de hand van videobeelden van een dagelijks verzorgingsmoment worden ouders geholpen de signalen van hun kind (opnieuw) te herkennen en op een adequate manier te reageren.

Deze handleiding is een gedetailleerde beschrijving van kortdurende video-hometraining zoals die in de jeugdgezondheidszorg wordt toegepast. De methodiek is ook bruikbaar in andere vormen van hulpverlening en begeleiding aan gezinnen met jonge kinderen.

Marij Eliëns is gezondheidswetenschapper en vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling van video-hometraining in de jeugdgezondheidszorg. Zij schreef de handleiding in samenwerking met Bert Prinsen, zelfstandig adviseur en tot oktober 2011 senior medewerker Jeugdzorg & Opvoedhulp bij het Nederlands Jeugdinstituut.


Titel:

Handleiding kortdurende video-hometraining in gezinnen met jonge kinderen. Voor professionals in de jeugdgezondheidszorg

Auteur:

Eliëns, M. en B. Prinsen

Jaar:

Type:

Boek

Omvang:

296 pagina's

Druk:

2e

ISBN:

978 90 8560 054 1

Prijs:

€ 44,90

Handleiding kortdurende video-hometraining in gezinnen met jonge kinderen

Bestelformulier

Met het invullen van dit formulier verleent u Uitgeverij SWP een eenmalige machtiging tot het afschrijven van het verschuldigde bedrag. Bedrijven, organisaties en instellingen ontvangen bij hun bestelling een factuur.

* = verplicht veld

Opgelet. Uw ingevoerde gegevens zijn niet correct.

Bedankt voor uw bestelling. Uw bestelling wordt afgehandeld door:

{buffer.get(adres)}

Voor vragen over uw bestelling kunt u met hen contact opnemen.

Vragen over uw bestelling?

Voor vragen over uw bestelling kunt u terecht bij:

Organisatie:
  • Uitgeverij SWP
  • Postbus 12010
  • 1100 AA AMSTERDAM-ZUIDOOST
  • data@mailswp.com
  • (020) 330 72 00
  • (020) 330 80 40

NJi gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.