'Zorg voor kinderen harder nodig dan ooit'

Juist nu is het belangrijk om kwetsbare kinderen en hun ouders zo goed mogelijk te blijven ondersteunen, begeleiden en behandelen. Dat schrijft een groot aantal beroepsverenigingen in een gezamenlijk statement.

In het statement spreken de samenwerkende beroepsverenigingen Zorg voor de Jeugd hun trots en waardering uit voor de hulpverleners. Die doen er alles aan om kinderen en gezinnen te blijven begeleiden en behandelen. Tijdens deze coronacrisis hebben kinderen en gezinnen in kwetsbare situaties harder dan ooit hulp nodig. De beroepsverenigingen geven aan dat hulpverleners zich nog nadrukkelijker en proactief richten op gezinnen die vóór de huidige crisis niet in zicht waren, maar nu wel hulp of ondersteuning nodig hebben.

Continuïteit van zorg

Ook zeggen de beroepsverenigingen signalen te ontvangen van kinderen, jongeren en ouders dat spanningen binnen gezinnen oplopen, en dat het niet altijd lukt om de benodigde hulp te krijgen. Ze benadrukken er alles aan te doen om de continuïteit van hulp, zorg, ondersteuning en begeleiding aan gezinnen zo goed mogelijk te borgen. Hierbij is nadrukkelijk ook aandacht voor de hulpverleners zelf in de vorm van – aangepaste – richtlijnen en aandacht voor hulpmiddelen. Daarbij worden informatie, goede voorbeelden en tips zoveel mogelijk verzameld in een speciaal themadossier op de website van het Nederlands Jeugdinstituut.

Gezamenlijk initiatief

Het statement is een gezamenlijk initiatief van de beroepsverenigingen rondom de zorg voor jeugd. Het initiatief wordt ondersteund door onder meer cliëntenorganisaties, brancheverenigingen en het Nederlands Jeugdinstituut.

Bron: Samenwerkende beroepsverenigingen Zorg voor de Jeugd