Toename aantal minderjarige verdachten in 2019

In 2019 registreerde de politie 18 duizend minderjarige verdachten, duizend meer dan in 2018. In de afgelopen tien jaar is het aantal minderjarige verdachten meer dan gehalveerd. 2019 is het eerste jaar waarin het aantal weer toenam. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

De politie registreerde in 2019 in totaal 165 duizend personen als verdachte van een misdrijf. Ruim 1 op de 10 verdachten was minderjarig. In totaal werden deze minderjarigen verdacht van 31 duizend misdrijven. Ongeveer 30 procent van de minderjarige verdachten was al eens eerder verdacht van een misdrijf.

Grote steden

Van de minderjarig verdachten in 2019 was 78 procent een jongen. Een kwart van de jongens was jonger dan 15 jaar. Ongeveer 20 procent van alle minderjarige verdachten woonde in een van de vier grote steden. In Amsterdam woonden ruimschoots de meeste minderjarige verdachten, gevolgd door Utrecht, Rotterdam en Den Haag.

In vergelijking met andere leeftijdsgroepen worden minderjarigen relatief vaak verdacht van vermogensmisdrijven (60 procent) en openlijk geweld (10 procent). Bij vermogensmisdrijven gaat het vaak om diefstal van een fiets, scooter of snorfiets, en om winkeldiefstal en straatroof.

Steekincidenten

Meer dan 6 procent van alle minderjarige verdachten is verdachte van een wapendelict, meldt het CBS. Uit cijfers die de NOS bij de Nationale Politie heeft opgevraagd, blijkt dat de betrokkenheid van minderjarigen bij steekincidenten de afgelopen drie jaar sterk is toegenomen, van 160 jongeren in 2017 naar 380 in 2019. Het aantal minderjarige slachtoffers is in die periode ook verdubbeld, van 100 naar 200.

Bron: CBS; NOS