• WERKEN AAN DE KWALITEIT
  • VAN DE JEUGDSECTOR
Radicalisering

Waarom radicaliseren jongeren? En welke jongeren lopen het risico om te radicaliseren?

Een enkele verklaring voor het radicaliseringsproces van jongeren is niet te geven. Het gaat meestal om een combinatie van individuele en sociale factoren. Wel is het zo dat jongeren in het algemeen meer vatbaar zijn voor radicale boodschappen. Zij bevinden zich in een levensfase waarin ze een eigen identiteit moeten vormgeven. Tegelijk zijn ze in die periode gevoelig voor groepsdruk, hebben ze meer moeite met het weerstaan van impulsen en willen ze behoeften liefst onmiddellijk bevredigen. Deze factoren maken dat adolescenten meer vatbaar zijn voor radicale ideeën dan volwassenen.

Daarnaast spelen sociale factoren een rol, zoals de zogenaamde pedagogische mismatch. Hiervan is sprake wanneer thuis, op school en op straat tegenstrijdige normen en waarden bestaan. Jongeren kunnen het gevoel krijgen dat zij nergens thuishoren en het zelf moeten uitzoeken.

Vaak zetten concrete gebeurtenissen het proces in gang of versnellen het. Een voorbeeld is de dood van een naaste of het verbreken van sociale relaties. Die gebeurtenissen heten ook wel triggerfactoren.

Meer informatie

  • Triggerfactoren: een infographic van de Rijksoverheid geeft een overzicht van triggerfactoren en wat een professional per gebeurtenis kan doen om mogelijke radicalisering te voorkomen of tegen te gaan.
Vragen?

Gert van den Berg is contactpersoon.

Foto Gert van den Berg

NJi gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.