• WERKEN AAN DE KWALITEIT
  • VAN DE JEUGDSECTOR
Monitoring

Monitor Video-interactiebegeleiding (VIB)

Video-interactiebegeleiding (VIB) wordt ingezet in de professionele werksituatie, met name om de communicatie tussen opvoeders en kinderen te verbeteren. Medewerkers van tien jeugdzorgaanbieders zijn bijgeschoold in video-interactiebegeleiding (VIB) en monitoring door middel van zelfontwikkelde vragenlijsten over bouwstenen en hechting. Het lijkt erop dat deze methodiek en de gebruikte instrumenten positief worden ontvangen door de gebruikers. Daarmee lijkt een van de belangrijkste voorwaarden voor duurzame monitoring, benutting in het primaire proces, al gerealiseerd bij deze organisaties en medewerkers.

De verdere benutting op organisatieniveau, ook door andere pleegzorgaanbieders in Nederland, is echter nog niet gerealiseerd. Voordat deze implementatie wordt ingezet is het van belang goed te kijken naar wat er nu is ontwikkeld. Geven de gebruikte vragenlijsten een goed inzicht in de beoogde concepten? Zijn de metingen betrouwbaar? Spelen ze een belangrijke rol in het werkproces in de pleegzorg?

Het Nederlands Jeugdinstituut onderzoekt voor Associatie voor Interactiebegeleiding en Thuisbehandeling (AIT) de gebruikte instrumenten voor de Video-interactiebegeleiding (VIB) op gebruik en psychometrische kwaliteiten en adviseert over eventuele aanpassing van het bestaande instrument. Daarnaast zal het een advies opstellen voor de verdere optimale benutting van de verzamelde data in het primaire proces op organisatieniveau.

Vragen?

Daphne Kann-Weedage is contactpersoon.

Foto Daphne  Kann-Weedage

NJi gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.