58,5 miljoen euro voor activiteiten voor jongeren

Gemeenten krijgen 58,5 miljoen euro van het kabinet om gedurende de winter activiteiten te organiseren met en voor jongeren en jongvolwassenen. Dat heeft het ministerie van VWS bekendgemaakt.

Jongeren ervaren door de coronamaatregelen meer dan andere leeftijdsgroepen mentale gezondheidsproblemen zoals eenzaamheid, somberheid en angst. Het extra geld is bedoeld om hen meer perspectief te bieden in coronatijd.

Met het 'Jeugdpakket' kunnen gemeenten kleinschalige, coronabestendige activiteiten organiseren met en voor jongeren. Het is de bedoeling dat ze daarbij samenwerken met jongeren en lokale organisaties, zoals het jeugd- en jongerenwerk.

Activiteiten moeten veilig en verantwoord zijn in coronatijd en aansluiten bij de behoeften van jongeren. Te denken valt aan bijvoorbeeld sporttoernooien, museumbezoek, workshops, persoonlijke coaching, en samen online gamen. De activiteiten kunnen beginnen in de kerstvakantie en doorlopen tot het voorjaar.

Het Jeugdpakket is gericht op alle jongeren, maar het is de bedoeling dat gemeenten extra aandacht besteden aan kwetsbare jongeren, die soms al sinds het begin van de coronaperiode thuiszitten. Ook kan het geld besteed worden aan extra inzet van jongerenwerkers in achterstandswijken met kwetsbare jongeren.

Verder is van het budget 3,5 miljoen euro gereserveerd voor laagdrempelige, preventieve ondersteuning op het gebied van mentale gezondheid. Het kabinet gaat hiermee digitale platforms en lokale activiteiten ondersteunen. Een voorbeeld is Join us, een stichting die eenzaamheid onder jongeren wil doorbreken.

Bron: Ministerie van VWS