• WERKEN AAN DE KWALITEIT
  • VAN DE JEUGDSECTOR
Agenda

Terug naar huis? Over succesvol terugplaatsen

13 december 2018 - Middagconferentie
Tijd

13.00 - 17.30 uur

Locatie:

Bartholomeus Gasthuis Utrecht
Lange Smeestraat 40
3511 PZ Utrecht

Kosten:

Gratis

Ik meld me aan

Wanneer kinderen tijdelijk niet thuis kunnen wonen is het fijn als zij opgevangen kunnen worden door een pleeggezin. In de ideale situatie keert het kind na een tijd weer terug naar huis. Helaas gebeurt het nog te vaak dat hereniging met de ouders niet succesvol is en kinderen nogmaals uit huis geplaatst moeten worden. Dit vergroot het risico op problemen in hun ontwikkeling.

Hoe geeft u ouders echt een kans op terugkeer van hun kind naar huis? Wat is er nodig om met hen te werken aan de veranderingen die nodig zijn? En wat is er nodig om de thuiskomst van een kind goed te laten verlopen?

Deze miniconferentie is dé plek om ideeën over succesvolle terugkeer naar huis uit te wisselen en elkaar te inspireren met goede praktijkvoorbeelden uit de pleegzorg. Stichting Kinderpostzegels Nederland en het Nederlands Jeugdinstituut nodigen u daarom graag uit deze middag bij te wonen.

Om de miniconferentie tot een succes te maken, hebben we uw bijdrage nodig! In de oproep voor bijdragen, hieronder, staat wat u kunt doen.

Voor wie

De miniconferentie is bedoeld voor gedragswetenschappers, staf- en beleidsmedewerkers en managers van pleegzorgaanbieders, gemeenten en wijkteamprofessionals.

Programma

13.00 uur

Ontvangst

13.30 uur

Welkom door dagvoorzitter Jeroen den Tex, directeur Kinderpostzegels

13.35 uur

'Gezinshereniging vanuit pleegzorg. Een methodische benadering', door Frank Van Holen, directeur hulpverleningsbeleid Pleegzorg Vlaams-Brabant en Brussel

14:05 uur

'2thepoint pleegzorg, methodiek om gezamenlijk perspectief te bepalen en ouders te ondersteunen bij terugplaatsing', door Daniëlle Oomen, gedragswetenschapper bij De Rading

14.35 uur

Uitleg Open Space Informatiemarkt en elevator pitches sessieleiders

15:00 uur

Pauze

15:20 uur

Open Space Informatiemarkt - ronde 1

15:45 uur

Open Space Informatiemarkt - ronde 2

16:10 uur

Open Space Informatiemarkt - ronde 3

16.35 uur

Reflectie op de middag: wat neemt u mee naar huis?

16.50 uur

Afsluiting door de dagvoorzitter

17.00 uur

Borrel (tot 17.30 uur)

Aanmelden

Deelname aan de miniconferentie is gratis. U kunt zich aanmelden door het aanmeldformulier in te vullen. Er is plaats voor tachtig deelnemers. Wees er snel bij, want VOL=VOL! Als u zich wel aanmeldt maar niet komt, wordt er 50 euro in rekening gebracht. Bent u verhinderd, dan kunt u een vervanger sturen.

Oproep voor bijdragen

Om deze miniconferentie tot een succes te maken, zijn wij op zoek naar inspirerende bijdragen voor de Open Space Informatiemarkt. Waar bent u trots op binnen uw organisatie als het gaat om een succesvolle terugkeer van pleegkinderen? Wilt u een goed voorbeeld delen met de deelnemers aan de miniconferentie? Meld uw sessie voor de informatiemarkt dan uiterlijk vrijdag 9 november bij ons aan, door het aanmeldformulier in te vullen. Hier vindt u ook een toelichting.

Meer informatie?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Beata Schrier van het Nederlands Jeugdinstituut.

Initiatiefnemers

Stichting Kinderpostzegels Nederland zet zich door middel van haar pleegzorgprogramma ervoor in dat kinderen en jongeren die tijdelijk of voor langere tijd niet thuis kunnen wonen, liefdevol worden opgevangen in een gezinssituatie. Zodat zij zich gezond kunnen ontwikkelen tot zelfstandige volwassenen. Kinderpostzegels steunt wereldwijd projecten waarin veiligheid en ontwikkeling van kwetsbare kinderen centraal staan.

Het Nederlands Jeugdinstituut is een onafhankelijk en betrokken kenniscentrum dat actuele kennis over jeugd, vakmanschap en de organisatie van het jeugdveld verzamelt, verrijkt, duidt en deelt.

NJi gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.