• WERKEN AAN DE KWALITEIT
 • VAN DE JEUGDSECTOR
Agenda

Getting it Right for Every Child (GIRFEC)

6 november 2018 - Bijeenkomst
Tijd

09:30 - 12:30 uur

Locatie:

Nieuwe Koninklijke Harmonie, Tilburg

Kosten:

Gratis

Ik meld me aan

Het gedachtegoed Getting it Right for Every Child (GIRFEC) is in 2004 in Schotland geïntroduceerd en richt zich op een inclusieve samenleving waarin de ontwikkeling en de kansen van kinderen centraal staan. Deze uitgangspunten zijn verankerd in de wet, in het onderwijs, in de gemeenschap en in de cultuur. Voor de Schotten sluit deze manier van denken en werken rechtstreeks aan op het internationale Verdrag voor de Rechten van het Kind.

Cirkel met acht ontwikkelthema's

Voorbeeld van het GIRFEC-model

Getting it Right for Every Child is weergegeven in een cirkel met acht ontwikkelthema's, die gebaseerd zijn op wetenschappelijk onderzoek naar beschermende factoren in de ontwikkeling van kinderen. Het centrale thema in de cirkel is welzijn: hoe zorgen we ervoor dat alle kinderen veilig, gezond, gelukkig en kansrijk opgroeien? Daarbij staat de ontwikkeling van het kind centraal en worden expertise, inzichten en diverse invalshoeken meegenomen bij het maken van plannen en het zoeken van oplossingen. Het doel is om professionals met verschillende achtergronden, ouders en kinderen met elkaar te verbinden en in gemeenschappelijke taal dezelfde focus te kiezen in de aanpak. Elke betrokkene kan een bijdrage leveren vanuit de vragen: wat kan ik nu doen om het beter te maken voor dit kind? En aan welke ontwikkelopgave draag ik bij?

GIRFEC in de praktijk

Op de Voor de Jeugd Dag op 5 november zal Ronnie Hill vanuit de Schotse overheid vertellen over de uitgangspunten en de implementatie van GIRFEC in de praktijk. De jongeren van WhoCares?Scotland, een organisatie van en door jongeren met zorgervaring, zullen op deze dag ook delen hoe deze aanpak voor jongeren uitpakt. Aanvullend hierop organiseren Nederlands Jeugdinstituut en gemeente Tilburg een verdiepingsochtend om van Ronnie Hill en Who Cares Scotland meer te horen over de Schotse aanpak en om met elkaar hierover in gesprek te gaan.

Programma

 • 09.30-10.30 uur: plenaire inleiding door de Schotse gasten
 • 10.30-11.00 uur: pauze
 • 11.00-12.30 uur: verdiepende workshops:
  • Hoe draagt u als team rond jongeren gezamenlijke verantwoordelijkheid, wat betekent dat in de praktijk;
  • Het werkmodel Kansencirkel, hoe benut u deze tool(s) in de praktijk;
  • Hoe implementeert u het GIRFEC-model in uw eigen regio en wat valt te leren van de aanpak in Tilburg.
 • 12.30 uur: afsluitende lunch

Meer informatie

Naast deze bijeenkomst organiseren Nederlands Jeugdinstituut en gemeente Tilburg op dezelfde datum en locatie ook een verdiepingsmiddag Voices of Care – Jongeren met jeugdhulp centraal bij beleid. Met bovenstaand formulier kunt zich voor één of beide bijeenkomsten aanmelden.

NJi gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.