Scholier met ziek gezinslid ervaart emotionele druk

Middelbare scholieren met een langdurig ziek gezinslid hebben meer last van de emotionele druk die ze voelen dan van de extra huishoudelijke taken die ze krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de Vrije Universiteit Amsterdam (VU).

Het onderzoek biedt aanknopingspunten voor hulpverleners van gezinnen met een ziek gezinslid en opgroeiende kinderen, aldus de onderzoekers. Bij de indicatie voor hulp moet de focus niet alleen liggen op wat jongeren in huis doen, maar vooral op de emotionele belasting die gepaard gaat met het samenwonen met een ziek gezinslid.

Zo'n 76 procent van de scholieren met een ziek gezinslid besteedt bijna twee uur per week aan huishoudelijke taken. Leerlingen zonder een ziek gezinslid zijn daar anderhalf uur per week aan kwijt.

Scholieren die mantelzorg geven, scoren minder goed op levenstevredenheid en gezondheid en ervaren psychosomatische klachten en schooldruk. Een kwart komt bijna dagelijks lastig in slaap, een vijfde heeft last van vermoeidheid en een op de zes ervaart een gevoel van uitputting. Daarnaast voelen ze zich vaker onder druk staan door hun schoolwerk.

De scholieren zeggen ook dat ze voor hun gevoel weinig steun krijgen van hun gezin en hun klasgenoten. Voldoende steun van thuis, vrienden, klasgenoten en leraren kan hun leven verbeteren, denken de onderzoekers.

Bron: Sociaal en Cultureel Planbureau; Vrije Universiteit Amsterdam