Richtlijnen voor basisscholen die 8 februari openen

De basisscholen en de kinderopvang gaan vanaf 8 februari weer open. Basisscholen moeten zich daarbij wel houden aan aanvullende richtlijnen om de verspreiding van corona te beperken. Dat maakt het ministerie van OCW bekend.

Ouders van kinderen in de groepen 1 tot en met 6 moeten bij het brengen en halen buiten blijven, afstand houden en een mondkapje dragen. Ook zijn er gespreide begin- en eindtijden en pauzes, om contacten te beperken.

Binnen de school geldt het dringende advies om per klas groepjes van vijf kinderen te maken die bij elkaar in de buurt mogen komen. In de groepen 7 en 8 wordt met kleinere groepjes of koppels gewerkt. Buitenspelen gebeurt alleen met de eigen klas.

Ook wordt geadviseerd om leerlingen van groep 7 en 8 een mondkapje te laten dragen buiten de klas als zij geen anderhalve meter afstand kunnen houden tot leerlingen uit andere klassen. Scholen kunnen daarnaast looproutes met eenrichtingsverkeer maken.

Quarantaine

Onderwijspersoneel en leerlingen die in contact zijn geweest met een besmet iemand gaan vijf dagen in quarantaine. Daarna kunnen ze kiezen: zich laten testen of nog vijf dagen langer in quarantaine blijven. Onderwijspersoneel krijgt voorrang in de teststraat. Ook komt er een proef met sneltesten voor basisschoolleraren.

Minister Arie Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs realiseert zich dat de aanvullende richtlijnen veel georganiseer vragen van de scholen. Hij zegt dat het ministerie daar zoveel mogelijk bij wil ondersteunen.

Bron: Ministerie van OCW