Minder jongeren actief als vrijwilliger in 2019

In 2019 waren er minder Nederlandse jongeren actief als vrijwilliger dan in de jaren ervoor. Jongeren zetten zich het vaakst in als vrijwilliger voor sportverenigingen, scholen en jeugdorganisaties. Dit meldt het CBS in de Landelijke Jeugdmonitor.

In 2019 zei 45 procent van de jongeren van 15 tot 25 jaar zich ten minste één keer per jaar als vrijwilliger te hebben ingezet voor een organisatie of vereniging. In 2017 was dit nog 49 procent.

Waarom vrijwilligerswerk doen?

De belangrijkste reden voor jongeren om actief te zijn als vrijwilliger is dat ze dit zelf leuk vinden (56 procent). Ook vinden ze het fijn iets voor een ander te doen (43 procent). Voor een derde van de jongeren spelen de sociale contacten een belangrijke rol. Een klein deel ziet vrijwilligerswerk ook als een mogelijke opstap naar een betaalde baan.

Soorten vrijwilligerswerk

Jongeren zetten zich vooral in als vrijwilliger voor sportverenigingen (20 procent), scholen (11 procent) en jeugdorganisaties (9 procent). Waar meisjes vaker vrijwilligerswerk doen in de verzorging, zijn jongens vaker actief als vrijwilliger bij een sportvereniging.

Bron: CBS