Situatie Specifieke Angst Test (SSAT)
De SSAT is een zelfrapportagevragenlijst met als doel het vaststellen van faalangst van leerlingen van 11 t/m 16 jaar in de onderbouw van het voortgezet onderwijs tijdens taaksituaties in de les. De vragenlijst kan als screeningsinstrument en evaluatie-instrument ingezet worden.
Doel
Het doel van de SSAT is het in kaart brengen van de mate van faalangst (evaluatie-angst en vermijdingsgedrag) van leerlingen in taaksituaties tijdens de les.
Doelgroep
De SSAT is gericht op leerlingen uit de onderbouw van het voortgezet onderwijs, van 11 t/m 16 jaar.
Materialen
De SSAT bestaat uit:
- Een gebruikershandleiding;
- Cd-rom voor installatie SSAT op de computer;
- SSAT vragenboekje.
Gebruik
De SSAT kan zowel klassikaal als individueel afgenomen worden en zowel schriftelijk als via de computer. Leerlingen krijgen vooraf een instructie. Mentoren of vakdocenten kunnen, na een korte scholing, de SSAT zelf afnemen. Interpretatie van de uitslagen is voorbehouden aan diagnostisch geschoolde psychologen en orthopedagogen. Scholen die gebruik maken van de SSAT om leerlingen met storende faalangst en vermijdingsgedrag op te sporen moeten volgens de ontwikkelaars ook adequate begeleidingsvormen aanbieden. De school dient het afnemen van testen als de SSAT daarnaast aan ouders of verzorgers kenbaar te maken.
Meer informatie
CPS onderwijsontwikkeling en Advies
Gebruik in Routine Outcome Monitoring (ROM)
Dit instrument wordt (nog) niet gebruikt om een Reliable Change Index (RCI) te berekenen. Een Reliable Change Index brengt voor een specifieke cliënt in kaart wat het effect is van de hulpverlening.
- Onderwerp:
-
Angst
- Doel:
-
Signalering en screening
- Leeftijd:
- 11 - 17 jaar