• WERKEN AAN DE KWALITEIT
  • VAN DE JEUGDSECTOR
Databank Instrumenten

Nederlandse Differentiatie Testserie Culturele Identiteitsschaal (NDT-CIS)

De NDT-CIS probeert in kaart te brengen in welke mate allochtone en autochtone leerlingen zich identificeren met de eigen cultuur enerzijds en Nederland en de Nederlanders anderzijds. Het vormt samen met NDT-2004 intelligentietest en de NDT-SEF-2005 (Vragenlijst Sociaal Emotioneel Functioneren) een onderdeel van de NDT testserie.

Doel

Het in kaart brengen van in welke mate 10- tot 15-jarige leerlingen zich identificeren met de eigen cultuur enerzijds en Nederland en de Nederlanders anderzijds.

Doelgroep

Leerlingen in groep 8 van het (speciaal) basisonderwijs en klas 1 en 2 van het praktijkonderwijs en vmbo.

Materialen

Het materiaal bestaat uit een handleiding, vragenboekjes voor de leerlingen en een automatisch scoringsprogramma.

Gebruik

De NDT-CIS wordt klassikaal afgenomen door een leraar of door een NIP (Nederlands Instituut van Psychologen)-testassistent. In uitzonderingsgevallen kan tot individuele afname worden overgegaan om de klas te complementeren. De leerling moet in het vragenboekje bij elk vraag aanstrepen in hoeverre de bewering op hem of haar van toepassing is. Er is geen tijdslimiet. Het is van belang dat de leerlingen alle vragen beantwoorden. Het NDT-CIS vragenboekje wordt eenmalig gebruikt. De ontwikkelaars raden aan om de NDT-CIS af te nemen samen met de Vragenlijst Sociaal emotioneel Functioneren (NDT-SEF-2005) en de NDT-2004.

Gebruik in Routine Outcome Monitoring (ROM)

Dit instrument wordt (nog) niet gebruikt om een Reliable Change Index (RCI) te berekenen. Een Reliable Change Index brengt voor een specifieke cliënt in kaart wat het effect is van de hulpverlening.

Meer informatie


Onderwerp:

Sterke basis voor de jeugd

Doel:

Vroegsignalering

Leeftijd:
10 - 15 jaar

Beoordeling door COTAN

De Commissie Testaangelegenheden Nederland (COTAN) van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP) beoordeelt de kwaliteit van psychodiagnostische instrumenten in Nederland.

Beoordeeld?
Nee.
Let op:
Dat een instrument niet is beoordeeld, zegt nog niets over de kwaliteit.

Bestellen

Pearson
Gatwickstraat 1
1043 GK Amsterdam
+31 (0)20 581 5500
info-nl@pearson.com
www.pearsonclinical.nl

Informatie downloaden

U kunt de beschrijving van het instrument op deze pagina opslaan als pdf-bestand.

Download de beschrijving

NJi gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.